Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα η δημοτική αρχή Γορτυνίας;

Εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα η δημοτική αρχή Γορτυνίας;

Το προεκλογικό πρόγραμμα της μετέπειτα πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης "Πανγορτυνιακή Συμμαχία Πολιτών" του Δήμου Γορτυνίας όπως παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 (http://www.pangortyniaki.gr/programma.html) επιμεριζόταν σε πέντε (5) θεματικές ενότητες και παρακάτω θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια να αποτυπωθεί τι έχει πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαεννιά (19) περίπου μήνες.

p>1. Σχέση Εμπιστοσύνης-Διαφάνειας- Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:

1.α. Ενώ στο πρόγραμμα αναγραφόταν πως ο δήμος θα είναι πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη μέσω της αξιοποίησης των επιτροπών διαβούλευσης και των συμβουλευτικών θεσμών του νόμου (συμπαραστάτης του πολίτη, συμβουλευτικά γραφεία για τις αγροτικές καλλιέργειες κτλ) στη πραγματικότητα μπορούμε να κάνουμε αναφορά για υποβάθμιση της επιτροπής (διαβούλευσης) αφού παρόλο που ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να συγκαλείται μια (1) φορά ανά τρίμηνο (άρθρο 76 Ν.3852/2010) ο Δήμος Γορτυνίας τους πρώτους έξι (6) μήνες του 2012 ουδέποτε μερίμνησε για τη σύγκλισή της. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό που μετέχει (αμισθί) και μέσω σύστασης ομάδων εργασίας να προσδοκά στην αξιοποίηση πορισμάτων, εισηγήσεων και συμβουλευτικών υπομνημάτων για μια σειρά αναπτυξιακών θεμάτων.

Συμπαραστάτης του δημότη δεν προβλέπεται βάση του Καλλικρατικού Νόμου για δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων (άραγε οι συντάκτες δεν είχαν διαβάσει το νόμο ή δεν είχαν γνώση του ακριβή πληθυσμού της Γορτυνίας;). Ωστόσο η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να σταθεί στο πλευρό των Δημοτών αν εγκαινίαζε καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως αυτή λ.χ. αυτή του "Συνηγόρου του Δημότη" όπου δικηγόρος (στη προκειμένη περίπτωση ο σύμβουλος του κ. Δημάρχου) θα παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές σε δημότες για ζητήματα που απασχολούν τους τελευταίους.

Δυστυχώς αν και ο πρωτογενής τομέας είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Γορτυνίας (μαζί με εκείνον του Τουρισμού) η δημοτική αρχή δεν έχει εγκαινιάσει συμβουλευτικά γραφεία για τις αγροτικές καλλιέργειες έτσι ώστε να κατευθύνει νέους ή υπάρχοντες αγρότες και παράλληλα να τους ενημερώνει για νέες καλλιέργειες και εξελίξεις στο τομέα που δραστηριοποιούνται. Ο Δήμος Γορτυνίας θα ήταν σκόπιμο να διοργανώνει σε ετήσια βάση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας και Φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ημερίδα με σκοπό την πληροφόρηση σε θέματα του πρωτογενή τομέα παραγωγής ενώ οφείλει να καταγράψει σε βάση δεδομένων τους Γορτύνιους απασχολούμενους (κτηνοτρόφους, γεωργούς, μελισσοκόμους).

1.β.Δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων και του απολογισμού του Δήμου στο διαδίκτυο και στη τοπική κοινωνία. Δυστυχώς από την ανάληψη των καθηκόντων της η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε απολογισμό του έργου της και κυρίως των οικονομικών της πεπραγμένων. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει δημοσιοποιήσει την μελέτη που είχε λάβει χώρα και η οποία αποτυπώνει την οικονομική κατάσταση των πρώην Καποδιστριακών Δήμων. Επίσης ποτέ δεν γνωστοποιήθηκε στους Γορτύνιους η προσπάθεια που επιχείρησε ο Δήμαρχος Γορτυνίας -με την ανάληψη των καθηκόντων του- για την ακριβή καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στις οκτώ δημοτικές ενότητες του Δήμου. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Γορτυνίας και στα πλαίσια της διαφάνειας θα πρέπει να αναρτώνται όλες οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την ανάθεση εργασιών σε εργολάβους ακόμα και εκείνες που αφορούν μικρά χρηματικά ποσά. Δυστυχώς στο website δε δημοσιεύονται σε σχετική θεματική ενότητα το σύνολο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής.

