Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οδηγός αγοράς laptop - Γράφει ο Γιάννης Πετσέλης

Οδηγός αγοράς laptop - Γράφει ο Γιάννης Πετσέλης

Δεν γνωρίζετε τίποτα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των laptop; Αμφιταλαντεύεστε στο πόσα χρήματα να ξοδέψετε; Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε πριν καταλήξετε στην επιλογή φορητού υπολογιστή και διαμορφώστε οι ίδιοι τα κριτήρια των επιλογών σας..
Μια ματιά στα sites ή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής αρκεί για να προκαλέσει…πονοκέφαλο σε όσους καλούντα να επιλέξουν laptop. Ο καταιγισμός πληροφοριών οι δυσνόητοι τεχνικοί όροι, που δύσκολα κατανοεί κανείς, ποια επιπλέον λειτουργικότητα υπηρετούν, και οι διαφορές στις τιμές αποτελούν για τους καταναλωτές έναν ακατανίκητο μπελά. Αγχωθήκατε ήδη; Απλώς σταματήστε να διαβάζετε τα αντικρουόμενα σχόλια και τους ψηφιακούς καβγάδες στα social media. Οι απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα ακολουθούν στη συνέχεια.

Να περιμένω ή να αγοράσω τώρα;
Η απάντηση είναι μια, μοναδική και διαχρονική: να αγοράσετε laptop τη στιγμή που πραγματικά το χρειάζεστε. Πολύ συχνά οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες ενός ολοκαίνουριου υπολογιστή μπαίνουν στην διαδικασία να καθυστερούν την αγορά του, επειδή περιμένουν την επόμενη γενιά επεξεργαστή, τη νέα σειρά GRU ή οποιαδήποτε άλλη επερχόμενη τεχνολογική εξέλιξη, με σκοπό να αποκτήσουν το καλύτερο laptop που μπορούν. Δυστυχώς για τη ματαιότητα της αναμονής τους και ευτυχώς για τους ρυθμούς ανάπτυξης της τεχνολογίας, οι παραπάνω καταναλωτές μάλλον θα περιμένουν επ’ άπειρον. Οπότε και να αγοράσετε τον υπολογιστή σας, είναι δεδομένο πως σε ελάχιστο καιρό θα έχει πέσει η τιμή του και θα έχουν κυκλοφορήσει νέα μοντέλα τεχνολογικά ανώτερα. Για αυτό, συμβιβαστείτε ψυχολογικά με το γεγονός και σταματήστε να αναβάλλετε συνεχώς την αγορά του επόμενου laptop σας, εφόσον πραγματικά το χρειάζεστε άμεσα.

Πόσα αξίζει να ξοδέψω;
Αν και το παραπάνω ερώτημα σε εποχές κρίσης ακούγεται ελαφρώς … παράδοξο, μιας και το ζητούμενο είναι που θα βρείτε έστω και τα ελάχιστα για να ξοδέψετε, ωστόσο καλό είναι να έχετε και μια εικόνα κατά νου. Συνήθως, αν και οι απαιτήσεις σας δεν είναι εξεζητημένες (και λέγοντας εξεζητημένες συνήθως αναφερόμαστε στους απαιτητικούς gamers ), ένας φορητός υπολογιστής στην πολυπληθή κατηγορία κόστους των 500 – 700 ευρώ, είναι σίγουρο πως θα καλύψει τις ανάγκες σας για τα επόμενα χρόνια. Οικονομικότερες λύσεις από τις παραπάνω θέλουν αρκετή προσοχή καθώς ενδέχεται να κρύβουν παγίδες, που είτε θα επηρεάσουν την καθημερινή σας εμπειρία χρήσης είτε θα σας αναγκάσουν, μετά από ένα ή το πολύ δύο χρόνια, να στείλετε το εν λόγω μηχάνημα απευθείας για ανακύκλωση. Στην αντίπερα όχθη, οι ακριβότερες επιλογές αν δεν δικαιολογούνται από κάποια επιπρόσθετη λειτουργικότητα (π.χ. οθόνη αφής εξαιρετικά λεπτές διαστάσεις ή gaming αρετές), δεν αποτελούν απαραίτητα συνετές δαπάνες. Ο λόγος είναι πως όσο καλός και αν είναι ένας επεξεργαστής, όσο μεγάλος και αν είναι ο αποθηκευτικός χώρος ή όσο ελκυστική και αν δείχνει η οθόνη, σε τρία χρόνια θα φαντάζουν «αρχαιολογικά» ευρήματα. Είναι προτιμότερο, δηλαδή, σε διάστημα π.χ. έξι ετών να αγοράσετε ένα laptop μεσαίας κατηγορίας ανά τριετία, παρά ένα πανάκριβο laptop στην τιμή και των δύο μαζί με τη προσδοκία να σας βγάλει ασπροπρόσωπους όλα αυτά τα χρόνια.

