Menu
RSS
Κυριακή, 16/06/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η χελώνα με στην μυθολογική ιερότητα των πλουραλιστικών Μαθηματικών

Η χελώνα με στην μυθολογική ιερότητα των πλουραλιστικών Μαθηματικών

Του Γιάννη Στρατήγη, μαθηματικού - συγγραφέα

Η παγκόσμια ημέρα της χελώνας είναι ένας ετήσιος εορτασμός που πραγματοποιείται στις 23 Μ α ΐ ο υ. Η εκδήλωση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας προσοχής, καθώς οι χελώνες αντιμετωπίζουν σε όλο τον κόσμο μεγάλες δυσκολίες ε π ι β ί ω σ η ς και κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Δεν πιστεύω μόνο στις εορταστικές προκλήσεις, αλλά στην διαρκή επικοινωνία όλων μας, με δεικτικές αφορμές!
Η πολιτισμική συσχέτιση στη τέχνη της παραδοσιακής κατανόησης, με την ιστορική αναδρομή των μαγικών τετράγωνων, που έχουν μ ι α πολύ πλούσια ιστορία ιερότητας.
Ο θρύλος θέλει το μ α γ ι κ ό τετράγωνο του κρόνου με τους αριθμούς από το 1 μέχρι 9, να ήταν χαραγμένοι στο καβούκι μιας χελώνας του Feng Shui. Ήταν το ζωγραφισμένο δώρο μιας χελώνας του ποταμού Λο στον Κινέζο αυτοκράτορα Yu ( 2.200 π. χ. ) το μεγαλοπρεπή. Σύμφωνα με την π α ρ ά δ ο σ η ο ποταμός Lo είχε πλημμυρίσει και ο αυτοκράτορας Yu πρόσταξε να γίνουν θυσίες, για να εξευμενιστεί ο θεός του ποταμού. Ο μύθος ι σ χ υ ρ ί ζ ε τ α ι πως καθώς ο αυτοκράτορας Yu περπατούσε κατά μήκος του κίτρινου ποταμού, παρατήρησε μια χελώνα με ένα ξεχωριστό δ ι ά γ ρ α μ μ α στην πλάτη της, που είχε στείλει ο θεός. Ο α υ τ ο κ ρ ά τ ο ρ α ς αποφάσισε να ονομάσει το α σ υ ν ή θ ι σ τ ο αυτό α ρ ι θ μ η τ ι κ ό μοτίβο Lo Shu. Έ τ σ ι του είχαν προσδώσει μαγικές ι δ ι ό τ η τ ε ς και το χρησιμοποιούσαν ως φυλαχτό.
Αποτελούν αυτά τα μαθηματικά θέματα ενδιαφέροντος,γενικά μια ευχάριστη απασχόληση για τους ανήσυχους ανθρώπους.
Στο σχήμα αναπαράστασης μιας χελώνας, μετράμε τον αριθμό των τελειών, δηλαδή υπάρχουν οι: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, με το κοινό μαγικό ά θ ρ ο ι σ μ α 15 σε κ ά θ ε γραμμή - στήλη - διαγώνιο?


Τώρα ένα μορφολογικό ε ρ ώ τ η μ α της διδακτικής εμπέδωσης.
Στην ειδική γωνιακή θέση π. χ. πάνω κ α ι αριστερά π ο ι ο ς επιλεγόμενος αριθμός μπορεί να τεθεί;
Και ένα λειτουργικό π ρ ό β λ η μ α συνάφειας, για την ικανοποιητική ε π έ κ τ α σ η.
Κατασκευάσατε μαγικό τετράγωνο διαστάσεων 3 x 3 με τους εννέα άρτιους φυσικούς αριθμούς: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 και 18, τοποθετημένους στα τ ε τ ρ α γ ω ν ά κ ι α από μια φορά, όπως στο επισυναπτόμενο σχήμα?
Καλή επιτυχία στους προετοιμασμένους μαθητές/τριες που ξεκίνησαν τις απλές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις τους. Αναμένουνν την επιβεβαίωση των ετήσιων κόπων τους και όχι μόνο, χωρίς να βασίζονται σε ειδικούς του αποτυχημένου παρελθόντος, που π ι ά ν ο υ ν τα περιοριστικά θέματα της λεγόμενης παρέας τους, ...
Σ η μ ε ι ώ ν ω ότι αναρτήθηκε σήμερα KAI για τους διαδικτυακούς μου φίλους στο fb!
Πολύ καλή σας ημέρα!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...