Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου | Θετικά ψήφισαν οι παρατάξεις Τζιούμη, Παυλή, Τσιαμούλου, Κατσαφάνα και Βόσνου

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου | Θετικά ψήφισαν οι παρατάξεις Τζιούμη, Παυλή, Τσιαμούλου, Κατσαφάνα και Βόσνου

Στην έγκριση του προϋπολογισμού για το 2020 προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, σε ειδική συνεδρίαση, το βράδυ της Δευτέρας (27/1/2020). Θετικά ψήφισαν οι παρατάξεις Τζιούμη, Παυλή, Τσιαμούλου, Κατσαφάνα και Βόσνου. «Παρών» ψήφισε η παράταξη Σμυρνιώτη και «όχι» ο κ. Γούργαρης.

Την αρχική εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αντώνης Τσαγκαρέλης. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο προϋπολογισμός έχει πάρει την έγκριση από το Παρατηρητήριο και από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Για τα έξοδα είπε ότι σε μεγάλο βαθμό είναι ανελαστικά, που σημαίνει ΄τοι όσο και να συμπιεστούν δεν μπορούν να κατέβουν κάτω από ένα σημείο, ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια για περιστολή δαπανών.

Για τα έσοδα, ανάφερε ότι όσα έσοδα έχουμε από τους διαθέσιμους πόρους, υπάρχουν και αντίστοιχα έξοδα.

«Όσα περισσότερα ξοδεύουμε, αυτό συμβάλλει πολλαπλασιαστικά στην οικονομία. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την όποια αύξηση τελών και φόρων. Γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος που έχουν κατανεμηθεί αυτά τα τέλη» είπε ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να εξευρεθούν λύσεις για τις καθυστερήσεις στην εισπραξιμότητα οφειλών προς τον Δήμο Τρίπολης.

O κ., Φαχούρι ρώτησε για τα ενοίκια μισθώσης του νέου Δημαρχείου, με τον Δήμαρχο κ. Τζιούμη να λέει ότι «ποράγματι πληρώνουμε πολλά χρήματα, αλλά η οποία μείσωη πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη και του ιδιοκτήτη». Για να προσθέσει ο κ. Φαχούρι ότι αυτά τα 8 -9 χρόνια που νοικιάζει το χώρο ο Δήμος, με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να έχει φτιάξει δικό του κτίριο.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «τα περιθώρια είναι στενά, αλλά περιμέναμε να δούμε το όραμα για αυτή την 4ετία. Δεν αντιμετωπίζονται θέματα που χρονίζουν. Δεν έχω ακούσει ούτε καν πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, παρά μόνο πάει και τα πετάει στον Άγιο Βλάση και δεν ξέρω αν είναι καν μέσα στο μισθωμένο χώρο. Δεν έχει καν επιχείρηση να έχει το τυπικό της έκτακτης ανάγκης για να μην έχουμε προβλήματα νομικής φύσης στο μέλλον. Επίσης συνέχεια μια λογική να έχουμε παρκαρισμένα 600.000 ευρώ στο Μεγαβούνι.

Για την ΚΕΔΗΤ ακόμα δεν ξέρουμε τι μέλλει γεννέσθαι, απλώς ακούμε ότι κάποιοι φταίνε, κάπου φταίνε.

Το όφελος ήταν 52.000 ευρώ το χρόνο για τον Δήμο Τρίπολης, από τη στιγμή που μισθώσαμε το κτίριο του νέου Δημαρχείου.

Είχαμε παραδώσει στην προηγούμενη δημοτική αρχή ένα πρόγραμμα Jessica που ήταν εγκεκριμένο για τον ηλεκτροφωτισμό.

Δεν μπορεί να είναι αυτό το όραμα μιας δημοτικής αρχής.

Εμείς για να μην δημιουργήσουμε θέμα στη λειτουργία του Δήμου θα ψηφίσουμε «παρών», για να διευκολύνουμε τη δημοτική αρχή να μπορεί να υλοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες του δήμου».

Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου είπε ότι «από όραμα την αρχή ψυχρολουσία, την έχουμε πάρει. Εμείς φέτος από τη στιγμή που δεν διαφέρει από αυτά που πήρατε από εμάς, θα ψηφίσουμε θετικά για τον προϋπολογισμό».

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι «ο προϋπολογισμός εντάσσει ένα τεχνικό πρόγραμμα και διαφορές δαπάνες και χρηματοδοτήσεις. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αυτό που καταθέσαμε όλοι μαζί εδώ. Για να αυξήσεις τα έσοδα, πρέπει να το κάνεις από κονδύλια ευρωπαϊκά και όχι από τους πολίτες ξανά. Αυτά τα έσοδα θα τα δεχόμουν.

Είχατε πει ότι ψηφιστήκατε για να εφαρμόσετε το πρόγραμμα σας, αν και στο πρόγραμμα σας δεν λέγατε ότι θα πηγαίνατε τα σκουπίδια στον Άγιο Βλάση, ότι θα αυξήσετε τα κοινόχρηστα τέλη και ότι θα κλείσετε δομές της ΚΕΗΔΤ και το Βοσυνιώτειο.

 Κάθε πρώτος προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα ψηφιζόταν για να δώσουμε την ευκαιρία στη νέα δημοτική αρχή να διοικήσει. Μπορεί ο πήχης να είναι χαμηλά, πάντα υπάρχει το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Θα σας σώσουμε το πράσινο φως και θα τον ψηφίσουμε, αν και έχει πολλά θέματα.»

