Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Φίμωτρο στην ενημέρωση, με το έτσι θέλω..

Φίμωτρο στην ενημέρωση, με το έτσι θέλω..

Γράφει ο ΠΑΝΟΣ Β. ΧΟΥΝΤΗΣ

 Θάχετε ακούσει ότι καλός πολίτης, είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Το θέμα είναι και ο πολίτης, να έχει την ευκαιρία, την  δυνατότητα, την άνεση και την πρόσβαση στην ενημέρωση, στην είδηση στην πληροφορία, στην επαφή με τον κόσμο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η ενημέρωση στην εποχή που ζούμε, προσφέρεται σε έντυπη μορφή, δηλαδή εφημερίδες, περιοδικά, αλλά και σε σύγχρονες ηλεκτρονικές, όπως είναι η τηλεόραση  και το ψηφιακό ραδιόφωνο. Σαν καταιγιστικό τσουνάμι, κυριαρχεί πλέον και στον χώρο των ΜΜΕ, το Internet το οποίο μεταδίδει αστραπιαία την είδηση, σε ολον τον κόσμο, αλλά.. Στέλνει μεν στην ανεργία, παρα πολλούς εργαζόμενους στα έντυπα μέσα.  Αλλά και ένα πολύ  μεγάλο ποσοστό πολιτών, δεν έχει τις προϋποθέσεις, την εκπαίδευση  και τις υποδομές, ώστε νάχει την κατάλληλη τεχνολογία για εύκολη και άνετη  πρόσβαση στην ηλεκτρονική ενημέρωση. Τόσο απλά…

   Λένε αρκετοί ότι το internet, είναι αναμφίβολα το τέλειο εργαλείο στην πληροφόρηση και έχουν δίκιο. Αλλά η εφημερίδα, το  περιοδικό, το βιβλίο, η μυρουδιά του χαρτιού, έχουν μια ανυπέρβλητη  γοητεία, φανατικούς εραστές και έναν ανεξήγητον εθισμό.. Γιαυτο και η λύση του ηλεκτρονικού βιβλίου, δεν φαίνεται να περπατάει….

Για να δούμε λοιπόν, τί γίνεται με την έντυπη ενημέρωση, δηλαδή τις  εφημερίδες και  τα περιοδικά. Μεχρι εδώ καλά το πήγαμε το γενικό θέμα της ενημέρωσης. Φτάσαμε στο σήμερα και ας δούμε, τί κατάσταση  επικρατεί στην έντυπη ενημέρωση και την αιτία δημοσίευσης,  αυτού του άρθρου-ρεπορτάζ.

 Για τις εφημερίδες και τα περιοδικά, υπήρχαν 2 πρακτορεία διανομής, ώστε να φθάνουν σε όλα τα σημεία της χώρας, οι έντυπες ειδήσεις και τα γεγονότα. Το ΕΥΡΩΠΗ και το ΑΡΓΟΣ. Δεν είναι η ώρα για να  σας ενημερώσω, τον λόγο που σκόπιμα και μεθοδευμένα, έκλεισε το πρώτο, στέλνοντας στην ανεργία, εκατοντάδες οικογένειες. Μπορώ να σας ενημερώσω ότι με έντονες παρεμβάσεις της, η Ε.Ε. ζητά να σταματήσει  επι τέλους, το μονοπώλιο της διακίνησης του Τύπου, μόνο  από το δεύτερο πρακτορείο.  Σε άλλες εντολές της ΕΕ η υπακοή της ελληνικής νομοθεσίας,  είναι άνευ όρων και χρονοτριβής. Όμως το θέμα της παύσης του  μονοπωλίου της διακίνησης των εφημερίδων και περιοδικών, από ένα πρακτορείο, έχει λιμνάσει, έχει χρονίσει, δηλαδή κινητή εορτή.. Οπότε έφθασαν και  τα ετσιθελικά αποτελέσματα, μιας μονοπωλιακής συμπεριφοράς. Αποφασίζω και διατάσσω,  σε ποιό χωριό, θα πηγαίνω και σε ποιό δεν θα πηγαίνω εφημερίδες, συμβουλεύοντας τους πολίτες να προμηθεύονται την ενημέρωση, σε μαγαζιά άλλων χωριών, με μεγαλύτερες παραγγελίες…Απίστευτο θράσος. Ε; Παρακαλώ συγκρατήστε, πολιτισμένα και με ψυχραιμία, για λίγο ακόμα την οργή σας.  Τώρα, αρχίζει το ρεπορτάζ, επιτρέπονται και οι βλαστήμιες!