Ο Δήμος αν και κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποιεί πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων τους οποίους και προβάλλει θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν μπορούσε στην αρχή κάθε έτους να καταρτίσει ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Με το τρόπο θα μπορούσε να εξοικονομήσει οικονομικούς πόρους και να αυξήσει μέσω της έγκυρης προβολής την επισκεψιμότητα στη περιοχή.

1.γ. Τα ΚΕΠ τους τελευταίους δεκαεννιά μήνες (19) αναβαθμίστηκαν (όπως τόνιζε στο προεκλογικό της έντυπο η Πανγορτυνιακή Συμμαχία) ενώ οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Δήμου διασυνδέθηκαν με δίκτυα σύγχρονης τεχνολογίας;

Δυστυχώς στην ιστοσελίδα του Δήμου Γορτυνίας δεν αναγράφεται κάπου συγκεντρωτικός κατάλογος με τα στοιχεία επικοινωνίας των ΚΕΠ ενώ αρκετά είναι τα χωριά όπου μεταξύ άλλων μόνο για τα δίκτυα σύγχρονης τεχνολογίας δε χαρακτηρίζονται (λ.χ. δύσκολη και αργή πρόσβαση στο διαδίκτυο). Στα ΚΕΠ θα μπορούσε να λειτουργήσει χώρος για παροχή πληροφοριών σε θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος αλλά και πληροφόρησης για προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας. Επίσης θα μπορούσαν να στεγαστούν τα συμβουλευτικά γραφεία για τις αγροτικές καλλιέργειες.

2. Επιχειρησιακό Σχέδιο-Αναπτυξιακή Ταυτότητα:

2.α. Η Δημοτική Αρχή Γορτυνίας δεν έχει εκπονήσει Επιχειρησιακό Σχέδιο με αποτέλεσμα να απουσιάζει ο κεντρικός προγραμματισμός και ο δήμος να βαδίζει δίχως όραμα και προοπτική. Ο στόχος που προεκλογικά έθετε - η δημιουργία μιας αναπτυξιακής ταυτότητας για την Γορτυνία ως ένα ενιαίο αγροτουριστικό χώρο και ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό σε μικρή απόσταση από τα αστικά κέντρα κτλ- δε μπορεί να υλοποιηθεί με σπασμωδικές κινήσεις αλλά μονάχα μέσω ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού όπου θα έχει αρχή, μέση και τέλος. Οι παθογένειες του παρελθόντος οφείλονται μεταξύ άλλων και στην έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού. Είναι αδιανόητο κάποιοι να χρησιμοποιούν έννοιες όπως αυτή της ανάπτυξης δίχως να αναφέρουν έμπρακτα τους τρόπους και τις στρατηγικές με τις οποίους θα επιτευχθεί. Αναπτυξιακές ταυτότητες με θεωρίες δεν νοούνται και συγκαταλέγονται στη κατηγορία των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων.

2.β. Ο Δήμος Γορτυνίας δεν έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής. Έτσι δε μπορεί βέλτιστα να προωθήσει (όπως αποτυπωνόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα τις πολλές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού (θρησκευτικό, αθλητικό, ιαματικό, περιπατητικό, συνεδριακό, αρχαιολογικό) με σκοπό την αύξηση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών.

Αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (facebook, twitter, youtube κτλ) ενώ δεν έχει προβεί σε μηδενικού κόστους κινήσεις προβολής όπως καταχωρήσεις σε blog (αντιθέτως επέλεξε να διαφημιστεί μέσω πληρωμένης καταχώρησης στην εφημερίδα Έθνος). Αν και συμμετείχε με περίπτερο στο Αρκαδικό Πανόραμα (Τρίπολη) θα ήταν πιο λογικό και αποτελεσματικό να λάβει μέρος σε εκθέσεις (λ.χ. ΔΕΘ) όπου ο Δήμος θα διαφημιστεί σε ομάδες στόχους που δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση της περιοχής και των μορφών τουρισμού της Γορτυνίας.

2.γ. Στο προεκλογικό πρόγραμμα διαβάζουμε πως η νέα δημοτική αρχή θα ασχοληθεί με τη πιστοποίηση, τυποποίηση προϊόντων με ονομασία προέλευσης την Γορτυνία καθώς και με τα τοπικά σύμφωνα ποιότητας μεταξύ επιχειρηματιών και παραγωγών μέσα από ευρεία διαβούλευση. Δυστυχώς τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει υλοποιηθεί.

Προτείνεται στη δημοτική αρχή να ακολουθήσει -στη προσπάθειά της να αντλήσει ιδέες- την ιστοσελίδα του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας www.crete-nutrition.gr .

