Menu
RSS
Κυριακή, 20/06/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

''Οι Εθνικές Παρελάσεις''

''Οι Εθνικές Παρελάσεις''

Υπό Αιδεσιμολ. Δημητρίου Λυμπεροπούλου

Εφημερίου Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Τριπόλεως

 

Είναι οι καθιερωμένες τελετές εις τιμήν και μνήμην ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα είτε εν καιρώ πολέμων, είτε εν καιρώ ειρήνης.

Οι πρώτες είναι τελετές προς δόξαν και τιμήν για τους πεσόντες προγόνους μας εις τα πεδία των μαχών, για την απελευθέρωσιν του 'ΓΕΝΟΥΣ ΜΑΣ', με αποκορύφωμα την Εθνική Εορτή, επί τη επετείω της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

.

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την τρανή αυτή γιορτή. Τα πάντα επί ποδός. Συντονισμένες οι προσπάθειες και προετοιμασίες για την μεγάλη αυτή μέρα.

Σύλλογοι αναπήρων και θυμάτων πολέμου, Ιερός Κλήρος, εκπαιδευτική κοινότητα, (Δημοτικά, Λύκεια, Γυμνάσια) να κάνουν οι μαθητές τις πρόβες για τον σωστό βηματισμό. Χορευτικοί όμιλοι με τις παραδοσιακές στολές. Σωματεία, Σύλλογοι, Πρόσκοποι, Ερυθρός Σταυρός, Σαμαρείτες, Ομάδα Διάσωσης, Ένοπλες Δυνάμεις, λοιποί φορείς, και όλος ο λαός προσμένουν την μέρα αυτή.

Αφήνω την σκέψη μου να ανατρέξει δεκαετίες πριν. Τα μέσα τότε λίαν πενιχρά, αλλά η ψυχή πλημμυρισμένη από Εθνική έξαρση, περιμέναμε όλοι μας πότε θα ξημερώσει η μεγάλη μέρα.

Πρωί - πρωί η Φιλαρμονική του Στρατού παιάνιζε θούριος και στρατιωτικά εμβατήρια όπως και σήμερα. Στην συνέχεια Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμεγίστων Ταξιαρχών. Δοξολογία. Εκφώνησις του πανηγυρικού της ημέρας.

Η ευχή υπό του Αρχιερέως επί τη Εθνική Εορτή μας λέγει:

« Πανάγιε Δέσποτα πρόσδεξαι τας ευχαριστηρίους ημών δεήσεις, επί τη απελευθερώσει και τη Παλιγγενεσία του Έθνους ημών».

« Τους πιστούς άρχοντας ημών εν ειρήνη και ομονοία διατήρησον, και λάλησον αγαθά εν ταις καρδίαις αυτών υπέρ της Εκκλησίας σου και παντός του λαού σου».

Μετά το πέρας η επιμνημόσυνος δέησις, εις το μνημείον Αρχιερέων και προκρίτων, κατάθεσις στεφάνων. Ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ένδοξων νεκρών. Ανάκρουσις του Εθνικού Ύμνου.

Και φθάναμε στον χώρο της παρελάσεως. Πρώτα - πρώτα παρήλαυναν οι ανάπηροι σε αναπηρικά καροτσάκια, να τα συνοδεύουν αδελφές Ερυθροσταυρίτισες νοσοκόμες. Οι ανάπηροι που έμειναν κομμάτια από το σώμα τους εις τα πεδία των μαχών. Όλοι κρατούσαμε και από μια μικρή χάρτινη Ελληνική Σημαία.

Τώρα δυστυχώς τα πράγματα έχουν λάβη μιαν άλλη μορφή.

Αυτό το διάστημα λόγω της Οικονομικής κρίσης που επικρατεί, υπάρχει μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, από τους παρακολουθούντας τις παρελάσεις, με το να δονείται το αίσθημα από οργή. Είναι οι αγανακτισμένοι πολίτες, που όταν βλέπουν στην εξέδρα εκπροσώπους της Κυβερνήσεως, ανάβουν τα αίματά τους και αρχίζουν να συμβαίνουν ορισμένα παρέκτροπα, με ύβρεις και χλευασμούς εναντίον των, με την ρήψιν αυγών και γιαουρτιών ή και άλλων αντικειμένων, με το να δημιουργείται ένας πανικός, και έτσι να αμαυρώνεται το νόημα της επετειακής αυτής ημέρας.

§  Οφείλομεν λοιπόν με υψηλόν φρόνημα, αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες διαμαρτυρίες τις στιγμές αυτές, να κυλίσει ήμερα ήρεμα, και τούτο προς απότισιν φόρου τιμής και σεβασμού στα ΄΄Ιερά Κόκκαλα΄΄ των Αγωνιστών του 1821.

§  Με τον τρόπον αυτόν θα αποδείξωμεν ότι είμαστε πιστοί συνεχισται των άξιων προγόνων μας. Η όποια μας διαμαρτυρία ας επιλυθεί με όμορφο και πολιτισμένον  τρόπον.

§  Η Επανάστασις του 1821 εξεράγει υπό την καθοδήγησιν του Ιερού Κλήρου και των διδασκάλων του ΓΕΝΟΥΣ.

§  Εάν οι Κύριοι Εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως, θεωρούν ότι με την παρουσία των εις τας παρελάσεις θα γίνουν δέκτες επεισοδίων, καλό θα είναι να απέχουν.

§  Οι παρελάσεις ξεκίνησαν από τον λαό και γίνονται για τον λαό.

§  Τις θέσεις στην εξέδρα των επισήμων, και μάλιστα τις πρώτες, να καταλάβουν οι ανάπηροί μας, που έχουν ακόμη σφηνομένα μέσα στα γρανιτένια στήθια τους, βλήματα από τους τελευταίους πολέμους. Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Η Εκκλησία είναι αυτή που διεδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση.  Οι Δημοτικές Αρχές, ως και οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι οι άγρυπνοι φρουροί για την ακεραιότητα της Ελληνικής γης, της Εθνικής μας Κυριαρχίας και Ανεξαρτησίας, της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

§  Πιστεύω ακράδαντα ότι εάν επιτευχθεί αυτή η κίνησις, οι πολίτες θα νοιώσουν κατά πολύ ανακουφισμένοι, και η οργή θα μετατραπεί σε ικανοποίηση.

§  Έτσι οι πολίτες θα παρακολουθήσουν ένθερμοι τις παρελάσεις και θα τιμήσουν γενναία το νόημά τους.

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821  

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...