Φορητότητα ή μεγάλη οθόνη;
Το σημαντικότερο κριτήριο για τον περιορισμό των υποψήφιων επιλογών (το οποίο δεν απαιτεί και ιδιαίτερες τεχνολογικές γνώσεις) είναι η διαγώνιος της οθόνης, η οποία και καθορίζει το μέγεθος του laptop. Μείνετε μακριά από τις σειρήνες του marketing και λάβετε υπόψη σας το πώς ήδη αξιοποιείτε τη συσκευή στην καθημερινότητά σας (ή πως φιλοδοξείτε να τη χρησιμοποιήσετε). Αυτό σημαίνει πως ένας φοιτητής ή επαγγελματίας που θέλει να έχει παντού μαζί του τον φορητό του θα προσανατολιστεί σε μία λύση το πολύ 13 ιντσών (πιθανότατα convertible), που εξασφαλίζει ευελιξία, φορητότητα και στην περίπτωση του convertible το συνδυασμό laptop – tablet σε μία συσκευή. Αντίθετα, κάποιος που επεξεργάζεται λογιστικά φύλλα με αναρίθμητα κελιά, έχει παράλληλα ανοικτά δεκάδες παράθυρα, θέλει να βλέπει ταινίες ή επεξεργάζεται λεπτομερώς φωτογραφίες, σίγουρα θα εκτιμήσει την «ευρύχωρη» επιφάνεια εργασίας που του προσφέρει μια οθόνη των 17 ιντσών. Κάπου στη μέση βρίσκεται η χρυσή τιμή των 15 ιντσών, η οποία δείχνει να ικανοποιεί τους περισσότερους χρήστες που θέλουν απλώς ένα laptop που να μην πιάνει πολύ χώρο, να μπορεί να μεταφερθεί εύκολα έστω από σωμάτιο σε δωμάτιο και να επαρκεί για σερφάρισμα και εφαρμογές γραφείου. Αδιαμφισβήτητα, η full HD ανάλυση της οθόνης (1920χ1080 pixels) αξίζει την εμπιστοσύνη σας για να απολαμβάνετε κρυστάλλινη ποιότητα εικόνας αλλά μην ξεχνάτε πως για την αναπαραγωγή βίντεο μπορείτε πάντα να συνδέσετε τον υπολογιστή σας με οποιαδήποτε σύγχρονη τηλεόραση. Στην παραπάνω συμβουλή προσθέστε και την παράμετρο του βάρους, εφόσον η συχνή μετακίνηση είναι στα πλάνα σας.

Επεξεργαστής: Το αιώνιο πρόβλημα.
Όσο στοιχειώδη χρήση και αν επιφυλάσσετε για το νέο σας laptop, προφανώς και σας ενδιαφέρει η CPU, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του υπολογιστή. Η Intel είχε αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα έναντι της οικονομικότερης ομολογουμένως AMD τα τελευταία χρόνια, αλλά η κυριαρχία της πλέον αμφισβητείται. Είναι αυτονόητο πως ένας επεξεργαστής 6ης γενιάς είναι σαφώς πιο γρήγορος από έναν επεξεργαστή 6ης γενιάς, αλλά σημαντικότερες είναι οι κατηγοριοποιήσεις εντός της κάθε γενιάς σε: Intel Core i3, i5 και i7 (από τον πιο οικονομικό προς τον πιο ισχυρό). Ως φιλοσοφία επιλογής, κρατήστε την εξής: στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι προτιμότερος ένας επεξεργαστής ανώτερης κατηγορίας και ας είναι μια γενιά πίσω (π.χ. προτιμάτε έναν Intel Core I5 6ης γενιάς από έναν Intel Core i3 7ης γενιάς. Σε κάθε περίπτωση, ο συμβιβασμός με οτιδήποτε κατώτερο του Core i3 (π.χ. με έναν Celeron) είναι σχεδόν σίγουρο πως θα σας απογοητεύσει. Ένας ακόμα απλός κανόνας αξιολόγησης των επεξεργαστών εντός μιας κατηγορίας « Core ι» είναι πως όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο της κωδικής ονομασίας τόσο καλύτερες και οι επιδόσεις, αν και οι διαφορές δεν είναι απαραίτητα αισθητές σε έναν μη απαιτητικό χρήστη. Για παράδειγμα, ο Intel Core i5 7300U είναι ανώτερος του 7200U (με το 7 να υποδηλώνει και στους δύο την 7η γενιά). Επίσης προσθέστε όση περισσότερη μνήμη RAM έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε καθώς είναι πάντα ευπρόσδεκτη!

Αποθήκευση: ταχύτητα ή ποσότητα;
Πριν από λίγα χρόνια, η απάντησης στο ερώτημα της αποθήκευσης ήταν απλή όσο περισσότερος χώρος τόσο το καλύτερο, ιδιαίτερα αν λάβετε υπόψη σας πως για την εύρυθμη λειτουργία των δίσκων σας το σωστό είναι να μην τους «παραγεμίζετε». Ωστόσο η έλευση της τεχνολογίας SSD άλλαξε το τοπίο και έβαλε τους καταναλωτές μπροστά σε ένα νέο δίλλημα: περισσότερα GB σε ένα «συμβατικό»σκληρό δίσκο ή λιγότερα GB σε έναν υπερσύγχρονο, αθόρυβο, ανθεκτικό στις μετακινήσεις και ταχύτατο δίσκο SSD; Και εδώ η συμβουλή μας θα είναι απολύτως ξεκάθαρη: ένας δίσκος SSD, ικανός να χωρέσει έστω τα αρχεία των Windows και τις πιο συχνά χρηαιμοποιούμενες εφαρμογές σας θα αλλάξει ριζικά την εμπειρία σας στη χρήση του laptop. Οι χρόνοι εκκίνησης εκμηδενίζονται και αφήνουν στο παρελθόν τις εποχές που πατούσατε το power και πηγαίνατε να φτιάξετε καφέ μέχρι να ανοίξει ο υπολογιστής. Τέλος, στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε οικονομία, αφήστε την ταινιοθήκη σας σε κάποιο εξωτερικό δίσκο και επενδύστε σε έναν SSD, αν και να σημειωθεί ότι υπάρχει πάντοτε η επιλογή της ταυτόχρονης ενσωμάτωσης SSD και HHD στον ίδιο φορητό υπολογιστή (π.χ. ένας ταχύτατος 128 GB SSD συντροφιά με έναν μεγάλο 1 TB HDD).

Γιάννης Πετσέλης

Ηλεκτρονικός -Ραδιοηλεκτρολόγος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...