Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Προστασία Ανηλίκων από Διαδικτυακές Απειλές

Προστασία Ανηλίκων από Διαδικτυακές Απειλές

. Τα παιδιά διατρέχουν κάποιους κινδύνους όταν χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή, επομένως πρέπει να προσέξουμε τη ασφάλειά τους και να διαφυλάξουμε τα χρήσιμα δεδομένα που τυχόν έχουμε αποθηκευμένα στον υπολογιστή.

p>. Τα παιδιά παρουσιάζουν επιπλέον δυσκολία στην διασφάλιση της πλοήγησής τους εξ αιτίας των φυσικών τους χαρακτηριστικών όπως η αθωότητα, η περιέργεια, η διάθεση για ανεξαρτησία και ο φόβος της τιμωρίας.

Τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν σχεδιάζουμε την προστασία του παιδιού και των δεδομένων μας.Τα παιδιά μπορεί παράλληλα με την αθώα εργασία τους στον υπολογιστή να επισκεφθούν άθελά τους κάποια επικίνδυνη

ιστοσελίδα, να εμπλακούν σε συζήτηση με αγνώστους ή να αποκαλύψουν προσωπικά

στοιχεία χωρίς να αναλογιστούν το λάθος που κάνουν ή να μη το αποκαλύψουν στους γονείς διότι φοβούνται την τιμωρία.

Τρόποι δράσης γονέων

. Οι γονείς πρέπει να συμμετέχουν ενεργά: γνωρίζετε τι κάνει το παιδί στον υπολογιστή; Αν παίζει ένα παιχνίδι μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς, αν μιλάει με κάποιον ρωτήστε ποιος είναι αυτός τι γνωρίζει για αυτόν το παιδί και το θέμα το οποίο συζητάνε.

. Διατηρήστε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να επιτηρείτε την δραστηριότητα του παιδιού η οποία επιτήρηση θα το αποτρέπει και από το να πράξει κάτι που γνωρίζει ότι είναι λάθος ή επικίνδυνο.

Ορίστε τους κανόνες και ενημερώστε για τους κινδύνους. Στο παιδί ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα θα πρέπει να τεθεί χρονικός περιορισμός πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

. Θα πρέπει να του επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένες σελίδες και να γνωρίζει τους κινδύνους.

Εγκαταστήστε ειδικά προγράμματα παρακολούθησης της δραστηριότητας στον υπολογιστή

. Ελέγχετε το ιστορικό του προγράμματος πλοήγησης

. Χρησιμοποιείστε διαφορετικούς λογαριασμούς. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής είναι κοινόχρηστος,

διατηρείτε διαφορετικό λογαριασμό για το παιδί. Με αυτό τον τρόπο διαφυλάσσετε και προστατεύετε τα δεδομένα σας, και διευκολύνετε την επιτήρηση της

δραστηριότητας των λογαριασμών

Χρησιμοποιείστε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα πλοήγησης. Μέσα από το πρόγραμμα πλοήγησης μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση στο διαδίκτυο και να απαγορεύσετε την επίσκεψη σε συγκεκριμένες σελίδες. Η λειτουργία αυτή διασφαλίζεται και με κωδικό πρόσβασης

. Η χρήση του υπολογιστή ως μέσου απασχόλησης του παιδιού χωρίς την παρουσία ενηλίκου είναι καλό να αποφεύγεται. Ο υπολογιστής δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ηλεκτρονικήbabysitter !

Αν δείτε στο διαδίκτυο κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε άβολα φύγετε αμέσως από αυτό. Αν λάβετε κάποιο μήνυμα που σας φαίνεται ύποπτο, μην απαντήσετε.

. Μάθετε τα παιδιά σας να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα τους και πείτε τους ότι πολλές φορές οι άνθρωποι που είναι online προσποιούνται πως είναι κάποιοι άλλοι καθώς και ότι δεν θα πρέπει ποτέ να δίνουν κανένα στοιχείο

τους σε κανέναν.

Τι θα πρέπει να κάνω εάν παρενοχλούν το παιδί μου;

. Εάν συμβεί παρενόχληση, μπορείτε να αποκλείσετε το πρόσωπο που στέλνει τα μηνύματα με τις επιλογές αποκλεισμού που διαθέτουν πολλά προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άμεσων μηνυμάτων.

. Αποθηκεύστε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν παρενοχλήσεις και προωθήστε τα στον πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι περισσότεροι πάροχοι διαθέτουν κατάλληλες πολιτικές χρήσης που απαγορεύουν την παρενόχληση Θα πρέπει να ειδοποιήσετε την αστυνομία. Η παρενόχληση είναι έγκλημα, τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και στον κόσμο του Διαδικτύου. Είναι παράνομο να επικοινωνείτε επανειλημμένα με κάποιον, εάν η επικοινωνία αυτή του προκαλεί φόβο για την ασφάλειά του ή για την ασφάλεια άλλων.

Γιάννης Πετσέλης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...