Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δυστυχώς, δεν θα πάμε ποτέ μπροστά ...

Δυστυχώς, δεν θα πάμε ποτέ μπροστά ...

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΝΩ ΧΡΕΠΑΣ.

Βρίσκεται πάνω ακριβώς από την Τρίπολη σε υψόμετρο 1.550 μέτρα περίπου. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης και στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 1821και πριν επιτεθούν για να ελευθερώσουν την Τρίπολη, ο Αρχιστράτηγος Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μαζί με τα παλικάρια του και τους οπλαρχηγούς του, κοινώνησε από αυτό το Άγιο Δισκοπότηρο της Μονής και με τους δύο σταυρούς ευλογήθηκαν και προσκύνησαν οι πολεμιστές του. Ευχαριστώ πολύ την Σεβαστή Γερόντισσα Αγνή και την συνοδεία της, για την φιλοξενία τους.

Όταν βρίσκομαι σε τέτοιους χώρους που η Εκκλησία και τα Μοναστήρια κράτησαν αδούλωτη την Ελλάδα μας, στεναχωριέμαι και αγανακτώ γιατί πολλά από αυτά έχουν αφεθεί στην μοίρα τους. Αν δεν ήταν οι Μοναχές η και οι Μοναχοί στους χώρους αυτούς για να τους κρατούν ώστε να μην καταρρεύσουν δεν θα υπήρχαν τα Μνημεία και τα Κειμήλια αυτά. Όσο επίμονα και αν απευθύνονται για βοήθεια στους Κρατικούς φορείς για την διατήρηση των Μνημείων, Φωνή Βοώντος εν τη Ερήμω. Όπου Γής αν αυτά τα Μνημεία υπήρχαν θα τα αξιοποιούσαν και θα πρόβαλαν τον πολιτισμό τους. Εμείς τα έχουμε αφήσει στην μοίρα τους.

Τόσα χρήματα για το 1821 τόσες διαφημίσεις, τόσες εκδηλώσεις, για αυτά τα βυζαντινά μνημεία τίποτα; Τότε τι ζητά η Επιτροπή της κ Αγγελοπούλου που λέει, ότι επενδύεται για τα 200 χρόνια θα είναι για μελλοντικούς αναπτυξιακούς σκοπούς για την Πατρίδα μας. Αν αυτά οι της Επιτροπής δεν τα ελάβατε υπόψη τότε τι ανάπτυξη ζητάτε; Δυστυχώς δεν θα πάμε ποτέ μπροστά.


ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Γορτυνίας καθ'ύλην αρμόδιος για Τουρισμό και για τη σχέση Εκκλησίας Συλλόγων με τον Δήμο.

3 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 16:11 Σύνδεσμος σχολίου

    Όντως σωστά το επισημαίνετε, η Περιφερειακή αρχή του κυρίου Τατούλη, παρακολουθώντας την πορεία της, είχε δειξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μνημεία, το Κράτος όμως πρέπει να έχει και συνέχεια, ευελπιστώ ότι και η καινούργια Περιφερειακή αρχή θα κάνει το ίδιο, βεβαίως περνάει αρκετός καιρός και δεν βλέπω πολλά πράγματα επί του θέματος. Να που όμως είχαμε καταρρεύσει τμήμα της Μονής καλτεζών της Ιστορικής αυτής Μονής, επαληθεύονται τα γραφόμενά μου. Ευχαριστώ για την επισήμανση.

  • Άθεος
    Άθεος Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 16:08 Σύνδεσμος σχολίου

    κ. Βαγγέλη δεν μας τα λες καλά. Κατ αρχήν η εκκλησία και το ράσο δεν ήταν ποτέ με την πατρίδα αλλά με τον σουλτάνο για τους γνωστούς λόγους , προνόμια, δωρεές , καρέκλα. Δεύτερον, η εκκλησία αφόρισε το 1798 τον Ρήγα Φεραίο για τον Θούριο ( καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή) που προετοίμαζε την επανάσταση. Μετά το 1806 αφόρισε τους Κολοκοτρωναίους και κυνηγημένοι βρέθηκαν στη Ζάκυνθο. Τρίτον . Αφόρισε την επανάσταση ο κ Αγγελόπουλος Γεώργιος από την Δημητσάνα το Φλεβάρη του 1821. Διάβασε λιγο ιστορία ,μη λέτε κατά πως σας βολεύει, μορφώνεται ο κόσμος , δεν θέλει τον μεσαίωνα που θέλετε εσείς.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 14:03 Σύνδεσμος σχολίου

    Και ασφαλώς θα σας είπαν οι μοναχές ότι η αναστήλωση στον Ναό και στο μικρό Ναισκο της Αγίας Παρασκευής όπως και η ανακαίνιση κι άλλων χώρων στο μοναστήρι είναι όλα έργα ΤΑΤΟΥΛΗ .

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...