Menu
RSS
Κυριακή, 05/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ποινική δικογραφία για τα επεισόδια στο «Αχαϊκή – Παναρκαδικός»!

Ποινική δικογραφία για τα επεισόδια στο «Αχαϊκή – Παναρκαδικός»!
Θυμόσαστε τα επεισόδια που είχαν καταγγελθεί από τον Παναρκαδικό, τον περασμένο Μάρτιο, για το εκτός έδρας ματς με την ομάδα της Αχαϊκής; Επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα α διακοπεί ο αγώνας και να κερδίσει ο Παναρκαδικός το παιχνίδι στα χαρτιά.
Οι καταγγελίες που είχαν γίνει τότε από την ομάδα του Παναρκαδικού ήταν πολύ σοβαρές, με αποτέλεσμα ο βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Στην ερώτησή αυτή απάντηση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και το «Καλημέρα Αρκαδία» την παρουσιάζει!
 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΟΥΣΗ
 
«ΘΕΜΑ: Επιχειρησιακός σχεδιασμός αστυνομικών Υπηρεσιών σε αθλητική εκδήλωση στην Κάτω Αχαΐα. Αναφερόμενες συμπεριφορές αθλητικής βίας. Ενέργειες.
ΣΧΕΤ.: Π.Α.Β. 360/ 23-04-2015.
Σε απάντηση της ανωτέρω αναφοράς που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ο. ΚΏΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι στο εφαρμοζόμενο, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει ενταχθεί ως στόχος υψηλής προτεραιότητας και η πρόληψη, αποτροπή και καταστολή της οργανωμένης αθλητικής βίας, τόσο στις αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και στην ευρύτερη αστική περιοχή. Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης των επιμέρους προβλέψεων του επιτελικού σχεδιασμού, κατά την επιχειρησιακή δράση της Ελληνικής Αστυνομίας εκδηλώνεται ένα πλέγμα ενεργειών, για την αντιμετώπιση των διαφόρων εκφάνσεων του εν λόγω φαινομένου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η λήψη των, κατά περίπτωση, απαραίτητων μέτρων, από τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες.
Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 2725/1999 (Φ.Ε.Κ. Α' 121) «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις», ως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το ν. 3057/2002 (Φ.Ε.Κ. Α' 239) και ισχύει, η ευθύνη τήρησης των νόμων, των κανονισμών και των κανόνων του φίλαθλου πνεύματος καθώς και η διασφάλιση των συνθηκών τάξεως πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη των αθλητικών συναντήσεων, συνιστά έργο που βαρύνει όλους τους εμπλεκόμενους αθλητικούς Φορείς, οι οποίοι υποχρεούνται να συμβάλλουν, έκαστος από την πλευρά του και εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων του, στη διασφάλιση της ομαλής και ακώλυτης διεξαγωγής των αγώνων. Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τους λοιπούς εμπλεκόμενους Φορείς, καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος επ’ ωφελεία του αθλητικού πολιτισμού και κατ’ επέκταση της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, γίνεται μνεία ότι η παράσταση της Αστυνομίας στους αγώνες των τοπικών ερασιτεχνικών κατηγοριών δεν είναι υποχρεωτική (άρθρο 105 παρ. 1 εδ. β' του π.δ/τος 141/1991, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του π.δ/τος 309/2001).
Βάσει αυτών, για την αναφερόμενη αθλητική συνάντηση (αγώνα ποδοσφαίρου), που διεξήχθη την 22-03-2015 και ώρα 15:00' στο Δημοτικό Στάδιο Κάτω Αχαΐας μεταξύ των ομάδων ΑΧΑΪΚΗ Α.Ε.- ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ Α.Ο., οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και αφού ελήφθησαν υπόψη όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν το βαθμό επικινδυνότητας του αγώνα καθώς και το από 16-03-2015 έγγραφο της ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ Α.Ο., προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες τόσο για την κατάλληλη προετοιμασία τους όσο και για την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων που είχαν προβλεφθεί στον σχεδίασμά τους, με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, την τήρηση της τάξης και την πρόληψη-αποτροπή εκνόμων ενεργειών ή έκτροπων σε βάρος προσώπων και πραγμάτων.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωσή μας, κατά την άφιξη του λεωφορείου της αθλητικής αποστολής της φιλοξενούμενης ομάδας στο χώρο της αθλητικής εγκατάστασης δεν δημιουργήθηκαν εντάσεις εκ μέρους των γηπεδούχων ή άλλες συμπεριφορές σε βάρος των μελών της αποστολής. Σημειώνεται δε, ότι στο έργο των διατιθέμενων αστυνομικών δυνάμεων για τη λήψη μέτρων τάξης κατά τη διεξαγωγή της εν λόγω αθλητικής εκδήλωσης , συνδρομή παρείχε και η Ομάδα Ο.Π.Κ.Ε. της οικείας Διεύθυνσης Αστυνομίας.
 