Παίρνω σαν παράδειγμα τα Λαγκάδια Αρκαδίας, διοτι το θέμα αφορά και αλλά χωριά της Γορτυνίας.   Το συνεργαζόμενο πρακτορείο διανομής τύπου ΑλεάΤυπος, με έντυπη ανακοίνωση του, αποφασίζει να μην στέλνει τον Τύπο στα Λαγκάδια, αλλά προτρέπει τους αναγνώστες να πηγαίνουν σε σημεία με μεγαλύτερες πωλήσεις... (φωτο). Δηλαδή εννοεί, την Δημητσάνα  σε απόσταση 18χλμ,  είτε την Βυτίνα σε 23 χλμ. Αυτά τα υπογράφει ετσιθελικά, κάποιος κύριος Λέκκας τον οποίον κάλεσα τηλεφωνικός και ακόμα τον  περιμένω. Θάθελα εδώ να τονίσω τα εξεις. Η διακίνηση  των πακέτων του Τύπου γίνεται με το ΚΤΕΛ. καιι οχι με αυτοκίνητα του πρακτορείου. Τα Λαγκάδια ευρίσκονται επί της ΕΟ Τρίπολης – πύργου και μέσα στο δρομολόγιο  των λεωφορείων.  Ενώ η Δημητσάνα και η Βυτίνα, ευρίσκονται εκτός του οδικού άξονα. Αρα δεν υπάρχει  λογική δικαιολογία, παρά στενά αυθαίρετα, περίεργα, συμφεροντολογικά  κριτήρια, μαζί με απύθμενο αντιδημοκρατικό θράσος.                                           Φυσικά ενημέρωσα και διαμαρτυρήθηκα τηλεφωνικά,  με το γραφείο του υπουργού αρμοδίου για τα ΜΜΕ κ.Νικ. Παππά, απ’ όπου περιμένω και κάποια εξήγηση, αφού πρώτα  ενημερωθούν, για την νομιμότητα της αυθαίρετης αυτής πρωτοβουλίας. Τέλος ενημέρωσα σαν αναγνώστης  και την διεύθυνση της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Η οποία, όπως ξέρετε, δεν ανήκει σε κάποιο εκδοτικό όμιλο ή συγκρότημα, αλλά είναι η εφημερίδα ομάδας  δημοσιογράφων. Δηλαδή αν δεν πουληθεί το ημερήσιο φύλλο, θα πάνε δυστυχώς κι αυτοί στην ανεργία, όπως πήγανε εκατοντάδες οικογένειες συνάδελφων τους. Και με αυτούς που μίλησα, μου είπαν ότι θα εξετάσουν το θέμα. Αρα και εγώ θα σας ενημερώσω, για όποια ενημέρωση θα εχω, διοτι το παράδειγμα των Λαγκαδίων, θα  το έχουν και άλλα  χωριά. Τέλος σας τονίζω ότι η Γορτυνία, είναι για πολλα χρόνια, στην νεκρή τηλεοπτική ζώνη της άλλης αμαρτωλής ιστορίας, της…Digea.  Γνωριζετε ότι η μονοπωλιακή Digea, αφού είχαν κλείσει τοτε την ΕΡΤ, έπρεπε με ανάθεση, να καλύψει με 250 περίπου αναμεταδότες, σε όλη την χώρα,  το  εθνικό τηλεοπτικό σήμα.   Όμως γουστάρισε,  με το έτσι θέλω, να τοποθετήσει γύρω στους..150 !  Με αποτέλεσμα η τηλεοπτική κάλυψη της χώρας, νάναι προβληματική και με νεκρές  γκρίζες ζώνες.. Μεταξύ των νεκρών ζωνών, είναι ακόμα και σήμερα, η ορεινή Γορτυνία. Δηλαδή, οι ηρωικοί  εναπομείναντες μόνιμοι κάτοικοι της Γορτυνίας και άλλων επαρχιών, ούτε έντυπη, αλλά ούτε ηλεκτρονική ενημέρωση έχουν.. Ένα σκοτάδι στην είδηση, στην ενημέρωση, στην κοινωνία!  Αρα πώς να είναι με τέτοια χάλια στην ενημέρωση, σωστός ο πολίτης;  Γίνεται; Υπάρχει μια παρόμοια απάντηση. Καλός πολίτης, είναι και  ο δραστήριος πολίτης!!!  Θα τα  ξαναπούμε, δεν θα  χαθούμε.  Ωχ, ξέχασα τις εκλογές.  Για την ελπίδα ρε γαμωτο… 

 ΠΑΝΟΣ Β. ΧΟΥΝΤΗΣ             17-10-2018  

  • ●●●●● ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 9- Ιούν- 2019     

Θέλοντας να σας  ενημερώσω για την τύχη του δημοσιεύματος, σας καταθέτω λοιπόν την μονολεκτική μου απάντηση.  ΤΙΠΟΤΑ.

