Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Άγχος; Υπάρχει λύση!

Άγχος; Υπάρχει λύση!

Είναι σίγουρο ότι αυτό σε ταλαιπωρεί, σε καταθλίβει, σε στεναχωρεί, σου αλλάζει την καθημερινότητα, σού καταστρέφει τα όνειρα. Είναι συχνά πάνω από εσένα, σε ξεπερνά. Σε πληγώνει και σε αφήνει άυπνο και κουρασμένο. Σε επηρεάζει ψυχικά και σωματικά. Αν όλα αυτά τα νιώθεις σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό υπάρχει λύση για να τα ξεπεράσεις.

Ο καθένας στο θέμα αυτό, πού έγινε μάστιγα στην εποχή μας, έχει κάτι να πει.  Έχει κάποια πιθανή αιτία που την θεωρεί υπεύθυνη για το άγχος του και αγωνίζεται να βρει μία λύση για την αντιμετώπισή του. Οι ψυχολόγοι-ψυχίατροι δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις και ομολογουμένως συχνά προσφέρουν κάποια βοήθεια. Όμως το θέμα είναι σοβαρό, βαθύτατα ψυχικό και πνευματικό.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τα πράγματα.

Όλοι οι άνθρωποι κάθε εποχής, σε κάθε σημείο αυτής της γης περνούν δυσκολίες, είναι αυτό σύμπτωμα της «πεσμένης» ανθρώπινης φύσης μας. Αν κατατάξουμε τους ανθρώπους σε δύο μεγάλες κατηγορίες, θα λέγαμε ότι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτούς πού πιστεύουν στον Θεό και σε αυτούς πού δεν πιστεύουν. Τα προβλήματα για όλους είναι κοινά, αλλά η αντιμετώπισή τους από τους ανθρώπους αυτούς διαφορετική. Οι μεν πρώτοι έχουν ένα κουράγιο, μια εσωτερική δύναμη, μία ελπίδα. Οι δεύτεροι –στην πλειονότητά τους-είναι απογοητευμένοι, απαισιόδοξοι, πνευματικά «νεκροί». Για τους δεύτερους οφείλουν να προσεύχονται οι πρώτοι! Τι όμως έχουν οι πρώτοι και αντιμετωπίζουν έτσι τα πράγματα; Έχουν μέσα στην ψυχή τους, στην ύπαρξή τους έναν μεγάλο θησαυρό, την πίστη τους. Πίστη, δηλαδή εμπιστοσύνη στον Θεό! Πράγματι, πλούσιος όποιος έχει αυτό το δώρο, το χάρισμα, μέσα στην ψυχή του. Μόνο αυτό είναι ύψιστο αγαθό για την ζωή. Όντως, περί της πίστης αυτής διαβάζουμε στην Αγία Γραφή, στους βίους των αγίων μας. Σ’ αυτήν προτρέπει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Αυτήν καλλιεργεί μέσα από την θεολογία της και τα ιερά μυστήριά της.

Λέει ο Χριστός σε αυτόν πού πάσχει: «Πιστεύεις;». «Πιστεύω» του απαντάει και θεραπεύεται. Σε άλλο σημείο γίνεται ό ίδιος σχεδόν διάλογος, όπου καταγράφεται η πίστη, αλλά και η ανθρώπινη αδυναμία: «Πιστεύεις;» Και ο άνθρωπος απαντά «Ναι, Κύριε πιστεύω, βοήθει μοι τη απιστία».

Λέει ο υποψήφιος μάρτυρας μπρός στον τόπο μαρτυρίου του: «Πιστεύω! Μπορείτε να διαμελίσετε το σώμα μου, την ψυχή μου όμως δεν μπορείτε να την πειράξετε».

Και στο Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας ακούμε: «…πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα...». Δηλαδή όλη μου την ζωή την εναποθέτω μπροστά στο Χριστό.

Θεωρία και πράξη λοιπόν, δόγμα, βίωμα, όλη η Ιερά μας παράδοση, μας παρουσιάζει, μας προτρέπει σε μια ζωή με κέντρο τον Θεό και βασική μας μέριμνα την πίστη μας σε Αυτόν. Μια προσπάθεια ο εγωισμός να δώσει την θέση του στην εμπιστοσύνη σ ’Αυτόν. Αυτό γίνεται με αγώνα, προσπάθεια καθημερινή. Είναι υψηλή κορυφή η πίστη, αποτελεί μείζον θέμα για τον άνθρωπο.

