Menu
RSS
Τετάρτη, 15/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρίκορφα - Φάρος ελπίδας για Εθνική Ανεξαρτησία

Τρίκορφα - Φάρος ελπίδας για Εθνική Ανεξαρτησία
Τούτος ο τόπος βρίσκεται σε σταυροδρόμια, σε μια στρατηγικής σημασίας γεωπολιτική θέση, έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων και αγώνες για την υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Κάποιοι τόποι λόγω της θέσης τους και των αγώνων έγιναν σύμβολα. Ο Μαραθώνας, οι Θερμοπύλες, η Σαλαμίνα είναι οι πιο γνωστοί στην αρχαιότητα. Τα Τρίκορφα, τα Δερβενάκια, το Μανιάκι, το Μεσολόγγι είναι αυτοί που ξεχωρίζουν στον αγώνα της Ανεξαρτησίας και στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.


Στα Τρίκορφα, που σε μια λιτή εκδήλωση του Δήμου Τρίπολης και της Κοινότητας Σιλίμνας, την Κυριακή 22 Ιουνίου στις 10.30 το πρωί, θα τιμήσουμε τους πεσόντες στις διαχρονικές φάσεις αυτού του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ένδοξες και θλιβερές.

Εδώ στις 29 Μαΐου 1770 έγινε η καθοριστική μάχη στην αποτυχημένη εξέγερση των Ελλήνων, γνωστή ως «Ορλωφικά». Στο ίδιο χώρο τον Ιούλιο 1779 ο Κωσταντής Κολοκοτρώνης, πατέρας του Θοδωρή, συνέβαλε στην απαλλαγή του Μωριά από την μάστιγα των Τουρκαλβανών που λεηλατούσαν τον τόπο.

Κύρια όμως, τα Τρίκορφα συνδέονται με την Επανάσταση, απ' τις πρώτες αψιμαχίες, την πολιορκία και άλωση της Τριπολιτσάς, τον εμφύλιο και τον αγώνα για αντίσταση στις ορδές του Ιμπραήμ. Οι μάχες «στα Τρίκορφα τη ράχη που τρέχει το αίμα σαν αυλάκι» που διέσωσε η λαϊκή μούσα καταξίωσαν αυτό το χώρο στη συνείδηση του λαού. Τα Ταμπούρια του στρατοπέδου των Τρικόρφων που έγιναν με σχεδιασμό και επίβλεψη του στρατηγού Θ. Κολοκοτρώνη είναι το κυριώτερο μνημείο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Αυτό το γεγονός επιβεβαίωσε η ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Μάιο του 2013 που ανακηρύσσει το χώρο αυτό ιστορικό και τα Ταμπούρια Διατηρητέα Μνημεία.

Σήμερα η Εθνική Ανεξαρτησία δοκιμάζεται, τα Τρίκορφα αποτελούν Φάρο Ελπίδας και παράδειγμα πατριωτικής διαπαιδαγώγησης. Η αναδειξη αυτού του μνημείου πρέπει να γίνει υπόθεση της Περιφέρειας Πελ/σου του Δήμου Τρίπολης, της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας αλλά και των οργανώσεων των απανταχού Αρκάδων. Στο Παγκόσμιο συνέδριο των Αρκάδων, που θα γίνει τον προσεχή μήνα στην Τρίπολη για το ζήτημα αυτό πρέπει όχι μόνο να συζητηθούν οι προτάσεις για πρόσβαση στο χώρο που θα σέβεται το περιβάλλον και δημιουργία ταινίας ντοκυμαντέρ αλλά να ληφθούν και αποφάσεις. Αυτό αποτελεί όχι μόνο χρέος όπως αναφέρεται στην απόφαση του τ. Δήμου Φαλάνθου με την αναγγελία του θανάτου του Θ. Κολοκοτρώνη στα 1843 αλλά είναι και ενέργεια που θα συμβάλλει στην πρόοδο του τόπου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...