Menu
RSS
Κυριακή, 20/06/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Αγοράζοντας τηλεόραση

Αγοράζοντας τηλεόραση

Η αγορά τηλεόρασης είναι ένα θέμα που καίει πλέον πολύ κόσμο. Οι τιμές έχουν πέσει συγκριτικά με περασμένα χρόνια, καθιστώντας τις επίπεδες τηλεοράσεις προσιτές στην συντριπτική πλειονότητα του κοινού και ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αποφασίζουν να αντικαταστήσουν την παλιά τους τηλεόραση με μια καινούριας τεχνολογίας. Τι θα πρέπει να προσέξει κανείς, σε τι είδους τηλεόραση θα καταλήξει, πόσο σημαντικός είναι ο αριθμός ανανέωσης και πόσες είναι οι ιδανικές ίντσες; δύσκολα ερωτήματα που ζητούν απάντηση αλλά μην σικάτε. Εμείς είμαστε εδώ.

>Αποκωδικοποίηση MPEG4

Κατ αρχας λόγω της επερχομένης αλλαγής στην μετάδοση των καναλιών και την μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνική αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι το αν η τηλεόραση διαθέτει ψηφιακό δέκτη για τη λήψη των ψηφιακών καναλιών και σε ποιο σύστημα δουλεύει ο αποκωδικοποιητης. Θα πάρετε τηλεόραση που ο αποκωδικοποιητης θα δουλεύει στο σύστημα MPEG-4. Οποιοδήποτε άλλο σύστημα διαθέτει ο αποκωδικοποιητης της τηλεόρασης που σας ενδιαφέρει να αγοράσετε απλά δεν θα δουλεύει και θα χρειαστείτε να αγοράσετε έναν καινούριο αποκωδικοποιητη σε σύστημα MPEG-4

 

LCD PLASMA η LED;

Στην συνέχεια αυτό στο οποίο θα πρέπει να κατασταλάξετε είναι ο τύπος της. Το ότι όλες είναι επίπεδες δεν λέει τίποτα, αφού διακρίνονται κατά βάση σε Plasma, LCD και LED, με τις τελευταίες μόλις πρόσφατα να έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα ράφια των καταστημάτων. Οι πιο κοινοί τύποι τηλεόρασης είναι οι Plasma και LCD.

Οι πρώτες είναι καταλληλότερες για σκοτεινότερο περιβάλλον όντας φωτεινότερες.

Ωστόσο θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια από ότι οι LCD, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, ενώ παραδοσιακά παρουσιάζουν πρόβλημα με τις εικόνες που «καίγονται» στην οθόνη, όπως για παράδειγμα, το λογότυπο ενός καναλιού- αν παρακολουθείτε δηλαδή συνέχεια ένα κανάλι, τότε το σήμα του «χαράσσεται» μόνιμα στην τηλεόραση σας.

Οι LCD τηλεοράσεις από την άλλη, στην παρούσα φάση προσφέρουν κορυφαία ποιότητα εικόνας, με υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης, έμφαση στην λεπτομέρεια (απόρροια του μεγάλου αριθμού pixels ανά τετραγωνική ίντσα) και ικανοποιητική διάρκεια ζωής και κατανάλωση ενέργειας, οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, αποτελούν την ιδανική αγορά για τον μέσο καταναλωτή. Στο εμπόριο θα βρείτε και τις LED τηλεοράσεις οι οποίες βασίζονται στην ομώνυμη τεχνολογία και υπερέχουν σε θέματα ποιότητας, αντίθεσης και φωτεινότητας καθώς και κατανάλωσης.

Πράγματι, αν βάλετε μια LED δίπλα σε μια LCD τηλεόραση, οι διαφορές θα είναι εμφανέστατες, ωστόσο σε επίπτωση που κλείνετε προς την πρώτη θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τιμή της μπορεί να είναι διπλάσια μιας αντίστοιχης (σε ίντσες και ποιότητα) δεύτερης!

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και τις 3D τηλεοράσεις, οι οποίες εξαπλώνονται σιγά-σιγά, αλλά αφ ενός δεν είναι ακόμα διαθέσιμες στην ελληνική αγορά και αφ ετέρου, όπως και κάθε τι καινούριο, οι τιμές είναι απαγορευτικές. Έτσι σας συνιστούμε υπομονή.

 

100,200 η .600 Hz;

Τους τελευταίους μήνες οι εταιρείες κατασκευές τηλεοράσεων έχουν επιδοθεί σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, αυτόν των Hz. Από τα 50πήγαμε στα 100, από τα 100 στα 200 και από κει στα 600 Hz! Μήπως όμως υπερβάλλουμε-ως συνήθως;

Ο αριθμός των Hz (Hertz) υποδηλώνει τη συχνότητα σάρωσης, τον αριθμό των εικόνων δηλαδή που περνούν από την οθόνη σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και καθορίζουν την ποιότητα της προβολής έτσι όπως την αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι.