Αν αυτή η πίστη υπάρξει και μεγαλώσει τότε δεν υπάρχει άγχος. Γίνεται ο άνθρωπος –ενώ είναι ενεργός και δραστήριος-ένα παιδί πού με ασφάλεια αφήνετε στην αγκαλιά της μητέρας του. Γίνεται ο άνθρωπος, άνθρωπος του Θεού.

Αυτήν την προσέγγιση μας προτείνει η Εκκλησία και με αυτόν τον τρόπο «πλάθονται» πιστοί δυνατοί, χαρουσματούχοι, πραγματικά πλούσιοι, γελαστοί, ευτυχισμένοι! Όλα αυτά όχι  μόνο για μια ζωή πού αφορά μετά τον θάνατο, όπως λένε, αλλά πού δημιουργεί από το σήμερα μια διαφορετική ζωή.

                             του αρχιμ.Ιακώβου Κανάκη

7 σχόλια

  • Ανώνυμος
    Ανώνυμος Κυριακή, 05 Αυγούστου 2018 14:58 Σύνδεσμος σχολίου

    Συμφωνούμε σε αυτό. Κάθε άνθρωπος στον κόσμο αντλεί δύναμη από κάτι και πρέπει να αποδεχόμαστε τα πιστεύω του καθενός. Πολλοί το μεταφυσικό το γνωρίζουν μέσα από την τέχνη κάποιοι άλλοι μέσα από τη θρησκεία .Ο Χριστιανός από το Χριστό και την ανάσταση του, Ο Μουσουλμάνος από τον Αλλάχ, ο Βουδιστης από τον Βούδα κτλ. Όλες οι θρησκείες αυτό υπηρετούν.Η κάθε θρησκεία έχει τις απαντήσεις για το
    πως θα πλησιάσουμε το θείο-μεταφυσικό. Είμαστε εμείς οι Χριστιανοί ανώτεροι άνθρωποι? Είναι τόσο άτυχος ο Ινδός
    ή ο Κινέζος που δεν θα γνωρίσει ποτέ το Χριστό? Γνωρίζουμε την μια και μόνη αλήθεια? Μάλλον όχι.
    Δεν επιτρέπετε λοιπόν να απορριπτουμε το ενενήντα πέντε τοις εκατο των ανθρώπων σε αυτή τη Γη που πιστεύουν σε κάτι διαφορετικό από εμάς . Αν οποιοδήποτε αμφισβητεί την πίστη μας μικρή σημασία έχει τη στιγμή που εμείς νιώθουμε καλά.

  • ΑΝΩΝΥΜΟΣ
    ΑΝΩΝΥΜΟΣ Σάββατο, 04 Αυγούστου 2018 17:48 Σύνδεσμος σχολίου

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΤΛΕΙ ΔΥΝΑΜΗ.ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟ.ΝΑΙ ΑΝΤΛΩ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ,ΠΑΙΡΝΩ ΔΥΝΑΜΗ,ΝΑΙ ΑΝΤΛΩ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΟΥ.ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 16:12 Σύνδεσμος σχολίου

    Δηλαδή όποιος δεν πιστεύει σημαίνει ότι έχει μόνιμο άγχος!
    Μάλλον γι αυτό οι παπάδες είναι πάντα χαρούμενοι με τις τσέπες γεμάτες από τον μισθό του δημοσίου υπαλλήλου και τα τυχερά-μαύρα!!
    Μηδέν άγχος.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 15:47 Σύνδεσμος σχολίου

