Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2019
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Αναγνώριση Λαγκαδινών ιστορικών μνημείων - Γράφει ο Πάνος Χουντής

Αναγνώριση Λαγκαδινών ιστορικών μνημείων - Γράφει ο Πάνος Χουντής

  Είναι γνωστό ότι στα Λαγκάδια Αρκαδίας, υπάρχουν αξιολογότατα κτίσματα, των οποίων η κατασκευή χρονολογείται στα βάθη της τουρκοκρατίας. Όμως το πιο αξιόλογο στοιχείο είναι ότι τα ιστορικά αυτά κομψοτεχνήματα, είναι χριστιανικές κατασκευές, της  προεπαναστατικής εποχής. Αναφέρομαι λοιπόν στους Ιερούς Ναούς των Ταξιαρχών, τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και τους  σπάνιους πέτρινους νερόμυλους, στην θέση Ράπη Λαγκαδίων Αρκαδίας.  Η κατασκευή τους έχει επιστημονικά προσδιοριστεί  ( φωτο ) επι Τουρκοκρατίας και υπάρχουν και μαρμάρινες πλάκες που  το αναφέρουν  σκαλιστά, σαν έτος κατασκευής, το 1808. Επιπλέον υπάρχουν και διάφοροι θρύλοι, για την έγκριση από τους Τούρκους, των ..40 ημερών που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το χτισιμο των 2 ναών,  από τους Λαγκαδινούς κατοίκους! Όμως αυτά τα ιστορικά μνημεία, από τότε μεχρι και σήμερα, δεν είχαν αναγνωριστεί  ποτέ σαν επίσημα  ιστορικά μνημεία, αν και έχουν όλες τις ιστορικές και επιστημονικές προϋποθέσεις. Θα μου πείτε, τί σημαίνει να αναγνωρίζεται ένα μνημείο, σαν  επίσημο ιστορικό; Τι κέρδος έχει; Η απάντηση είναι... Πάρα πολλά, πιθανόν μερικά να μου διαφεύγουν.   Δηλαδή:

- Αναγνωρίζεται επίσημα από το κράτος σαν ένα ιστορικό μνημείο, σαν ένας εθνικός  ιστορικός θησαυρός.

 -Προστατεύεται από την εθνική και παγκόσμια νομοθεσία, σαν μνημεία πολιτιστικής αξίας.

 -Το επίσημο κράτος και τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, αναλαμβάνουν την προστασια,την επιθεώρηση, την επιστημονική συντήρηση, την φύλαξη, την ασφάλεια, την επισκεψημότητα, την προβολή, αλλά και την εκμετάλλευση των,  όπου είναι δυνατόν..

- Τέλος, όλες οι παρεμβάσεις πρέπει να έχουν τις επιστημονικές εγκρίσεις, την επίβλεψη και την παρακολούθηση των, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού,  αλλά και των αρμοδίων επιστημονικών στελεχών της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

- Είναι αυτονόητο ότι τα επίσημα ιστορικά μνημεία, υποχρεωτικά αναφέρονται διεθνώς, σε όλους τους τουριστικούς χάρτες, σαν προτεινόμενοι  αξιόλογοι επισκέψιμοι  χώροι.. Γίνεται επίσης σαφέστατο ότι με την επίσημη αναγνώριση των ιστορικών μνημείων, δεν νομιμοποιείται καμία αυθαίρετη παρέμβαση στο μνημείο είτε τον… περιβάλλοντα χώρο, από οποιοδήποτε.  Επίσης δεν επιτρέπεται κανένας αυθαίρετος, αυθόρμητος και…ανιδιοτελής έρανος αποπεράτωσης, ανακαίνισης, ανάδειξης,  συντήρησης, αυθαίρετης προσθήκης θερμαντικών σωμάτων….και άλλα  τοιαύτα!  Ίσως αρκετοί αναγνώστες  να πονηρευτήκαν ήδη  και να απαντήσουν πανεύκολα μόνοι τους στην απορία, γιατί τόσα χρόνια, τα  συγκεκριμένα  μοναδικά ιστορικά μνημεία των Λαγκαδίων Αρκαδίας, δεν είχαν επίσημη αναγνώριση;   Ούτε ένας πατριώτης  πολιτικός, ούτε  δημοτικός  άφωνος παραγοντίσκος, είτε εκκλησιαστικός περιφερόμενος γύρω από τα παγκάρια, χορηγούμενος πετρο-κάπηλος,  επιδοτούμενο σωματείο ή μη, έκανε μια προσπάθεια για την ιστορική τους καταξίωση, αλλά και την τουριστική τους προβολή!  Κανένας;   Το γιατί, πιστεύω το καταλάβατε.. Κοστίζει παρα πολύ στον Έλληνα φορολογούμενο, η  επιδοτούμενη  κουλτούρα, η οποία ευδοκιμεί παρα πολύ, στα όρια της νομιμότητας ή της διαφθοράς  σε πολύ επικίνδυνο βαθμό, σε όλη σχεδόν την επαρχία και όχι μόνο.  Όποιος από τους περιφερομένους  της δήθεν κουλτούρας, έχει μύγες, καλά θα κάνει να …μυγιάζεται. Προς το παρόν..

  Τελικά.. στις 23- ιουν-2018, ο Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδίων Η ΠΡΟΟΔΟΣ έτος ίδρυσης το  1976, με έγγραφη επιστολή του  υπογράφοντος το άρθρο, προς το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και έπειτα από συνεννόηση, έθεσε επίσημα το δίκαιο  αίτημα, της  αναγνώρισης των συγκεκριμένων  Λαγκαδινών ιστορικών μνημείων.  Το Υπουργ. Πολιτισμού, με το έγγραφό του προς  ΓΔΑΠΚ, με αρ.πρωτ. 391880/8614 της 7-8-2018,  (φωτο) μας ενημέρωσε ότι θα παρθεί  επίσημη επιστημονική  απόφαση, για το  συγκεκριμένο θέμα. Υπομονή.. Οπωσδήποτε θα  σας ενημερώσω, για τις νεότερες εξελίξεις.

ΠΑΝΟΣ Β. ΧΟΥΝΤΗΣ.                      13-ΣΕΠΤ-2018

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...