Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι “αναντικατάστατοι” αυτοδιοικητικοί παράγοντες

Οι “αναντικατάστατοι” αυτοδιοικητικοί παράγοντες

 

Παρακολούθησα τις τελευταίες συνεντεύξεις των κ.κ. Τατούλη και Νίκα και διαπίστωσα την «ευλυγισία» που διαθέτουν στο να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και τη λογική.

Ο κ. Τατούλης, μετά από δύο θητείες θυμήθηκε σήμερα τα σοβαρά έργα που δεν έγιναν στην Περιφέρεια και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία και τα προγραμματίζει τώρα και σε επίπεδο υποσχέσεων!

Δύο έργα που ξεκίνησε (Παράκαμψη Πεταλιδίου, Ρωμανού - Γαργαλιάνοι) χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα, προκλητικές καθυστερήσεις και σπατάλες. Δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με την «Ολυμπία Οδό» και τώρα πάει να καρπωθεί τον προγραμματισμό του Υπουργείου. Για τις επιβαρύνσεις εδώ και χρόνια των πυρηνελαιουργείων δηλώνει ότι «φταίνε οι άλλοι», όταν ο ίδιος απέρριψε πέρυσι ακόμη και εισήγηση της δικής του υπηρεσίας για την αντιμετώπιση του θέματος!

Είναι τόσο «προγραμματισμένος» και «ορθολογικός» που χρειάστηκε να θυμηθεί τη συμβολή του στην κατασκευή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και την ανάγκη να υπάρχει και 2ο αεροδρόμιο στην Περιφέρεια, στην Τρίπολη, σε απόσταση 90 χλμ (!) από αυτό της Καλαμάτας.

Επικαλέστηκε την εμπιστοσύνη των πολιτών και την ανάγκη ύπαρξης διαφορετικών απόψεων, όταν ο ίδιος δεν εμπιστεύεται την παρουσία της αντιπολίτευσης στη λειτουργία της εταιρείας «Πελοπόννησος Α.Ε.» ενώ προσβάλλει και βρίζει όποιον τολμά – είτε δικό του είτε από την αντιπολίτευση –  να έχει διαφορετική γνώμη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ζητά περισσότερη αποκέντρωση και περιφερειοποίηση αρμοδιοτήτων από την πολιτεία όταν σε επίπεδο Περιφέρειας όλα ελέγχονται και γίνονται αυστηρά και προκλητικά από τον ίδιο!

Αφού του «έκλεισαν την πόρτα» όλα τα κόμματα, αντί να απολογηθεί γι’ αυτό, «το γύρισε» στο «ανεξάρτητος» και επιτίθεται στα κόμματα. Ίδια τακτική και στρατηγική ακολούθησε με την εξεύρεση «κοριού» στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας επί θητείας του και αντί να μας εξηγήσει πώς συνέβη αυτό, πάλι είπε ότι «φταίνε οι άλλοι».

Ο κ. Νίκας αντίστοιχα, παιδί του συστήματος και συγκεντρωτικός ως ο παραπάνω, τώρα κατεβάζει τους τόνους, θέλει συνεργασία με όλους τους αυτοδιοικητικούς και δηλώνει ότι σέβεται τους θεσμούς. Τόλμησε, όμως, λαϊκίζοντας και γνωρίζοντας ότι παρανομεί, να εντάξει στον στρατηγικό του στόχο για υποψηφιότητα στην Περιφέρεια, την πολιτική και προσωπική μου δίωξη ως εργαζόμενου στο Δήμο Καλαμάτας, αν και διατελώ επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Συνεχίζει να επιμένει στην πρότασή του για την παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος αν και ξέρει ότι είναι θεσμικά και οικονομικά ανεφάρμοστη.

Στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι και οι δύο εκφραστές του αμαρτωλού παρελθόντος που χαρακτηρίζεται από ιδιοτέλεια, αδιαφάνεια, παρατυπίες, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα. Αντί να ακολουθήσουν τον σύγχρονο επιστημονικό και επιτυχημένο δρόμο της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της ελαχιστοποίησης των υπολειμμάτων, επέλεξαν τη ΣΔΙΤ με τις ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες και τη διαχείριση συμμίκτων για τις επόμενες δεκαετίες! Με όλα όσα έκαναν εκτέθηκαν, με αποτέλεσμα να αλληλοκατηγορούνται είτε σήμερα είτε στο παρελθόν. Όλα αυτά εντάσσονται στην ανικανότητά τους να δουν απευθείας, τολμηρά και σοβαρά το πρόβλημα. Επέλεξαν τις χυδαίες αντιπεριβαλλοντικές, αντικοινωνικές, αντιοικονομικές και  στατικές λύσεις. Θυμίζω τη μη αξιοποίηση του εργοστασίου λιπασματοποίησης στο Δήμο Καλαμάτας (ξεκίνησε ως πρότυπο στην εποχή του) και την ουσιαστική αδιαφορία τους έως και εχθρότητα για τα θέματα της ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Επιπλέον, τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αλλά και οι χρηματοδοτήσεις έργων κινήθηκαν υπό τη σκιά της ΣΔΙΤ και με τη σιωπηρή συμφωνία και ανοχή τους.

Οφείλουν όσοι θα συμμετάσχουν στα νέα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, με τα νέα θεσμικά δεδομένα (απλή αναλογική κ.ά.) να αφήσουν τον παλιό κακό εαυτό τους, να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να κάνουν την υπέρβασή τους. Θα χρειαστεί πραγματική και αληθινή σύνθεση, αποδοχή και σεβασμός της άλλης άποψης, ωριμότητα, γνώση και αρκετή συλλογική δουλειά. Οι δήθεν, οι ξερόλες και οι «αναντικατάστατοι» κινδυνεύουν να εκτεθούν και να περιθωριοποιηθούν. Από τις εντυπώσεις με τα κάθε είδους επικοινωνιακά τρικ, τις υποκρισίες και τα ψέματα πρέπει να πάμε στην ουσία και την επίλυση των θεμάτων.

Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»
ο επικεφαλής Νίκος Πατσαρίνος

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...