3. Ισόρροπη Ανάπτυξη- Προστασία Φυσικού Πλούτου:

Στην ενότητα αυτή διαβάζαμε:

3.α. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη της περιοχής από τους κατοίκους για τους κατοίκους. Πόσες λοιπόν νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες απόρροια των συντονισμένων ενεργειών της τωρινής Δημοτικής Αρχής; Θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν όταν αναζητηθούν και πραγματοποιηθούν επενδύσεις στη Γορτυνία. Ο Δήμος οφείλει να καταρτίσει βιώσιμα επιχειρησιακά σχέδια (με ίδια μέσα) και να αναζητήσει ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης στη λογική του ανταποδοτικού οφέλους (κατασκευή Γορτυνιακού χωριού στη Λίμνη Λάδωνα, κατασκευή αθλητικού κέντρου προετοιμασίας συλλόγων, έργα υποδομών, αύξηση παραγωγικής δραστηριότητας, νέες σύγχρονες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες κτλ).

3.β. Ποιες νέες δραστηριότητες δημιουργήθηκαν που θα διεύρυναν και δεν θα κατέστρεφαν την υπάρχουσα παραγωγική δομή; Ίσως θα μπορούσε να είχαν γίνει κινήσεις για τη πραγματοποίηση εκδηλώσεων γαστρονομικού ενδιαφέροντος για την ανάδειξη των ποιοτικών Γορτυνιακών προϊόντων (μέλι, φέτα και λοιπά κτηνοτροφικά προϊόντα). Θα μπορούσε να είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο της κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας βιομάζας, αιολικού πάρκου ή εγκατάστασης φωτοβολταικών μονάδων σε δημοτικά αγροτεμάχια. Σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς, ο Δήμος θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο της δημιουργίας brand name (βλ. 2γ- π.χ. ΓΟΡΤΥΝΙΑ) για επιλεγμένα Γορτυνιακά προϊόντα (π.χ. φέτα, μέλι).

3.γ. Η άγνωστη Γορτυνία εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη. Δυστυχώς δεν έχει επιχειρηθεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, προβολής των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών κτιρίων, μοναστηριών, βυζαντινών μνημείων, παραδοσιακών οικισμών, γεφυριών φαραγγιών και προβολής της "άγνωστης" Γορτυνίας.

Ο Δήμος Γορτυνίας θα πρέπει να σχεδιάσει πληροφοριακά διαφημιστικά έντυπα και να τα αποστείλει σε target groups (εκκλησιαστικές οργανώσεις, ορειβατικούς και περιπατητικούς συλλόγους κτλ). Το τουριστικό πόρταλ που αναμένεται εδώ και καιρό να κατασκευαστεί αν σχεδιαστεί, προβληθεί και διαχειριστεί σωστά δύναται να αποδώσει οφέλη.

4. Κοινωνικός Ρόλος του Δήμου- Πρόνοια και Φροντίδα για όλους:

4.α. Ενίσχυση και δημιουργία θεσμών κοινωνικής πρόνοιας μέριμνας και αλληλεγγύης (Βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΗ, κ.α.).

Το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι θα υλοποιηθεί από την ΔΗΚΕΓ ωστόσο κανένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) δεν έχει ιδρυθεί. Το κοινωνικό παντοπωλείο αν και έχει εξαγγελθεί δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Ο Δήμος θα μπορούσε να εγκαινιάσει τηλεφωνική γραμμή όπου οι ηλικιωμένοι -χρήζοντες βοήθεια- θα καλούν για τη παροχή άμεσης βοήθειας.

4.β. Η στελέχωση των Κέντρων Υγείας είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Ο Δήμος θα μπορούσε σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο ή τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας να ζητήσει την εξέταση αιτήματος για επίσκεψη κλιμακίου ιατρών (τουλάχιστον μία (1) φορά το έτος) στις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων. Από τη στιγμή μάλιστα που έμμισθο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΓ είναι ιατρός στο επάγγελμα θα μπορούσε η κοινωφελή επιχείρηση να μεριμνήσει για την ίδρυση στις εγκαταστάσεις της χώρου "Δημοτικού Ιατρείου" όπου καθημερινά δημότες του Δήμου θα εξετάζονται δωρεάν δίχως ο προϋπολογισμός του δήμου να επιβαρυνθεί με πρόσθετο κόστος. Σε συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούσαν να αναζητηθούν τρόποι για τη προμήθεια φαρμάκων με χαμηλό για τους κατοίκους κόστος.

