Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Κολοκοτρώνης και ο Καποδίστριας, οι ξένοι Βασιλιάδες και ο Μαυροκορδάτος

Ο Κολοκοτρώνης και ο Καποδίστριας, οι ξένοι Βασιλιάδες και ο Μαυροκορδάτος
 
«Κάλλιο να κόψω το χέρι μου, παρά να υπογράψω για ξένο βασιλέα!», φώναξε με οργή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης το 1826, ενώ λίγο αργότερα ο Γέρος επέβαλε την εκλογή του Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας στην Γ’ Εθνοσυνέλευση. Γι’αυτό όταν δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας και επιβλήθηκε ο Όθωνας στη χώρα, το παλάτι καταδίκασε τον Κολοκοτρώνη σε θάνατο και έκανε πρωθυπουργό το Μαυροκορδάτο, που από το 1823 έλεγε στους Άγγλους «Πρέπει να μοναρχηθόμεν»…
Ο βασιλικός οίκος των Βίτελσμπαχ στον οποίο ανήκε ο Όθωνας, όπως και ο οίκος των Γλύξμπουργκ στον οποίο ανήκε ο εκλιπών Κωνσταντίνος, ξένοι ήταν. Στην έλευση αυτών των ξένων βασιλιάδων στη χώρα αντιτάχθηκε ο Κολοκοτρώνης και, αντιστρόφως, αυτούς τους ξένους βασιλιάδες ήθελε να φέρει ο Μαυροκορδάτος για να κυβερνήσουν.
Ή με τον Κολοκοτρώνη και τον Καποδίστρια λοιπόν, ή με τους ξένους βασιλιάδες και το Μαυροκορδάτο. Ή με τη Δημοκρατία ή με τη μοναρχία. Και τα δυό μαζί δεν γίνονται.
Η χώρα μας είναι Ελληνική Δημοκρατία και όχι Βασίλειο της Ελλάδας. Γιατί, απλούστατα, σε αυτόν εδώ τον τόπο όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι μεταξύ τους και καθορίζουν τη μοίρα τους ελεύθερα και δημοκρατικά. Σίγουρα με λάθη και παραλείψεις, αλλά πάντοτε ελεύθερα και δημοκρατικά. Βασιλικά αίματα δεν υπάρχουν και δεν γίνεται να υπάρξουν ποτέ σ’ αυτόν εδώ τον τόπο για να βασιλέψουν. Και όποτε οι κατά καιρούς Μαυροκορδάτοι επέβαλαν ξένους βασιλιάδες, ο ίδιος ο τόπος τους απέβαλε. Και τους ξένους βασιλιάδες αλλά και τους Μαυροκορδάτους.
ΥΓ1:Η μεγαλύτερη υπηρεσία του εκλιπόντος στη χώρα είναι ότι με το θάνατό του βοήθησε να τραβηχτεί η κουρτίνα και να αποκαλυφθεί ποιοι εξακολουθούν στη χώρα να είναι με τους ξένους βασιλιάδες και το Μαυροκορδάτο.
ΥΓ2: Ο εκλιπών έπρεπε να κηδευτεί με τιμές Αρχηγού Κράτους. Συν τοις άλλοις, για να ενταφιαστεί και με κάθε επισημότητα, μαζί με τον εκλιπόντα, η ξενόφερτη μοναρχία στη χώρα μας.
ΥΓ3:Οι Μαυροκορδάτοι κρίνονται στις εκλογές.
Κείμενο: Γιώργος Πραχαλιάς
Εικόνα: Κολοκοτρώνης και Καποδίστριας

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 17:47 Σύνδεσμος σχολίου

    ''Γιατί, απλούστατα, σε αυτόν εδώ τον τόπο όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι μεταξύ τους και καθορίζουν τη μοίρα τους ελεύθερα και δημοκρατικά''.....Γι αυτό άλλωστε έγιναν πρωθυπουργοί ο Κωστάκης κι ο Γιωργάκης.Γιατί είμαστε όλοι ίσοι σε τούτο τον τόπο...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...