Menu
RSS
Τρίτη, 30/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Άκης Χουζούρης: «Γιατί χάσαμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα...»

Άκης Χουζούρης: «Γιατί χάσαμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα...»
Ο Άκης Χουζούρης, με άρθρο του, γράφει για την προσπάθεια και τα λάθη της Τρίπολης να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης..


«Για κείνον τον Σεπτέμβρη του 2021

Μιας και έπεσε η σκόνη από την απόφαση για την Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το 2021, οφείλω να πληροφορήσω παλιούς και νέους, φίλους και πολύ φίλους, για μία ιδέα που γεννήθηκε και «χτυπήθηκε» τόσο πολύ, από τότε που δημοσιοποιήθηκε.

Η Ιδέα να γίνει η Τρίπολη «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» ανήκει στο φίλο Μ.Μ., πρώην συνάδελφος ενεργός πολίτης με όλη τη σημασία των λέξεων και τη δημιουργική κριτική του φίλου συναδέλφου Γ.Λ. οι οποίοι μία μέρα σε κενό από τη δουλειά τους, συνομιλώντας με μένα συλλάβαμε την ιδέα αυτή. Ήταν Χειμώνας του 2009, ένα χρόνο μετά το Δεκέμβρη του 2008 και μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου στις εθνικές εκλογές της ίδιας χρονιάς. Σας περιγράφω το πολιτικό περιβάλλον της εποχής, για να σας δείξω ότι τότε υπήρχαν άνθρωποι που γεννούσανε ιδέες και πολιτικές πρωτοβουλίες, παρόλο που η ζωή ή ο λαός δεν τους είχε δώσει – και σε πολλούς δεν έδωσε ποτέ- την εξουσιοδότηση να διοικήσουν τον τόπο τους και την περιοχή τους.

Το ερώτημα τότε στην Καντίνα του Τεχνικού ήταν πώς θα ξεκολλήσει η Τρίπολη και να της δοθεί ώθηση για πολιτιστικές δράσεις, για ενδιαφέροντα ειδικά στους νέους, για μια ευκαιρία να λυθούν χρόνια ζητήματα όπως το πολεοδομικό, το κυκλοφοριακό και να μπουν στα κοινά νέοι με ιδέες. Τότε ο φίλος Μ.Μ. είπε το φανταστικό: «Γιατί να μην κατεβάσει πρόταση η Τρίπολη να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 λόγω των 200 χρόνων από την Άλωση της Τριπολιτσάς;» Η άμεση αντίδραση πολλών στην καντίνα ήταν «Έλα ρε τώρα, τι μας λες» ή το «Ήταν Άλωση ή Απελευθέρωση;» ή το ακόμα πιο ιστορικό «Μα ήταν σφαγή πώς θα μιλάμε για πολιτισμό;». Όμως η προβληματική της παρέας άρχιζε να μειώνεται όταν διαπιστώσαμε ότι «λόγω του θέματος όλοι θα έμπαιναν σε έναν δημιουργικό διάλογο ιστορίας, πολιτισμού, τοπικής ανάπτυξης». Θα ήταν το όχημα, το όραμα για να ενεργοποιηθούν οι Τριπολιτσιώτες, ήταν το συμπέρασμα των συμμετεχόντων.

Σύντομα ανέλαβα την υιοθέτηση της πρότασης και προσπάθησα να την βάλω στην προεκλογική εκστρατεία για την Τρίπολη το 2010. Ήταν οι πρώτες εκλογές με το νέο Νόμο τον Καλλικράτη. Τότε όμως σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι είχαν αντιδράσει ουδέτερα έως και αρνητικά λόγω του θέματος, «200 χρόνια από την Άλωση;». Τότε πολλοί του Αριστερού και Κεντροαριστερού χώρου μου έλεγαν ότι το θέμα ήταν Εθνικιστικό και το αφήνανε στη σφαίρα μιας απλής σοφιστείας. Κανείς προεκλογικά δεν μιλούσε τότε για το μακρινό 2021. Ούτε οι προοδευτικοί ούτε οι πατριώτες. Σε προεκλογική συζήτηση που παρευρέθηκα επέμεινα στην πρότασή μου, με παρόντες τους υποψήφιους τότε της ευρύτερης Αριστεράς που ούτε καν το έθεσαν στα προεκλογικά τους φυλλάδια ή στις ομιλίες τους. Τότε ήταν που εμβαθύναμε την πρόταση με την Αδελφοποίηση με την Σμύρνη και ουσιαστικά τη δυναμική προσέγγιση για το 2021 του Ιστορικού διαλόγου Ελλήνων και Τούρκων. Ήταν ένας λόγος που τότε δεν ασχοληθήκαμε με τις εκλογές του 2010.