4.γ. Υπεράσπιση των δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των νέων, στη μόρφωση, στη δουλειά, στην ασφάλιση, στον πολιτισμό.

Η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου θα πρέπει να αναπτύξει δράσεις για τους νέους ανθρώπους (εκμάθηση ξένων γλωσσών και υπολογιστών, φροντιστηριακά μαθήματα, καθιέρωση υποτροφιών). Ο Δήμος Γορτυνίας θα πρέπει να επιδιώξει τη δημιουργία δικτύου εργασίας με επιχειρήσεις που ανήκουν σε Γορτύνιους επιχειρηματίες ενώ μέσω ειδικής υπηρεσίας θα πρέπει να τους ενημερώνει και συμβουλεύει (νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη πρόσθετων δεξιοτήτων κτλ). Ο Δήμος Γορτυνίας οφείλει να καταρτίσει μητρώα με Γορτύνιους επαγγελματίες και επιστήμονες έτσι ώστε οι ανάγκες να καλύπτονται από γηγενείς (εφόσον πάντοτε πληρούν τις προϋποθέσεις) αυξάνοντας την απασχόληση και τονώνοντας την τοπική οικονομία. Είναι σημαντικό η Γορτυνία να καταστεί ελκυστικός τόπος κυρίως για τους νέους.

Στο πολιτισμό έχουν λάβει σημαντικές κινήσεις από πλευράς δήμου ιδιαιτέρως τους θερινούς μήνες.

5. Ολοκλήρωση Βασικών Υποδομών-Εξασφάλιση Ποιότητας Ζωής:

5.α. Αρκετά είναι τα χωριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υδροδότηση με αποτέλεσμα ιδιαιτέρως του θερινούς μήνες η παροχή νερού να διακόπτεται. Σε αρκετά δε σημεία των χωριών δεν έχουν λάβει χώρα έργα καθαριότητας με τον κίνδυνο για πυρκαγιά να ελλοχεύει. Η συγκοινωνία για την ορεινή περιοχή της Γορτυνίας ήταν ανέκαθεν πρόβλημα.

5.β. Τι κινήσεις έχουν πραγματοποιηθεί για μόνιμη συνεργασία με επιστημονικούς φορείς για τη προστασία του περιβάλλοντος και την διαχείριση υδάτων; Η πρόσφατη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα (ΕΜΠ) ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αφού το κόστος (συνεργασίας) - σε χαλεπούς καιρούς- ανέρχεται στα 127.000 ευρώ.

Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να επιτευχθεί με την αποτελεσματική συνεργασία με τους εθελοντικούς συλλόγους καθώς και με την διενέργεια ημερίδων με τη συμμετοχή στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου οι κάτοικοι για παράδειγμα θα ενημερώνονται για ενέργειες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Ο Δήμος Γορτυνίας σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς θα πρέπει να κάνει ασκήσεις ετοιμότητας ώστε ο κρατικός μηχανισμός να είναι προετοιμασμένος να αντιδράσει έγκαιρα όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Θα πρέπει ο Δήμος  να εξετάσει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή) καθώς και τη βιομάζα.

5.γ. Ολοκλήρωση οδικών αξόνων (111, Τρίπολη-Αρχαία Ολυμπία) βελτίωση οδικού δικτύου και τακτική συντήρηση. Η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων είναι απόρροια ενεργειών της κεντρικής διοίκησης και η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να είναι πιο διεκδικητική και παρεμβατική. Το οδικό δίκτυο της Γορτυνίας σε αρκετά σημεία είναι επικίνδυνο και ίσως ο Δήμος Γορτυνίας θα έπρεπε να έθετε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή για την αναφορά προβλημάτων ή σχετική ενότητα στην ιστοσελίδα του Δήμου για την καταγραφή τους. Επίσης σε αρκετά σημεία δεν υπάρχει σήμανση (π.χ. ανώτατης επιτρεπόμενης ταχύτητας , πινακίδες stop κτλ).

Στη σημερινή πραγματικότητα καμία επιχείρηση, κανένας φορέας δημόσιος ή ιδιωτικός δεν μπορεί να πορευτεί δίχως επιχειρησιακό σχέδιο, δίχως να προβλέπεται μελλοντικός έγκαιρος προγραμματισμός και ορθός σχεδιασμός των όποιων δραστηριοτήτων.

Η εφαρμογή ή μη ενός προεκλογικού προγράμματος ξεχωρίζει τον ικανό πολιτικό από τον αναποτελεσματικό, τον προσηλωμένο στο στόχο και σκοπό του από τον δημαγωγό.

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ MBA

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...