Δηλαδή τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ αφήνουν πακέτα του εντύπου τύπου, στην Βυτίνα και στην Δημητσάνα. Οπότε οι τακτικοί αναγνώστες των καθημερινών των  κυριακάτικων εφημερίδων και των περιοδικών, απο τα άλλα χωριά, δεν τις  βρίσκουν, οπότε σιγά σιγά ξεσυνηθισαν και σταμάτησαν την ενημέρωσή τους από το μέσον που λεγεται εφημεριδα.

Όπως καταλάβατε το αρμόδιο υπουργείο του κ.Νικου Παππά, δεν έκανε απολύτως τίποτα στην μονοπωλιακή επιδρομή του ΑΡΓΟΥΣ και στο παράτυπο  κλείσιμο του ΕΥΡΩΠΗ. Ενοειται απο την πλευρα της τοπικής αυτοδιοικησης ουτε θα πηραν χαμπαρι για το ετσιυελικό φιμωμα  των πολιτών.

Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έντονη πίεση της ΕΈ να σταματήσει η μονοπωλιακή διακίνηση στην Ελλάδα,  του εντύπου τύπου από ένα πρακτορείο... Φυσικά δεν την ακούει και δεν εκανε κανενας  τίποτα, οπως θα περιμενε καποιος απο μια κυβερνηση που πάει στις εκλογές, με ...αριστερή αντιμονοπωλιακή φρασεολογία και συνθήματα.   Τώρα μάλιστα...

 Φυσικά οι πρώτες εφημερίδες που επλήγησαν είναι η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, που θα μειώθηκαν τα έσοδα των δημοσιογράφων μετόχων και το DOCUMENTO το οποίο τελευταία κατέθεσε διαμαρτυρία για την μη κανονική διανομή του,  από το πρακτορείο του...Μαρινακη.    Μπά, τώρα το καταλαβε;  Δηλαδή καρφί  δεν τους κάηκε για το ενημερωτικό σκοτάδι των πολιτών.

Προλαβαίνω και μερικούς οι οποίοι έχουν στα χείλια τους την εύκολη απάντηση ότι τώρα που υπάρχει το διαδίκτυο, δεν χρειάζονται οι εφημερίδες.  Αμ δε..

Πρόσφατα η ΕΕ πέρασε απόφαση με την οποία  νομιμοποιείται η ...αυθαίρετη λογοκρισία στο διαδικτυο και θα ισχύουν και ξεχωριστές χρεώσεις στους...επισκέπτες. Δηλαδή, θα ακριβοπληρωνεται η λογοκριμενη και προσφερόμενη είδηση κονσέρβας! Αυτήν την αποφαση της ΕΕ καταψήφισαν ελάχιστοι ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χουντής(ΛΑΕ) . Οι υπόλοιποι Έλληνες την ..υπερψήφισαν. Ακριβώς όπως τα διαβάζετε...Ψήφισαν την λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Ποιόν εξυπηρετεί αυτό το ..φίμωτρο  στην ενημέρωσή;

Το σίγουρο είναι ότι ο πολίτης ζεί μεθοδευμένα, συστηματικά, στοχευμένα στην παραπληροφόρηση, στην ελεγχόμενη και λογοκριμένη ενημέρωση ενός ψεύτικου κόσμου,  αλλα και στα δίχτυα των ...fake news.

Αφού διαβάσετε το προηγούμενο δημοσιευμένο άρθρο και το πρόσφατο συμπληρωματικό, καλό θα'ναι να πάτε στις κάλπες της 7 Ιούλη ενημερωμένοι, αποφασισμένοι και ψύχραιμα ευαισθητοποιημένοι.

ΠΑΝΟΣ Β. ΧΟΥΝΤΗΣ.      9- ΙΟΥΝ -2019

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...