Μετά από κάποια χρόνια η απόφαση του πρώην Δημάρχου για το διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, ήταν να θέσουμε ως πόλη κεντρικό θέμα το Αρκαδικό Ιδεώδες, τον Αρκαδισμό. Ο νυν Δήμαρχος επέμεινε στο ίδιο θέμα. Ουσιαστικά το όραμα των ανθρώπων για να πυροδοτήσει διαλόγους ιστορικούς, πολιτιστικούς και φυσικά πολιτικούς έμεινε στην άκρη. Σας προσκαλώ να διαβάσετε για την πρόταση της Καλαμάτας στο http://www.naftemporiki.gr/story/969659/kalamata-diekdikontas-ton-titlo-tis-europaikis-politistikis-proteuousas-2021. Ή δείτε το αντίστοιχο site για την Ελευσίνα στο http://eleusis2021.eu/. Ας ξαναδούμε το δικό μας video στο https://www.youtube.com/watch?v=eDg7ZehT3HM .

Το γιατί λοιπόν χάσαμε στο διαγωνισμό δεν είχε να κάνει με την περιπέτεια των σκουπιδιών, την αποτελεσματικότητα της μελέτης και των δράσεων δημοσιοποίησης, αλλά με το θέμα. Το θέμα που δεν έβαλε πολλούς από εμάς τους πολίτες να αναρωτηθούν, να σκεφτούν, να συζητήσουν πού πρέπει να πάει αυτή η πόλη. Προς το Μαίναλο ή προς την Τεγέα; Πώς θα ενοποιηθεί η Μαντινεία; Και προπάντων όλων: Γιατί ο πολίτης της Τρίπολης δεν συμμετέχει στα κοινά; Γιατί μη μου πείτε ότι αν μία πόλη περίπου 40 χιλιάδων κατοίκων είχε ομόθυμα στηρίξει αυτή την προσπάθεια και είχαν γίνει όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες για κείνον τον «Σεπτέμβρη του 2021», θα υπήρχε επιτροπή που θα αρνιόταν την Πολιτιστική πρωτεύουσα στην Τρίπολη, την πόλη του Γέρου του Μοριά.

Ειδικά σήμερα με το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό ως κεντρικό σημείο προβληματισμού στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, ποιο κεντρικό ρόλο θα έπαιζε η πόλη μας σε σχέση με την Τουρκία και τα παράλια της Σμύρνης; Ποιες δυναμικές θα αναπτύσσονταν για την Τρίπολη;

Άκης Χουζούρης»

3 σχόλια

  • παρατηρητης
    παρατηρητης Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016 02:36 Σύνδεσμος σχολίου

    πολιτιστική πρωτεύουσα = ΟΧΙ ΦΟΛΕς ΣΕ ΖΩΑ.
    καληνύχτα τριπολη

  • Άκης Χουζουρης
    Άκης Χουζουρης Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 16:45 Σύνδεσμος σχολίου

    Ενώ θα περίμενε κάποιος ότι ο χώρος της πάλαι ποτέ Κεντροαριστεράς να ξεκίναγε να μιλάει πολιτικά, παραμένει κολλημένο στο παρελθόν της εποχής προ της κρίσης. Ηδη πέρασαν 6 κοντά χρόνια από το 2009. Και όμως επιμένουν σε αναλύσεις μη πολιτικές. Δυστυχώς

  • ΧΝ
    ΧΝ Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 15:00 Σύνδεσμος σχολίου

    ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΣΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΦΙΛΟΥΣ;;;; ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΣΙΠΡΑΙΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΠΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ........
    'ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ;;;;
    Χ. Ν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...