Menu
RSS
Δευτέρα, 18/02/2019
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

«Θερινές» προφητικές  φωνές | Γράφει ο π. Ιάκωβος Κανάκης

«Θερινές» προφητικές  φωνές | Γράφει ο π. Ιάκωβος Κανάκης

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι γεμάτοι από μνήμες αγίων και μεταξύ αυτών των αγίων, σημαντική θέση, κατέχει ο προφήτης Ηλίας. Γνωρίζουμε για αυτόν από τα βιβλία «Βασιλειών» της Παλαιάς Διαθήκης. Προφήτης ο Ηλίας, δηλαδή σκεύος εκλογής, η φωνή του Θεού στη γη. Ασυμβίβαστος και ασκητικός. Η τροφή του ακρίδες και μέλι άγριο. Η ενδυμασία του μια μηλωτή από τρίχες καμήλου. Πάνω από όλα γι’ αυτόν το θέλημα του Θεού, αφού ζει μόνο γι’ Αυτόν. Είναι σίγουρος για την Ύπαρξή Του και έτσι «προκαλεί» τους ειδωλολάτρες. Ας μαζέψουμε ξύλα, τους λέει, και ας τα ποτίσουμε με νερό μέχρι να μουλιάσουν. Μετά να προσευχηθούμε να στείλει ο Θεός φωτιά από τον ουρανό για να τα κατακάψει. Εσείς, θα προσευχηθείτε στον θεό σας, τον Βάαλ και εγώ στον δικό μου. Προσεύχονταν οι ειδωλολάτρες αλλά φωτιά πουθενά. Τους έλεγε ο προφήτης: «Φωνάξτε δυνατότερα μήπως σας ακούσει». Μάταιος κόπος, να λατρεύεις «την κτίση παρά τον κτίσαντα». Ήρθε και η δική του η σειρά. Σήκωσε ψηλά τα χέρια και έκανε δέηση καρδιάς με εμπιστοσύνη στον Θεό. Ήρθε τότε η φωτιά εξ ουρανού και κατέκαψε τα πάντα και οι όλοι οι παριστάμενοι δόξασαν τον Θεό.

Άλλη φορά ζήτησε από το Θεό να σταματήσει ο ουρανός να βρέχει επί μακρόν. Ο τόπος ξεράθηκε και τα ζωντανά και οι άνθρωποι κινδύνευαν. Σαν να τους έλεγε: «έτσι πρέπει να πάθετε για τα αμαρτήματά σας». Συνέχισε, «όχι να μην ανοίξει ο ουρανός έως να το πω εγώ».  Το κήρυττε αυτό αν και ο ίδιος  «γευόταν» τα αποτελέσματα της ξηρασίας. Έφυγε πιο μακριά από τον τόπο του μετά και βρήκε μια χήρα γυναίκα. Της ζήτησε ψωμί. Εκείνη, μονάχα από την μορφή του αναγνώρισε την αγιότητά του και του είπε ότι έχει μόνο λίγο αλεύρι για να κάνει ψωμί για το παιδί της. Τίποτα άλλο εκτός αυτού δεν διέθετε. «Θα το φάμε και μετά θα πεθάνουμε»! Και έφαγε ο προφήτης, αλλά το παιδί πράγματι εξέπνευσε. Ήταν τότε στιγμή τραγική μα και σημαντική, καθοριστική. Τώρα τι θα κάνει; Θα κάνει ό,τι θα κάνει ο Θεός του, αιώνες πιο μετά. Το ανέστησε!  Φύσηξε στα ρουθούνια του και επανήλθε στην ζωή και θύμισε αυτό τον πλάστη των πρώτων ανθρώπων. Ούτε με αυτό το περιστατικό όμως δεν «ημέρεψε» η ψυχή του. Φωτιά πραγματική ο λόγος του και η ζωή του. Ας δούμε τι λέει γι’ αυτό ο Ιερός Χρυσόστομος. Αφού ούτε με τον ένα, ούτε με τον άλλο τρόπο δεν μπόρεσε ο Θεός να τον μαλακώσει, του λέει: « Έλα εσύ στον ουρανό, δεν κάνεις για την γη». «Και η γη τι θα γίνει;», ρωτά το ανθρώπινο γένος. «Στην γη θα στείλω τον Υιό μου, Αυτός θα σαρκωθεί, θα γίνει άνθρωπος και θα δείξει αμέτρητο έλεος και αγάπη στους ανθρώπους». Εσένα Ηλία σε επαινώ για την πίστη σου, όμως θα σε καλέσω σε μια άλλη μελλοντική εποχή, που θα είναι απαραίτητη η δική σου παρουσία.

