Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πώς κλείδωσε η 6 Μαΐου

Πώς κλείδωσε η 6 Μαΐου

Γιατί τέτοιος ντόρος για το ποια θα είναι η ημερομηνία των εκλογών; Είναι τόσο ευμετάβλητες οι πολιτικές συμπεριφορές των Ελλήνων, που το 6 είναι πιο πρόσφορο από το 13; Ή μήπως φταίει η περσινή απογραφή που αλλάζει τους Βουλευτές ανά την επικράτεια; Και πάλι γιατί όχι 29 Απριλίου; Τι το μαγικό έχει αυτή η ημερομηνία; Λέτε να ισχύει το ρητό του ΟΠΑΠ; «Τύχη ή Τέχνη»;

p>Η ημερομηνία των εκλογών εξαρτάται από 4 εμπλεκόμενα μέρη. Κατά σειρά επιρροής ως προς την ημερομηνία έχουμε την Τρόικα (δηλαδή Ε.Ε. και ΔΝΤ), τη βούληση του κ.Παπαδήμου, το ΠΑΣΟΚ ως πλειοψηφούν κόμμα και τη Ν.Δ. ως κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου. Κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν εκλογές άμεσα, άλλα δεν θέλουν καθόλου, ενώ κάποια άλλα αλλάζουν διαθέσεις και στρατηγικές ανά εβδομάδα. Μην ξεχνάμε ότι όλα τα μέρη διαθέτουν επιτελεία μέτρησης γνώμης των πολιτών και γνωρίζουν την πολιτική τους επιρροή και τις πολιτικές τάσεις.

Η απόφαση για εκλογές πάρθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με την ισχυρή πίεση του κ. Σαμαρά και της ΝΔ που λόγω της αντιμνημονιακής ρητορικής έδειχνε ότι η νίκη και η αυτοδυναμία είναι πλέον θέμα χρόνου. Η ρητορική εστιάστηκε στο ότι πρέπει να φύγει τώρα η επικίνδυνη κυβέρνηση Παπανδρέου και μάλιστα θα επιδιώξει η ΝΔ τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες προσώπων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Με την απόφαση Σαμαρά να ψηφίσει Ναι στο μνημόνιο 2 αλλάζει την ψυχολογία του Έλληνα. Η αξιοπιστία της ΝΔ σώζεται μόνο με το ότι «δεν συγκυβερνούμε, θέλουμε εκλογές έως τις 19 Φεβρουαρίου». Η ΝΔ ποντάρει στο ότι γρήγορα θα πάμε σε εκλογές χωρίς να ανακοπεί η τάση. Όμως…

Η Τρόικα δεν ήθελε ούτε θέλει εκλογές. Πιστεύει στην πολιτική του μνημονίου και θέλει μία ισχυρή κυβέρνηση που με το δίλημμα «Μνημόνιο και μέσα στο Ευρώ, αλλιώς χάος και Δραχμή» θα κρατήσει φοβικά και συναισθηματικά το πολιτικό σκηνικό στα μέτρα της. Είναι μία αντίθεση από την αρχή της Τρόικα και της ΝΔ. Βλέποντας τις ημερομηνίες ο κ. Παπανδρέου στις περίφημες ζυμώσεις του Φεβρουαρίου διατύπωσε επίσημα ότι περίπου στα τέλη Απριλίου θα γίνουν εκλογές γιατί έναν περίπου μήνα πριν θα έχει τελειώσει η δουλειά του κ. Παπαδήμου. Οι εκλογές συζητούνται ήδη από τον Ιούνιο του 2011,όταν ο κ. Παπανδρέου είχε τη φαεινή ιδέα να συγκυβερνήσει με τον κ. Σαμαρά για να διασωθεί πολιτικά… Και δεν του βγήκε.

Τα 2 μεγάλα κόμματα είχαν ως αποκλειστικό στόχο να επιβιώσουν και να εκμεταλλευτούν τυχόν λάθη του άλλου κόμματος. Γι’ αυτό έκαναν τα ίδια λάθη. Όπως το παράδειγμα στη θεωρία των Παιγνίων «Του φυλακισμένου». Όταν πιάνονται 2 εγκληματίες, η αστυνομία τους βάζει σε δύο διαφορετικά δωμάτια. Τους υπόσχεται η αστυνομία ότι ο πρώτος που θα καταδώσει τον άλλον, θα αθωωθεί. Δυστυχώς θα καταδώσουν και οι δύο παρόλο που θα μπορούσαν να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον και να κερδίσουν. Δυστυχώς θα μπουν φυλακή και οι δύο εγκληματίες.

Η τρόικα βλέποντας ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και συνεννόηση για βασικά θέματα επιβίωσης και εγκλωβισμένη στα δικά της συμφέροντα, να σταματήσει δηλαδή η παγκόσμια κρίση στην Ελλάδα, συναινεί να γίνουν εκλογές για να μη θεωρηθεί ξένη δύναμη κατοχής. Πιστεύει ότι μπορεί το δίλημμα «Ευρώ ή Δραχμή» θα παίξει το ρόλο του. Δεν ακούει άλλες λογικές από εγχώριες δυνάμεις. Δεν θέλει η τρόικα με τίποτα να αλλάξει η πολιτική του μνημονίου. Αν όμως χάσουν τα μεγάλα κόμματα; Πώς θα έχει τις λιγότερες ευρωπαϊκές επιπτώσεις; Πώς θα κουκουλώσει ενδεχόμενη ήττα των μεγάλων κομμάτων; Πώς θα κρατήσει το «Ευρώ ή Δραχμή» ως το τέλος;

Το κλειδί είναι τελικά οι Γαλλικές εκλογές και οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία. Εκείνη την Κυριακή η υφήλιος θα ασχολείται με άλλα Κράτη. Το αποτέλεσμα στην Ελλάδα θα περάσει για λίγο στα ψιλά. Επίσης ο λαός της Ελλάδας δεν θα έχει ακούσει ακόμα το αποτέλεσμα στη Γαλλία και στην Ιταλία το οποίο μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της μονοκρατορίας της πολιτικής αντίληψης της Μέρκελ. Η 6 Μάη βοηθάει να παραμείνει ο φόβος. Το τρομερά φοβικό «Ευρώ ή χάος». Τέλος η 6 Μάη είναι μετά την πρωτομαγιά και τα αναμενόμενα βίαια γεγονότα που θα συμβούν, μπορεί να ενισχύσουν το φόβο των νοικοκυραίων.   

Τελικά η 6η Μαΐου είναι η μέρα που θέλουν όλοι. Και θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Κάθε άλλη ημερομηνία είναι σε βάρος όλων των μερών και των τεσσάρων. Δεν πιστεύω να θέλουν το κακό τους.

Άκης Χουζούρης     

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...