Σε ό,τι αφορά στις διαλαμβανόμενες στο εν λόγω μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου συμπεριφορές αθλητικής βίας, σε συνέχεια της ενημέρωσής μας, σας πληροφορούμε ότι η παριστάμενη αστυνομική δύναμη αντέδρασε άμεσα, αποτρέποντας την είσοδο φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο της αθλητικής εγκατάστασης και τη συνακόλουθη γενίκευση επεισοδίων. Ακολούθως, ο διαιτητής διέκοψε οριστικά τον αγώνα και η αποστολή της ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ Α.Ο. αποχώρησε απόλυτα ασφαλής, συνοδεία περιπολικών οχημάτων.
 
Κατόπιν των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι για τα προαναφερόμενα γεγονότα δεν υπεβλήθησαν εγκλήσεις από τον διαιτητή του αγώνα, τους βοηθούς του ή από μέλος της αθλητικής αποστολής της φιλοξενούμενης ομάδας. Ωστόσο, από το Αστυνομικό Τμήμα Κάτω Αχαΐας σχηματίσθηκε αυτεπάγγελτα ποινική δικογραφία για παράβαση του ν. 3057/2002 (Φ.Ε.Κ. Α' 239) «Τροποποίηση και συμπλήρωση του ν. 2725/1999, ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και άλλες διατάξεις», στο πλαίσιο της οποίας εκδηλώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία δικονομικές πράξεις και διοικητικές ενέργειες, για την ανακάλυψη των αγνώστων δραστών. Παράλληλα, για τα ως άνω περιστατικά, ενημερώθηκαν και οι συναρμόδιοι Φορείς - Υπηρεσίες (Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πατρών, Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας, Ε.Π.Ο., Γ.Γ. Αθλητισμού).
Τέλος, διευκρινίζεται ότι το φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους και εκτός αυτών, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, αποτελεί ευρύτερο σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο έχει προβληματίσει σοβαρά όλες τις πολιτισμένες χώρες και βεβαίως την ελληνική Πολιτεία και κοινωνία, η δε αντιμετώπισή του δεν αποτελεί αμιγώς αστυνομικό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, η διαδικασία αντιμετώπισης του όλου θέματος δεν εξαντλείται μόνο στην αστυνομική δραστηριότητα, αλλά απαιτεί τη συστράτευση, συνεργασία και την ειλικρινή βούληση των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, αθλητικών Φορέων και παραγόντων, αλλά και την ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή όλης της κοινωνίας, σε αρμονική συνεργασία με τους ανωτέρω Φορείς, για εξάλειψη ή τουλάχιστον δραστική μείωση των κρουσμάτων βίας, που παρουσιάζονται εκτός ή εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε οι αθλητικές εκδηλώσεις να είναι γιορτή για τον αθλητισμό και οι αθλητικοί χώροι να είναι προσιτοί σ’ όλους τους πολίτες, όπως άλλωστε αρμόζει σε σύγχρονες και πολιτισμένες κοινωνίες.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...