Menu
RSS
Τετάρτη, 05/08/2020
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Τρίπολη | Αφιέρωμα για τους Αρκάδες στους Απελευθερωτικούς Αγώνες της Μακεδονίας

Τρίπολη | Αφιέρωμα για τους Αρκάδες στους Απελευθερωτικούς Αγώνες της Μακεδονίας
Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τον «Τεγεατικό Σύνδεσμο», την «Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» και την «Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου», συνδιοργανώνουν το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, διήμερο ιστορικό αφιέρωμα στους Αρκάδες Αγωνιστές που έλαβαν μέρος στους απελευθερωτικούς αγώνες της Μακεδονίας, κατά την περίοδο του Μακεδονικού Α-γώνα (1904-1908) και τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913).
Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον Τεγεάτη Ταγματάρχη Νικόλαο Γεωργούλη, που έπε-σε ηρωικά στη Μάχη των Γιαννιτσών στις 19 Οκτωβρίου 1912.
Συμμετέχει ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας «Ο Ά-γιος Νεοϊερομάρτυς Λάζαρος ο Τριπολίτης», υπό τη διεύθυνση του κ Βασίλη Γεωργαρά

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

17:00

Πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου,
στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας

- Επιμνημόσυνη Δέηση, στο
Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτου

- Κατάθεση Στεφάνων

- Περιήγηση στο χώρο του Πάρκου και στο
Λαογραφικό Μουσείο

- Ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης &
Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων του Ταγματάρχη Νικολά-ου Γεωργούλη

10:45
- Καλωσόρισμα-Χαιρετισμοί

- Ομιλίες:

«Αρκάδες Αγωνιστές στους Απελευθερωτικούς Αγώ-νες της Μακεδονίας» από τον Εκπαιδευτικό-Συγγραφέα Παπαλαζάρου Ιωάννη.

«Ένας Τεγεάτης Ήρωας στην Μάχη των Γιαννιτσών» από τον Α΄ Αντιπρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου, Τα-ξίαρχο Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργόπουλο Πανα-γιώτη.

«Πως γνώρισα τον τρις προπάππου μου, μέσα από τις μνήμες της οικογένειας», από την μαθήτρια Ειρήνη Παπαναστασίου.

- Βυζαντινοί Ύμνοι:
Από τον Βυζαντινό Χορό της Ιεράς Μητροπόλεως Μα-ντινείας και Κυνουρίας «Ο Άγιος Νεοϊερομάρτυς Λάζα-ρος ο Τριπολίτης»
Ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας «Ο Άγιος Νεοϊερομάρτυς Λάζαρος ο Τριπο-λίτης» ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως «Μικτή Βυζαντι-νή Χορωδία το 2008, με την ευλογία , την παρότρυνση και την στήριξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. ΑΛΕ-ΞΑΝΔΡΟΥ. Σκοπός του Βυζαντινού Χορού είναι η μελέτη της βυζαντινής μουσικής και η διατήρηση της παραδόσεως στα αναλόγια. Το χορό διευθύνει ο Βασίλειος Γεωργαράς.

- Αποφώνηση

Επιμέλεια εκδήλωσης & αρχειακού υλικού:
Αντισμήναρχος Φωτόπουλος Δημήτρης

 

ΟΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και η κατάλληλη έκθεση των πολεμικών κειμηλίων, η τεκ-μηρίωση και η μελέτη της πολεμικής ιστορίας, όπως και η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους, ώστε να αποδεικνύεται η αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια και η ενότητα του Ελληνισμού.


Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, ιδρύθηκε το 1883 από Τεγεάτες της Αθήνας και του Πειραιά. Οι σκοποί του έχουν σαν επίκεντρο την πρόοδο και την ανάπτυξη της Τεγέας. Οι κύριοι άξονες των δράσεών του είναι η αλληλοϋποστήριξη, η επιβράβευση, η λαογραφία, ο πολιτισμός, η ιστορία και το περιβάλλον, που επεκτείνονται πέραν της Τεγέας με αναφορές για την Αρκαδία και το Πανελλήνιο.


Η Εταιρεία ιδρύθηκε το 1992, με σκοπό την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης και της περιφέρειας των Γιαννιτσών, η διατήρηση, ενίσχυση, καλλιέργεια και προβολή των Ελληνικών Μακεδονικών Παραδόσεων, η έρευνα, η αξιοποίηση και προβολή όλων των ιστορικών και λαογραφικών θησαυρών και όλων των στοιχείων που έχουν σχέση με την συμβολή των Μακεδόνων στους Εθνικούς αγώνες από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα στον Μακεδονικό Αγώνα.


Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1992. Η Ε.Δ.Ι.Α. είναι επιστημονική εταιρεία, με σκοπό τη συγκέντρωση, διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού από το 1821 μέχρι σήμερα.

. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...