Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η "ανθεκτικότητα" της Γορτυνίας και η πολιτική προστασία

Η "ανθεκτικότητα" της Γορτυνίας και η πολιτική προστασία
 
Ο όρος "Ανθεκτικότητα", ο οποίος χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, θέλει... ψάξιμο. Η συμμετοχή του δήμου Γορτυνίας στο Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, την οποία αποφάσισαν πριν λίγες μέρες οι δύο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, εμπεριέχει κι άλλες πτυχές, οι οποίες πολύ φοβάμαι ότι αγνοήθηκαν.
Στις 7 Απρίλη, η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Φυσικές καταστροφές και Πολιτική Προστασία το 2024 - Η προετοιμασία της Σαντορίνης». Στην ημερίδα αυτή μίλησε μεταξύ άλλων και ο Αντώνης Ραλλάτος, δασολόγος - περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Ο κ. Ραλλάτος αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Πολιτική Προστασία εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την στηρίζουν, με αποτέλεσμα ο λαός να μένει απροστάτευτος απέναντι σε πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες, ενώ ανέλυσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για να υπάρξει σύγχρονη αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση.
Εστίασε όμως και στο ρόλο που παίζει σήμερα η Πολιτική Προστασία στο πλαίσιο συμφωνιών ιμπεριαλιστικών ενώσεων και των κατασταλτικών μηχανισμών τους, στις οποίες εμπλέκεται και η Ελλάδα. Όπως εξήγησε, η Πολιτική Προστασία αξιοποιείται ως εργαλείο επεμβάσεων με διάφορα προσχήματα, όπως οι φυσικές καταστροφές, η λεγόμενη ανθρωπιστική κρίση, οι πόλεμοι, οι τρομοκρατικές ενέργειες κλπ., ενώ αποτελεί και αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής της Εσωτερικής και Εξωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, με τις Ένοπλες Δυνάμεις ως εργαλείο υλοποίησης της σύνδεσης με την Πολιτική Προστασία.
Ανέδειξε ότι η κυβέρνηση στοχεύει κυρίως στην ένταξη της Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής και των σχεδιασμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τον όρο-κλειδί «ανθεκτικότητα», στην κατεύθυνση της παραπέρα καταστολής απέναντι στον λαό, κάτι που φαίνεται και από την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η Στρατηγική για την Ανθεκτικότητα επικαιροποιήθηκε το 2022 υπό το φως των "νέων προκλήσεων", όπως η άνοδος της ψηφιακής οικονομίας, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι τρομοκρατικές απειλές και η κυβερνοασφάλεια. Τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συνεργάζονται σχετικά με κινδύνους και να διασφαλίζουν τον συντονισμό σε εθνικό και τομεακό επίπεδο.
Αντίστοιχες αποφάσεις πάρθηκαν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη του 2023, όπου υιοθετήθηκαν οι Στόχοι Ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους οποίους κάθε κράτος-μέλος θα εκπονήσει τους εθνικούς στόχους ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απειλές και να διατηρεί, εκτός των άλλων, την υποστήριξη που παρέχει ο πολιτικός τομέας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουν κοινές απειλές από τον εντεινόμενο γεωστρατηγικό ανταγωνισμό.
Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει νόμους για να ενισχυθεί η διαβόητη "ανθεκτικότητα" της χώρας και γι' αυτό πρόσφατα κατεβαίνουν στα Δημοτικά Συμβούλια η Διακήρυξη και το Καταστατικό για συμμετοχή των δήμων σε "Δίκτυο πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία", με τα οποία διαφωνούμε και καλούμε τους δήμους και τις Περιφέρειες σε μη συμμετοχή, γιατί οι σχεδιασμοί αυτοί είναι αντίθετοι με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να μετατρέψουν την Πολιτική Προστασία και την πρόληψη σε ένα ακόμα κερδοφόρο εμπόρευμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, προωθούν την υποκατάσταση σημαντικού μέρους των πυροσβεστικών υπηρεσιών από τον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ, ενώ παραχωρούν αρμοδιότητες της δασοπροστασίας στις Περιφέρειες και τους δήμους, χωρίς να εξασφαλίζουν καμία προϋπόθεση, επιβαρύνοντας έτσι τις λαϊκές οικογένειες με επιπρόσθετους φόρους και τέλη.
Την ίδια στιγμή δε γίνεται καμία κουβέντα για τη βελτίωση των αναγκαίων υποδομών, μέσων και προσωπικού, για την πρόληψη των καταστροφών και την ουσιαστική υλοποίηση των σχεδίων αντιμετώπισής τους, ενώ συνεχίζεται η μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για μελέτες, απαιτούμενα έργα και υποδομές.
Όλα τα παραπάνω ζητήματα αγγίζουν πρωτίστως τη Γορτυνία, με τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές να είναι ακόμα ορατές, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα σχέδια για την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων στο Μαίναλο με την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών. Η "ανθεκτικότητα" της Γορτυνίας δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από την "ανθεκτικότητα" μιας πολιτικής, η οποία δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε αειφόρος.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 13/4/24

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...