Ο άνθρωπος λοιπόν έχει ανάγκη να βλέπει εικόνα με ρυθμό ανανέωσης στα 75 Hz προκειμένου να μην αντιλαμβάνεται τρεμόπαιγμα, οπότε είτε στα 100 είτε στα 200 Hz είναι η τηλεόραση που θα επιλέξετε, οι διαφορές που θα πιάσει ένα όχι και τόσο έμπειρο η παρατηρητικό μάτι είναι ελάχιστες. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφέρουμε ότι για την ευρωπαϊκή τηλεόραση, η συχνότητα σάρωσης που επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή ένωση κυμαίνεται στα 50 Hz, οπότε, ότι τηλεόραση και να επιλέξετε είστε καλυμμένοι. Από εκεί και πέρα, όσο μεγαλύτερη η συχνότητα σάρωσης, τόσο καλύτερη δυνητικά η ποιότητα εικόνας που θα απολαμβάνετε, οπότε καταλήγουμε στα 100 Hz για τον απλό τηλεθεατή και τα 200Hz για τον απαιτητικό σινεφιλ και κάτοχο blue-ray η PS3.

Σε ότι αφορά την ανάλυση της τηλεόρασης σας η τεχνολογία είναι πλέον μονόδρομος, αφού δεν νοείται αγορά τηλεόρασης που να μην υποστηρίζει τη λεγομένη high definition  ανάλυση των 1920χ1080 pixels. Προσέξτε μόνο μην μπερδευτείτε με μοντέλα που φέρουν τη σήμανση HD ready: μπορεί να υποστηρίζουν μεγάλες αναλύσεις ποτέ δεν φτάνουν όμως τα επίπεδα των Full HD τηλεοράσεων, ακόμα και όταν είναι HD ready 1080p.

Οι ιδανικές αποστάσεις θέασης ανάλογα με τις ίντσες της τηλεόρασης σας,

27 ίντσες -2 μέτρα.

32 ίντσες - 2,5 μέτρα.

42 ίντσες - 3,2 μέτρα.

47 ίντσες - 3,8 μέτρα.

52 ίντσες - 4 μέτρα.

60 ίντσες - 4,6 μέτρα.

 

Και από ίντσες;

Το πρόβλημα με τους Έλληνες είναι το σύνδρομο της κατοχής: «πάρε να έχουμε». Σε ότι αφορά την αγορά τηλεόρασης, αυτή η λογική είναι ο χειρότερος σύμβουλος, μιας και το μοντέλο που θα προτιμήσουμε θα πρέπει να ταιριάζει με τον χώρο στον οποίο σκοπεύουμε να το τοποθετήσουμε

Όσο πιο μεγάλη είναι η διαγώνιος της οθόνης, τόσο μεγαλύτερη οφείλει να είναι η απόσταση μεταξύ αυτής και του τηλεθεατή, αλλιώς και την καλύτερη LED στις 47 ίντσες να αγοράσετε, αν κάθεστε σε ένα μέτρο απόσταση, δεν πρόκειται να δείτε τίποτα. Στην συνέχεια σας παραθέτουμε έναν πίνακα με τις αποστάσεις θέασης ανάλογα με τις ίντσες της τηλεόρασης σας, αλλά γενικώς η μικρότερη απόσταση θέασης είναι δυο φορές το πλάτος της οθόνης, ενώ η μέγιστη πέντε φορές. Να έχετε βέβαια υπόψη σας ότι αξίζει τον κόπο να θυσιάσετε ίντσες προκειμένου να κερδίσετε σε ποιότητα: αν διαθέτετε για παράδειγμα, συγκεκριμένο ποσό και είστε ανάμεσα σε μια ακριβή (και καλή) 42αρα και μια προσιτή (και μέτρια) 47αρα καλό θα ήταν να προτιμήσετε την πρώτη.

 

Να πάρω συγκεκριμένη μάρκα;

Η απάντηση είναι μια και μονολεκτική. Όχι. Θα σας προτείναμε, πριν προβείτε στην αγορά της τηλεόρασης σας, να ερευνήσετε εξονυχιστικά τα καταστήματα για να εντοπίσετε το μοντέλο που σας ταιριάζει. Η πλειονότητα των μεγάλων εταιρειών έχει λανσάρει σειρές με κορυφαία χαρακτηριστικά που ενσωματώνουν πλήθος τεχνολογιών, οπότε μελετήστε τις όλες προσεκτικά και θα βρείτε αυτήν που σας ταιριάζει.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...