Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η αλλοίωση της απλής αναλογικής

Η αλλοίωση της απλής αναλογικής

Μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια και αρχίζει να «πατάει στα πόδια της» οφείλει να κάνει σημαντικά βήματα για την εδραίωση της δημοκρατίας. Πυρήνας της δημοκρατίας είναι η ισότιμη και δίκαιη εκπροσώπηση και συμμετοχή όλων των πολιτών στα δρώμενα της χώρας. Βασική λειτουργία της δημοκρατίας είναι η συνταγματικά κατοχυρωμένη εκλογική διαδικασία στην οποία δεν μπορεί να υπάρχουν καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα, που αλλοιώνουν την ψήφο των πολιτών και δημιουργούν ανισοβαρείς ψήφους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κομματικοί στόχοι.

Σε αυτή τη βάση ήταν υποχρέωση και είναι επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε πράξη το χρόνιο δημοκρατικό αίτημα για καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις το επέλεξε και για τις εθνικές εκλογές. Κάθε προσπάθεια από τη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. για αλλοίωση της απλής αναλογικής προσβάλλει τη δημοκρατία, τους πολίτες και την απλή λογική.

Ισχυρίζονται διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ότι για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα που:

α) δοκιμάστηκε πρόσφατα στον λαό και αυτός το αγκάλιασε με την πληθώρα των συμμετοχών των υποψηφίων και των συνδυασμών

β) διαμόρφωσε – χωρίς να αμφισβητηθεί από κανέναν – συγκεκριμένα αποτελέσματα που ανάδειξαν τις νέες διοικητικές αρχές στις Περιφέρειες και στους Δήμους

γ) συνέβαλε σε μια πολιτισμένη προεκλογική περίοδο για την Αυτοδιοίκηση, αφού περιόρισε τις εντάσεις και τα φαινόμενα της αλαζονείας

δ) κατατέθηκαν προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και έγιναν αποδεκτές για να ξεπεραστούν προβλήματα κυβερνησιμότητας και λειτουργίας των νέων συλλογικών οργάνων

ε) ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη!! αφού δεν έχουν συγκροτηθεί τα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και πρέπει να αλλάξει, τροποποιώντας τις πρόσφατα ψηφισθείσες διατάξεις του Κλεισθένη.

Δεν μας κάνει και επειδή τώρα οι συσχετισμοί μας βολεύουν το αλλάζουμε άμεσα.

Η στάση αυτή από το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. και από τους όποιους υποστηρικτές από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλώνει:

1) Ότι δεν αναγνωρίζουν τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος, όπου με καλπονοθευτικά πλειοψηφικά συστήματα η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστησε στα σκάνδαλα και στη διαφθορά.

2) Ότι είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα που απαιτούν σύνθεση, συναίνεση, όσμωση απόψεων, ανοχή στη διαφορετική άποψη και ουσιαστική σοβαρή συζήτηση επί των θεμάτων.

3) Ότι παραμένουν οπαδοί της άποψης «ενός ανδρός αρχή», όπου δημιουργούνται χαρακτήρες «αυταρχικοί», «αναντικατάστατοι», «αλαζόνες» και διαμορφώνονται καθεστωτικές αντιλήψεις. Να θυμίσω ότι από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παραμένει ισχυρή η θέση του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου.

4) Ότι ψεύδονται όταν λένε ότι ενδιαφέρονται για την ενότητα του λαού όταν μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι η βάση της κοινωνίας, υποτιμούν και περιφρονούν τις άλλες απόψεις που εκφράζονται από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

5) Ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία της άμεσης πληροφόρησης, αντί να αντιμετωπίσουν τα θέματα με διάλογο και άμεση δημοκρατία, επιλέγουν τον δρόμο των συναλλαγών από τη θέση του ισχυρότερου.

6) Η επάνοδος στην «κανονικότητα» προέρχεται κατά τη γνώμη τους από την χειραγώγηση της λαϊκής βούλησης.

Δυστυχώς η Ν.Δ. κουβαλώντας την ιδιοκτησιακή της σχέση με το κράτος από το παρελθόν, δεν μπορεί να δει τα νέα δεδομένα και τις νέες απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας και ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» για μια αυτοδιοίκηση που βάζει την κοινωνία στο περιθώριο, για ένα κράτος για τους λίγους και όχι για τους πολλούς.

Κάθε προσπάθεια αλλοίωσης της απλής αναλογικής μας γυρίζει πίσω και η κοινωνία πρέπει ν’ αντιδράσει. Οφείλουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα αυτοί που γεύτηκαν την αξία της ισότιμης ψήφου, να στείλουν το μήνυμα ότι κάθε παρόμοια ενέργεια είναι χτύπημα στην δημοκρατία και γεννά φαινόμενα αυταρχισμού, κρίσεων, που δεν συνάδουν με τη δημοκρατία και εν τέλει εξυπηρετούνται συμφέροντα.

18/7/2019

Νίκος Πατσαρίνος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 16:38 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο ΔΕΔΕΣ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΟΥΜΠΙΤΟΣ ΝΙΚΑ?

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...