Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο;

Υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο;

. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να δημοσιεύουμε σε αυτό πληροφορίες που δεν θέλουμε να κοινοποιηθούν ή που μπορεί αργότερα να επιθυμούμε να αφαιρέσουμε. 

. Η αφαίρεση υλικού από το Διαδίκτυο δεν είναι πάντα απλή υπόθεση καθώς μπορεί να έχει αναπαραχθεί ή αποθηκευθεί και σε άλλους ιστότοπους πέραν του αρχικού.

Προστασία Ανωνυμίας στο Διαδίκτυο

Προσοχή στις πληροφορίες που αναρτούμε!

. Το Διαδίκτυο είναι προσβάσιμο και χρήσιμο για επικοινωνία, δικτύωση και εύρεση πληροφοριών σχετικά με ανθρώπους. 

. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ανωνυμία όταν κάποιος χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και είναι εξίσου απλό να βρεθούν πληροφορίες για εμάς όσο να βρούμε και εμείς για άλλους.

Μελετάμε τους όρους χρήσης σε κάθε διαδικτυακό τόπο που επισκεπτόμαστε εφόσον πρόκειται να δημοσιεύσουμε προσωπικές πληροφορίες στον τόπο αυτό

. Στο παρελθόν ήταν δύσκολο να βρεθούν πληροφορίες για κάποιον πέραν του τηλεφώνου ή της διεύθυνσης. Με τον αυξανόμενο αριθμό προσωπικών σελίδων πλέον πολλοί χρήστες δίνουν πληροφορίες για τον εαυτό τους, την εργασία τους και την οικογένειά τους

Σαν γενική κατεύθυνση, πριν την ανάρτηση οποιασδήποτε πληροφορίας στο διαδίκτυο θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα εξής:

. Ποια είναι η χρησιμότητα της ανάρτησης της πληροφορίας

. Ποιες είναι οι συνέπειες της ύπαρξής της στο διαδίκτυο

. Πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα από κάποιον τρίτο

    Η κλοπή Διαδικτυακής ταυτότητας είναι αυξανόμενο πρόβλημα και γνωρίζοντας πολλές πληροφορίες για εμάς, είναι ευκολότερο για κάποιον να προσποιηθεί ότι είμαστε εμείς.

. Συμπεριφερθείτε στο διαδίκτυο όπως θα συμπεριφερόσασταν και εκτός αυτού. Ποιες προσωπικές πληροφορίες θα ήσασταν διατεθειμένοι να μοιραστείτε με κάποιον άγνωστο?

Πολιτική Χρήσης Ιστότοπου

Η πολιτική χρήσης ενός ιστότοπου  περιγράφει τον τρόπο που χρησιμοποιεί, κοινοποιεί και αποθηκεύει τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει.

. Θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάζετε την χρήσης ενός ιστότοπου. Ορισμένες φορές οι πολιτικές αυτές είναι μακροσκελείς, περίπλοκες και ασαφείς.

Αν ένας ιστότοπος δε διαθέτει πολιτική χρήσης, τότε πρέπει να δίνετε με προσοχή προσωπικά δεδομένα σε αυτήν την τοποθεσία. Όταν διαβάζετε μια πολιτική χρήσης, θα πρέπει να γνωρίζετε:

. Τι πληροφορίες συλλέγει και καταγράφει η τοποθεσία.

. Με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί η τοποθεσία τις πληροφορίες που συλλέγει (ειδικά εάν πωληθεί σε τρίτους).

. Εάν έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε ή να διαγράψετε δεδομένα που συλλέχθηκαν.

Τρόποι Προστασίας από Απάτες μέσω Διαδικτύου

Ο χρήστης πρέπει να:

. Είναι υποψιασμένος σε ανώνυμες κλήσεις ή  email  που παρέχουν θέσεις εργασίας έναντι αδράς αμοιβής

. Μη δίνει προσωπικά στοιχεία σχετικά με την εταιρεία στην οποία εργάζεται, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής δομής του δικτύου της εταιρείας, εκτός αν είναι σίγουρος ότι πρόκειται για εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο

. Μην αποκαλύπτει προσωπική ή οικονομική πληροφορία σε email  και να μην ανταποκρίνεται σε ανώνυμα  email σχετικά με τέτοιες πληροφορίες και να μην συνδέεται στα  links  που περιέχονται στα email αυτά

. Ταυτοποιεί τα στοιχεία  οποιουδήποτε αγνώστου που υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί νόμιμο οργανισμό, κατευθείαν με τον οργανισμό Ο χρήστης πρέπει να:

. Μην στέλνει ευαίσθητα δεδομένα στο διαδίκτυο πριν ελέγξει την ασφάλεια ενός website

. Δίνει έμφαση στο  URL  του  website. Κακόβουλα  websites μπορεί να φαίνονται ίδια με νόμιμα site, αλλά το URL μπορεί να διαφοροποιείται από το επίσημο είτε λεκτικά είτε ως προς το domain (.com, .net)

. Εγκαθιστά και συντηρεί αντι-ιικά προγράμματα, firewalls, και email  φίλτρα ώστε να μειωθεί η διακίνηση κακόβουλων μηνυμάτων 

. Εκμεταλλευτεί  anti-phishing  λειτουργίες που παρέχονται σε email και web browser

 Αντίδραση σε Περίπτωση Απάτης

. Εάν πιστεύετε ότι οι οικονομικοί σας λογαριασμοί διακυβεύονται, επικοινωνήστε με τους τραπεζικούς οργανισμούς άμεσα και κλείστε κάθε λογαριασμό που είναι σε κίνδυνο. Παρακολουθείστε για ανεξήγητες χρεώσεις του λογαριασμού σας.

. Αλλάξτε άμεσα κάθε  password  που μπορεί να έχει αποκαλυφθεί. Εάνχρησιμοποιείτε το ίδιο  password  για διαφορετικές περιπτώσεις αλλάξτε το για κάθε λογαριασμό και μην το χρησιμοποιήσετε στο μέλλον.

. Παρακολουθείτε για σημάδια κλοπής στοιχείων ταυτότητας.

. Αναφέρετε την επίθεση στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Γιάννης Πετσέλης

Ηλεκτρονικός – Ραδιοηλεκτρολόγος 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...