Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ένα όραμα με τρία «Α» για τη Γορτυνία

Ένα όραμα με τρία «Α» για τη Γορτυνία

Αναφερόμαστε συχνά στην απαξίωση της Γορτυνίας, στην εγκατάλειψη και στην ερημοποίηση της. Η γεωγραφική απομόνωση και η φτώχια οδήγησαν σε βάθος χρόνου, έναν ολόκληρο λαό στη φυγή για μια καλύτερη και πιο άνετη ζωή, με αποτέλεσμα μέσα σε έναν αιώνα, ο πληθυσμός της να συρρικνωθεί πάνω από 80%! Την ίδια στιγμή η Πολιτεία αδιαφόρησε και η τοπική αυτοδιοίκηση, παρά τις μεταρρυθμίσεις, φάνηκε αδύναμη να συγκρατήσει αυτό το ρεύμα και αρκέστηκε να το παρακολουθεί.

Ταυτόχρονα σημαντικός αριθμός Γορτύνιων προόδεψε επιστημονικά, επαγγελματικά και επιχειρηματικά αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση. Οφείλουμε σήμερα πια να προσφέρουμε και στη πατρίδα μας που υποφέρει, στηριζόμενοι σε ένα νέο όραμα, που θα μας γεμίσει ελπίδα, θα μας οπλίσει με δύναμη και θα μας καθοδηγεί. Η Αειφορία, ο Αλληλοσεβασμός και η Αλληλεγγύη αποτελούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Η Αειφορία αποτελεί για τη Γορτυνία, το καλύτερο μοντέλο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία μίας νέας οικονομίας, με πρωταγωνιστές μικρομεσαίους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς και άλλους, με σεβασμό πάντα στο εξαιρετικά πλούσιο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Ήδη ορισμένες περιοχές της γνώρισαν, κυρίως χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σημαντική ανάπτυξη, απομένουν όμως πολλές που έμειναν δεκαετίες πίσω.

Ο Αλληλοσεβασμός αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο του πολιτισμού, απαραίτητο για την πρόοδο μιας κοινωνίας. Συχνά στα μέρη μας, έχουμε γίνει θεατές καταστάσεων, που καθόλου δεν τιμούν την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Η διχόνοια και ο αλληλοσπαραγμός ακύρωσαν πολλές προσπάθειες και πρωτοβουλίες και δυσκόλεψαν τη καθημερινότητα μας. Μόνοι μας οφείλουμε να ξεπεράσουμε αυτό το ελάττωμα της φυλής μας και να κάνουμε τόπο στην ομόνοια και στη συλλογικότητα.

Τέλος χωρίς την Αλληλεγγύη είναι αδύνατο να επιτευχθεί κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη. Η σημερινή κρίση έχει ήδη πλήξει σημαντικό αριθμό συμπατριωτών μας, που βρίσκονται κάτω ή τα όρια της φτώχιας και εξαρτώνται από τη βοήθεια μας και τα καθημερινά συσσίτια της εκκλησίας. Η στήριξη των αδυνάτων και αναξιοπαθούντων, αποτελεί συστατικό στοιχείο των αναπτυγμένων κοινωνιών και εικόνα ενός σύγχρονου πολιτισμού.

Χωρίς όραμα δεν υπάρχει ελπίδα και χωρίς ελπίδα δεν υπάρχει μέλλον! Για να προοδεύσουμε πρέπει να αλλάξουμε και για να αλλάξουμε πρέπει να το θελήσουμε εμείς οι ίδιοι. Οφείλουμε να το πιστέψουμε και να επιστρατεύσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, μέσα από μια νέα συλλογικότητα που θα αφήσει στην άκρη αμαρτίες του παρελθόντος και μικροπρεπείς συμπεριφορές. Πρέπει όλοι μας να αντισταθούμε στο ρεύμα απαξίωσης της εποχής μας και να αναζητήσουμε το καλύτερο.

Μπορούμε να πετύχουμε. Οι περισσότεροι το έχουμε αποδείξει, με την αγάπη μας στο τόπο μας και με την προσωπική μας πρόοδο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Αυτό που πετύχαμε για τον εαυτό μας μπορούμε να το πετύχουμε και για τον τόπο μας. Η συστράτευση όλων μας, στον κοινό αγώνα, όπου και αν βρισκόμαστε, ο καθένας με τις δυνατότητες του, θα φέρει αποτελέσματα. Η ιστορία το έχει αποδείξει και είναι ευθύνη μας απέναντι σ’ αυτήν και στις μελλοντικές γενεές, να τα καταφέρουμε.

Παναγιώτης Καρβελάς

Οδοντίατρος - Ορθοδοντικός

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...