Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ερωτήματα και απαντήσεις για τη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων στον Κλεισθένη (Ν. 4555/2018) – Τι ισχύει στην τοπική κοινότητα Λαγκαδίων

Ερωτήματα και απαντήσεις για τη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων στον Κλεισθένη (Ν. 4555/2018) – Τι ισχύει στην τοπική κοινότητα Λαγκαδίων

Ο Αρκάς Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Μουρούτσος γράφει χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τις τοπικές κοινότητες, με βάση όσα προβλέπει ο «Κλεισθένης».

  1. Πως ψηφίζουμε στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων;

Για την τοπική κοινότητα Λαγκαδίων η εκλογή των συμβούλων γίνεται με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς.

  1. Ποιός είναι ο αριθμός των υποψηφίων τοπικών συμβούλων στα Λαγκάδια;

Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της οικείας κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%). Αν κατά τον υπολογισμό του πιο πάνω αριθμού προκύπτει δεκαδικός αριθμός και το δεκαδικό κλάσμα του αριθμού αυτού είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 0,5, ο ακέραιος αριθμός αυξάνεται κατά μία μονάδα.

  1. Ποιά είναι η διαδικασία σταυροδοσίας για το τοπικό συμβούλιο στα Λαγκάδια;

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) ή δύο (2) υποψηφίων συμβούλων κοινότητας στις κοινότητες που εκλέγουν πενταμελή, επταμελή, ενδεκαμελή ή δεκαπενταμελή Συμβούλια.

Τα Λαγκάδια ανήκουν στα πενταμελή συμβουλία βάση του μόνιμου πληθυσμού (504 κάτοικοι).

  1. Ποιό είναι το ποσοστό ανάμεσα στα δύο φύλλα (ανδρών και γυναικών) που πρέπει να έχει κάθε συνδυασμός;

Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του οικείου συνδυασμού.

  1. Ποιό είναι το αντίτιμο που χρειάζεται να καταβάλει ένας υποψήφιος τοπικός σύμβουλος για να συμμετάσχει στις εκλογές

Ο κάθε υποψήφιος για να συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη τοπικού συμβουλίου πρέπει να καταθέσει υπερ του δημοσίου, το ποσό των δέκα (10) ευρώ.

  1. Πώς γίνεται η κατανομή των εδρών στο συμβούλιο της κοινότητας;

Η κατανομή των εδρών γίνεται αναλογικά, μεταξύ όλων των συνδυασμών που συμμετείχαν στις εκλογές για το συμβούλιο της κοινότητας, με τον ακόλουθο τρόπο:

Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην κοινότητα όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου κοινότητας. Το πηλίκο που προκύπτει αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες, όσο και το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης.

Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών, είτε έλαβαν έδρα είτε όχι, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν.

  1. Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου;

Η εκλογή των Προέδρων τοπικών συμβουλίων θα γίνεται ανάμεσα στους δύο πρώτους σε σταυρούς υποψηφίους των δύο πλειοψηφούντων συνδυασμών. 

Πηγή: http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/egk12-24344-03042019.pdf (Εγκύκλιος Υπουργείου Εσωτερικών υπ’αριθμ. 12 για τη διενέργεια των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 για την ανάδειξη ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...