    Εσείς κ. "Βαγγέλη" που τόσο υποστηρίζετε το άρθρο έχετε ακούσει για τον Νίτσε, τον Χέμινγουεϊ, τον Φρουντ, τον Μαρξ τον Τόμας Έντισον τον Στίβεν Χογκινς τον Ν. Καζαντζάκη ? Σας πληροφορώ ότι αυτοί οι άνθρωποι και πολλοί άλλοι, με τις ανακαλύψεις τους και το έργο τους έδωσαν τα φώτα στην ανθρωπότητα είτε συμφωνείτε είτε όχι. Αυτοί οι άνθρωποι σας πληροφορώ ότι είναι Άθεοι. Τι πληρώνουμε από αυτούς?Αλλά μάλλον δεν θέλετε τη γνώση και προτιμάτε τις απόψεις- αμπελοφιλοσοφιες του άρθρου. Έχουμε δικαίωμα κι εμείς οι σχολιαστές του καναπέ όπως μας αποκαλείτε να μην καταπίνουμε οτιδήποτε μας γράφετε και με επιχειρήματα να απαντάμε.Ανώνυμα όπως κι εσύ "Βαγγέλη" η' μήπως...

  • Βαγγέλης
    Βαγγέλης Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 00:44 Σύνδεσμος σχολίου

    Πρόβλημα με το τι θεωρείτε μεγάλες προσωπικότητες για αγνωστικιστές και άθεους. Τι φώτα να δώσουν αυτοί στην ανθρωπότητα ;; Αφήστε, τα πληρώνουμε ακόμα αυτά " τα φώτα". Διαβάστε καλύτερα το κείμενο, ο αρθρογράφος δεν λέει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται χωρίς προσωπικό αγώνα. "Επιφανειακό είναι μάλλον το σχόλιο σας αγαπητέ άγνωστε". Για σένα που πιστεύεις σε κάτι απρόσωπο ως Θεό και όχι τον Χριστό, εύχομαι να τον γνωρίσεις. Καλή αυθυποβολή σου εύχομαι. Αφήστε τους κληρικούς να κάνουν το έργο τους, εσείς οι εύκολοι σχολιαστές του καναπέ.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 16:57 Σύνδεσμος σχολίου

    Μερικές παρατηρήσεις.
    1)Γράφετε ότι Οι δεύτεροι –στην πλειονότητά τους-είναι απογοητευμένοι, απαισιόδοξοι, πνευματικά «νεκροί».Που το στηρίζετε αυτό? Επειδή κάποιος επέλεξε να μείνει μακριά από θρησκείες είναι πνευματικά νεκρός;Μεγάλες προσωπικότητες υπήρξαν αγνωστικιστες ακόμη και άθεοι .Αυτό δεν τους εμπόδισε να ζήσουν φυσιολογική ζωή και να δώσουν τα φώτα τους στην ανθρωπότητα.
    2)Η πίστη από μόνη της δεν γιατρεύει δεν λύνει προβλήματα.Ακόμα κι εσείς όταν αρρωστησετε θα πάτε στο γιατρό. Ο άνθρωπος χρειάζεται να γνωρίσει τον εαυτό του τις αδυναμίες του και να δουλέψει πάνω σε αυτό. Είναι λάθος να περιμένει κανείς να λυθούν τα προβλήματα από μια έξωθεν δύναμη χωρίς ο ίδιος να κάνει τίποτα.
    3)Μιλώντας για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το άγχος και την καταπολέμηση του, θα έπρεπε να μελετήσετε σε βάθος το πρόβλημα και όχι να το προσεγγιζετε τόσο επιφανειακά

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 09:12 Σύνδεσμος σχολίου

    Πολύ σωστά, όταν έχεις κάτι ανώτερο από το οποίο παίρνεις ψυχική δύναμη τότε μπορείς να ξεπεράσεις κάποια προβλήματα άγχους πιο εύκολα.
    Φυσικά αυτό συμβαίνει σε οποιοδήποτε θεό πιστεύεις (δεν είναι απαραίτητο να είναι ο διαφημιζόμενος στο παρόν άρθρο χριστιανικός Θεός), ή και εάν έχεις τόση πίστη στον εαυτό σου που δεν χρειάζεται να πιστεύεις κάπου συγκεκριμένα.

    Γενικά η αυθυποβολή έχει -τις περισσότερες φορές- θετικά αποτελέσματα, γι αυτό και ο κάθε άνθρωπος παίρνει δύναμη από διαφορετικά πράγματα. Άλλοι έχουν τον θεό, άλλοι τον εαυτό τους, άλλοι τους γονείς τους ή έναν αδελφικό φίλο κλπ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...