Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και προκλήσεις!

Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και προκλήσεις!
Αρθρο του Παρασκευά Παρασκευόπουλου, στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής 4-4-2021
 
 

Η ανακοίνωση, από την κυβέρνηση, του σχεδίου για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της χώρας, στα επόμενα 6 χρόνια (2021-2026 ), με την πρόβλεψη για την διάθεση 58 δις ευρώ, είναι το μεγάλο γεγονός. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο - εγχείρημα ανασυγκρότησης, της χώρα μας.

Του δόθηκε ο τίτλος, Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης , καθώς, είναι το μεγάλο στοίχημα, που μας επιτρέπει να οραματιζόμαστε για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Η χώρα μας καλείται να βάλει στόχους ολικής ανάπτυξης, με ποιοτικούς , οικονομικούς, κοινωνικούς ,περιβαλλοντικούς, θεσμικούς δείκτες , που θα μας φέρνουν πιο κοντά στο μέσο όρο των ανάλογων δεικτών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σχέδιο φυσικά αφορά όλη την Ευρώπη. Αναζητώντας ανάλογο ιστορικό προηγούμενο, θα μπορούσε να συγκριθεί με το σχέδιο Μάρσαλ ,όταν, τότε, η Αμερική βοήθησε την Γηραιά Ήπειρο να ανασυγκροτηθεί από τα ερείπια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου.
Η βοήθεια αυτή, βέβαια, πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση, εμπεριείχε και το τίμημα της αμερικάνικης γεωπολιτικής επιρροής στην Ευρώπη ,απέναντι στην πίεση της ανερχόμενης μεταπολεμικής Σοβιετικής Ένωσης.
Τώρα η μόχλευση, προήλθε από την απειλή της Πανδημίας . Πριν ένα χρόνο, περίπου, οι ηγέτες της Ε.Ε , πήραν αυτήν την ιστορική απόφαση για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της Ευρώπης, μαζί και με την συμμετοχή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας . Η απόφαση να διατεθεί συνολικά αυτό το ποσό - μαμούθ των 3 περίπου τρισεκατομμυρίων, σε όλη την Ευρώπη, για τη νέα, μετά Covid 19 εποχή, δεν έχει προηγούμενο και θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Παρά τις αντιθέσεις και τις εσωτερικές δυσκολίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει να ενηλικιώνεται και να διαψεύδει ,όσους την έβλεπαν, σαν την γεωπολιτική « Φιλιππινέζα » .
Το σχέδιο της Ελλάδας είναι μέρος του Ευρωπαϊκού σχεδίου για μια Νέα Αρχιτεκτονική Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης. Πήραμε αναλογικά το 1% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα ήταν ίσως πολιτικά και ιστορικά σωστό ,το σχέδιο να ονομάζεται Ευρωπαϊκό –Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης .
Προφανώς και υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση, κυρίως ανάμεσα σε Βορρά και Νότο. Η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία, τα πήγε καλά, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να παρουσιάζεται , ως ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης αυτής της επιτυχίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αυτονόητη, καθώς είμαστε μέλος της Ε.Ε.
Μιας και μιλάμε, αυτές τις μέρες για τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης μας και για την συγκρότηση της Ελλάδας, για πρώτη φορά, σε Έθνος - κράτος , θα ήταν ωφέλιμο στο σύνολο τους, οι πολιτικές δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν, ότι στις δικές μας μέρες, το δικό μας έπος, θα ήταν, να κάνουμε την Ελλάδα, διαχρονικά ισχυρή . Και σε καμία περίπτωση, αυτή η μεγάλη δυνατότητα και ευκαιρία που μας δίνεται, δεν πρέπει να καεί στις μυλόπετρες των στείρων κομματικών τριβών.
Εάν αποδεχτούμε ότι πρόκειται για το εθνικό σχέδιο και το μεγάλο στοίχημα μας, για τα επόμενα χρόνια, χωρίς να ακυρώνεται ο ρόλος και ή το δικαίωμα της αυτόνομης διακυβέρνησης , πρέπει παράλληλα να υπάρξει , η ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συνεννόηση .
Η διαβούλευση οφείλει να είναι εξαντλητική ,η διαφάνεια να αποκτήσει θεσμική υπόσταση, να αποκλεισθούν φαινόμενα σπατάλης, αλλά και, στη συζήτηση, να μπουν περισσότεροι παράμετροι, σε σχέση με την συνεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και της διάθεσης των ευρωπαϊκών, εθνικών πόρων .
Οι τέσσερεις άξονες …πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, κοινωνική ανάπτυξη- απασχόληση και διοικητική κρατική μεταρρύθμιση, όντως συγκροτούν στρατηγικό σχέδιο, συνολικής ανασυγκρότησης, χωρίς όμως αυτό και να διασφαλίζει από πριν , το επιδιωκόμενο συνολικό αποτέλεσμα, ως εθνικό αποτύπωμα.
Δυστυχώς υπάρχουν πολλά, παλιά και πρόσφατα αρνητικά παραδείγματα, σε ανάλογα εγχειρήματα, που σπαταλήθηκαν πόροι , χωρίς το ανάλογο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και χωρίς κοινωνική διάχυση της ανάπτυξης. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ,διατέθηκαν και διατίθενται για τις ΑΠΕ, στο όνομα των στόχων, της πράσινης ανάπτυξης, τεράστιοι εθνικοί και κοινωνικοί πόροι .
Είναι άξιο απορίας, πως για παράδειγμα, σε μια απλή γραμμική επένδυση, χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά , που μπορούσε να πάρει κοινωνικά χαρακτηριστικά, την περιόρισαν εξ αντικειμένου σε μια κάστα εισοδηματιών και έτσι συνεχίζει… Αυτό που έγινε πρόσφατα με το εξοικονομώ ,είναι εξίσου αρνητικό παράδειγμα καθώς 1 δις περίπου ευρώ μοιράσθηκε με όρους λοταρίας !
Αυτή τη μεγάλη ευκαιρία ,είναι στο χέρι μας ,να την κάνουμε γέφυρα και πέρασμα στην Ελλάδα του μέλλοντος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...