Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πετρέλαιο φθηνό για τη θέρμανση και για την αγροτική καλλιέργεια - Γράφει ο Θ. Πετράκος

Πετρέλαιο φθηνό για τη θέρμανση και για την αγροτική καλλιέργεια - Γράφει ο Θ. Πετράκος

Αποτελεί πρόκληση  αλλά και απόδειξη κοινωνικής αναλγησίας, να συνεχίζεται η τρομακτική υπερφορολόγηση στα καύσιμα και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο αγροτικό πετρέλαιο την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση επαίρεται για τα υπερπλεονάσματα.

1.ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν λόγω και της μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου στο αργό  πετρέλαιο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να εκτοξευθεί φέτος στο 1,20 € το λίτρο.

 Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 20% σε σχέση με πέρυσι το καθιστά απλησίαστο για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Συνεπώς καθίσταται επιτακτική ανάγκη να επανέλθει ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα που ήταν το 2009, δηλαδή στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο.


Είναι γνωστό ότι τα τρία μνημόνια είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει «εκτόξευση» του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 €/χιλιόλιτρο που ήταν το 2009 στα 280 €/χιλιόλιτρο σήμερα και του ΦΠΑ στο 24%. Αποτέλεσμα της τρομακτικής αυτής αύξησης είναι να έχει μετατραπεί το δικαίωμα στη θέρμανση σε είδος πολυτελείας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Επιπλέον ο φετινός χειμώνας γίνεται ακόμη  πιο δύσκολος λόγω και της αύξησης των διεθνών τιμών στο αργό  πετρέλαιο.  Η μεγάλη αυτή    αύξηση σε συνδυασμό με την μείωση των εισοδημάτων  των λαϊκών νοικοκυριών  λόγω των μνημονιακών πολιτικών και τον δραστικό περιορισμό του επιδόματος θέρμανσης κατά  50% με αποτέλεσμα να είναι σήμερα στα 12,5  ευρώ το  λίτρο, σαν συνέπεια του τρίτου  μνημονίου  θα έχει ως συνέπεια θα «παγώσουν» ακόμα περισσότερες οικογένειες τη φετινή χρονιά, οι οποίες δεν θα μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες θέρμανσής τους.

Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι το δικαίωμα στη θέρμανση πρέπει να το έχουν όλοι οι πολίτες, γι’ αυτό κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Για αυτό το  λόγο καλούμε  την κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή  και να ψηφίσει να επανέλθει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2009 δηλαδή  στα 21 €/χιλιόλιτρο.

Θυμίζω ότι αυτό το είχε ζητήσει και το  2013  και το 2014 σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του τότε  ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος  ο σημερινός πρωθυπουργός  ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε με  τροπολογίες που είχε υπογράψει και καταθέσει.

Επιπλέον απαιτούμε: 

-Να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ και να «κατέβει» στο χαμηλό συντελεστή    -Να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και

-Να επανέλθει το επίδομα θέρμανσης στα 25 ευρώ από τα 12,5 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα.

Όλα αυτά είναι στοιχειώδη μέτρα   για  να μπορέσουν το φετινό χειμώνα εκατομμύρια πολίτες να  θερμανθούν.

  1. ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η αύξηση των διεθνών τιμών στο αργό προφανώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο και  τους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους.

Είναι  γνωστό ότι με το  3ο  μνημόνιο  του κ. Τσίπρα  που ψήφισαν όλοι οι μνημονιακοί συνέταιροι (ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ ΝΔ,ΚΙΝΑΛ και ΠΟΤΑΜΙ)  έφερε τρομακτική αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο  κατά 400%!!!  Από  66 ευρώ /χίλια λίτρα το 2015 , στα 330 ευρώ /χίλια λίτρα την 1/1/2017 .

Η τεράστια αύξηση του Ε.ΦΚ.  στο αγροτικό πετρέλαιο έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη  τους ,και φυσικά  έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας . Άρα ο αγροτικός τομέας που μπορούσε  και έπρεπε  να είναι ο βασικός πυλώνας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας οδηγείται  σε μαρασμό αφού η αγροτική δραστηριότητα λόγο της μεγάλης αύξησης του  κόστους παραγωγής έχει  καταστεί ασύμφορη.

Για αυτό το  λόγο  η   ΛΑ.Ε. απαιτεί να επανέλθει  ο  Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο  στα 66  ευρώ το  χιλιόλιτρο  και φυσικά ο Φ.Π.Α. να  «κατέβει» στο χαμηλό συντελεστή  .

Η ΛΑ.Ε θα αγωνιστεί  με όλες της τις δυνάμεις και για το δικαίωμα στη θέρμανση για όλο το  Λάο  και  για το δίκιο των αγροτών να μπορούν καλλιεργήσουν τη γη  τους .

Ο Θανάσης Πετράκος είναι  μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...