Κάτι τελευταίο για τον μεγάλο προφήτη αφορά στην μετάδοση του προφητικού του χαρίσματος στον μαθητή του Ελισσαίο. Κατά την ανάληψή του Ηλία στον ουρανό λαμβάνει χώρα αυτή η πραγματική, συμβολική και συνάμα ουσιαστική πράξη. Ο προφήτης πετά την κάπα του  στον μαθητή λέγοντάς του με την κίνηση αυτή ότι στο εξής αναλαμβάνει την συνέχιση του έργου του. Θα λέγαμε ότι αυτό είναι ένας είδος «αποστολικής διαδοχής»  στην Παλαιά Διαθήκη. Δεν είναι μια τυπική πράξη αυτή, είναι η «χειροτονία»  του μαθητή από τον διδάσκαλο. Είναι μια πράξη παραλαβής μιας ολόκληρης κληρονομιάς, μιας ιερής παρακαταθήκης. Όπως από απόστολο σε απόστολο έχουμε αυτήν την διαδοχή, το ίδιο γίνεται και στους προφήτες, αφού ο ένας παραλαμβάνει από τον προηγούμενο. Στην μοναχική γλώσσα αυτή η σχέση απαντά την πνευματική κοινωνία Γέροντος και υποτακτικού.

Από τα παραπάνω και από άλλα πολλά, γίνεται σαφές ότι ο προφητικός λόγος είναι πάντοτε επίκαιρος. Αν και στην εποχή μας, οι προφητικές φωνές μειώνονται δεν θα εκλείψουν ποτέ, γιατί η προφητεία είναι χάρισμα μέσα στην Εκκλησία και τα χαρίσματα του αγίου Πνεύματος θα υπάρχουν όσο υπάρχει η Εκκλησία. Χρειάζονται γνήσιες προφητικές φωνές πού θα καθοδηγούν τον λαό του Θεό. Το γνήσιο είναι πάντα αληθινό και ανθεκτικό και η αλήθεια είναι αυτή που χρειαζόμαστε.

7 σχόλια

 • GREGORIUS
  GREGORIUS Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 15:49 Σύνδεσμος σχολίου

  ΔΙΑΣ : Δικταίος { Κρήτη } ή Λύκαιος {Αρκαδία } ;https://gregoriusworld.blog/2016/04/14/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%ba%cf%81%ce%ae%cf%84%ce%b7-%ce%ae-%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%b1%ce%b4/

 • Ορέστης
  Ορέστης Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 08:59 Σύνδεσμος σχολίου

  Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιός "εμφύσησε" το πνεύμα στους επιστήμονες για όλα αυτά τα σπουδαία που προσφέρουν στην ανθρωπότητα αλλά και σε εμάς τους ίδιους ώστε να είμαστε εδώ σήμερα και να συζητάμε? Εγώ ναι και κατέληξα στον Θεό. Θα σας βοηθούσε να απαντάτε στο "γιατί όχι ο Θεός?" αντι του "γιατί ναι?". Δείτε το λίγο, φαίνεστε άνθρωπος που ψάχνει, νομίζω θα εντυπωσιαστείτε. Καλή σας ημέρα!

 • Γιώργος
  Γιώργος Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 10:19 Σύνδεσμος σχολίου

  Ενας μεγάλος επιστήμονας η' ένας σπουδαίος καλλιτέχνης έχει παγκόσμια επιρροή σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτητου δόγματος, εθνικότητας κλπ. Τα κείμενα που αναφέρεστε αφορούν μια μικρή ομάδα ανθρώπων συγκεκριμένου δόγματος άρα δεν είναι πανανθρωπινα.

 • Γιώργος
  Γιώργος Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 09:44 Σύνδεσμος σχολίου

  Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούν να μας συναρπασουν κ. Ορέστη εκτός από της ιστορίες της παλαιάς Διαθήκης. Τα πραγματικα επιτεύγματα του ανθρώπου σε τομείς της επιστήμης και της τέχνης πολλούς από εμάς θα μας ενδιέφεραν περισσότερο.

 • Ορέστης
  Ορέστης Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 22:15 Σύνδεσμος σχολίου

  Διαβάζονας το άρθρο και κατόπιν το σχόλιο σας κ. Γιώργο, πραγματικά μου γεννήθηκε η απορία τι μπορεί να σας συναρπάζει περισσότερο απο κείμενα που μιλούν για τον Θεό. Αλήθεια το ρωτάω, παρακαλώ υποδείξτε μου κάτι και θα το διαβάσω αμέσως.

 • ΝΙΚΌΛΑΟΣ
  ΝΙΚΌΛΑΟΣ Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 14:40 Σύνδεσμος σχολίου

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΠΑΤΕΡΑ ΙΑΚΩΒΕ!! Η ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΌΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ!!! Ο ΧΡΙΣΤΌΣ ΣΩΖΕΙ!!!

 • Γιώργος
  Γιώργος Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 11:05 Σύνδεσμος σχολίου

  Απορώ ποιος πιστεύει αυτά τα παραμυθακια πατέρα Ιάκωβε. Εν έτη 2018 δεν είναι δυνατόν να ασχολείται κανείς με το βίο του κάθε δήθεν προφήτη. Κάτι για την πραγματική ζωή έχετε να πείτε?

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...