Ο Κώστας Κατσαφάνας είπε ότι «πρέπει να αναλογιστούμε ποιες είναι οι δυνατότητες μιας διοίκησης του δήμου να φτιάξει ένα προϋπολογισμό αξιώσεων που θα φέρει οικονομική ανάταση τη στιγμή που τα πάντα είναι δεσμευμένα. Όλη αυτή η ιστορία είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης που έρχεται από το παρελθόν, από τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν βάζουμε αναπτυξιακούς στόχους. Στόχος πρέπει να είναι να δούμε άλλες μορφές που θα μας φέρουν οφέλη για τον δήμο και για τους πολίτες. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει από όλους μας, για να μπορέσουμε πράγματι να πούμε ότι ωφελήσουμε την περιοχή μας.”

Ο Δημήτρης Βόσνος τόνισε ότι «όλα θα κριθούν από τη μείωση δαπανώ και την αύξηση των εσόδων, αυτό είναι τι διπλό στοίχημα. Ένα τμήμα των εσόδων αφορά θεσμοθετημένους πόρους του κράτους και πρέπει να διεκδικηθεί να επιστρέψουν οι πόροι που έχουν αφαιρεθεί. Επίσης, η αύξηση των εσόδων να μην έχει την εισπρακτική κατεύθυνση απέναντι στους δημότες, να δούμε πως μπορούμε να μειώσουμε τα τέλη. Να αλλάξει ο διαγωνισμός χωρίς κόστος για τον Δήμο, μέσα από ΣΔΙΤ, έτσι μπορούμε να έχουμε σημαντική μείωση εξόδων και θα δώσει περίσσευμα για μείωση τελών. Θα ψηφίσω, δίνοντας τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να προχωρήσει».

Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «μειώνονται σταθερά οι κρατικές χρηματοδοτήσεις και να αυξάνεται η τοπική φορολογία. Ο προϋπολογισμός που καταθέσατε είναι αντιλαϊκός, με θυσίες για το λαό και κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Επειδή η κυβέρνηση παρακρατεί περίπου τα2/3 και κατανείμει το υπόλοιπο, το ποσό κατεβαίνει για τον Δήμο τα 10,.000.000, αλλά στον προϋπολογισμό εσείς προσυπολογίζεται ακόμα λιγότερα από αυτά που μας δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Για έργα και υπηρεσίες δεν μένει τίποτα, όλα πρέπει να γίνουν από την τοπική φορολογία. Δεν προβλέπονται όμως έργα για την πολιτική προστασία, για τη αντιπλημμυρική προστασία, για παιδικές χαρές, για νέους παιδικούς σταθμούς.

Κύριε Δήμαρχε, ήρθατε σήμερα με γκολ από τα αποδυτήρια. Θα τον ψηφίσουν όλες οι παρατάξεις, εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Δεν θα χρειαστεί να διακόψετε τη συνεδρίαση για να συνεννοηθείτε. Η συνεννόηση είχαν προηγηθεί.

Εμείς όχι μόνο δεν θα ψηφίσουμε, αλλά θα καταγγείλουμε τον προϋπολογισμό.»

Ο Γιάννης Σαμπράκος τόνισε ότι «δεν βλέπω τίποτα για τον τουρισμό, θα παρακαλούσα στον προϋπολογισμό να υπάρξει ένα ποσό για 10-15.000 για μια μελέτη τουριστικής στρατηγικής, διότι για να κάνουμε τουρισμό, δεν γίνεται αν δεν έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό.» (Ο Δήμαρχος είπε ότι είμαστε σε συνεννόηση με τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου)

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Λαγός είπε ότι έγιναν δημοπρασίες και όχι απευθείας αναθέσεις για την αποκομιδή των απορριμμάτων στα χωριά, απαντώντας στον κ. Τσιαμούλο.

Ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρος Καραλής τόνισε ότι «εμείς ψηφίζουμε, όμως θέλω να επισημάνω για το ΝΠΔΔ, χαίρομαι που αυξήθηκαν τα έσοδα, από τα προηγούμενα έτη. Σας συγχαίρω, κύριε Δήμαρχε. Όμως, με αυτή την αύξηση, το ΝΠΔΔ δεν είναι βιώσιμο. Προτείνω να δοθούν περισσότερα χρήματα στο Νομικό, να ανέβει η ενίσχυση στις 100.00 ευρώ το μήνα.»

Η Χριστίνα Ζαμπαθά είπε: «Θα εστιάσω στο ΝΠΔΔ. Είδα την επιχορήγηση και θέλω να πω το εξής. Ο κ. Καραλής ποτέ δεν διεκδικήσει. Δεν ήξεραν καν ούτε ποια είναι η μισθοδοσία ούτε από πού πρέπει να εισπράξουν. Αυτή τη στιγμή, η μισθοδοσία είναι 85.00 ευρώ, που σημαίνει ότι η επιχορήγηση αφορούν τη μισθοδοσία. Θα σας πω μόνο έναν αριθμό και θα αισθανθούμε ντροπή. Οι παιδικοί σταθμοί θα πάρει 20 ευρώ για γραφική ύλη από το Σεπτέμβριο.  Τα έσοδα από το πνευματικό κέντρο έχουν μειωθεί διότι παραχωρούμε δωρεάν το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.

Οι παιδικοί μας σταθμοί πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί, το προσωπικό μας είναι πολύ καλό.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΝΠΔΔ θα έχει την τύχη που έχει το Βοσυνιώτειο και την ΚΕΔΗΤ».

Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Ηλίας Κούρος είπε ότι «έχει δίκιο η κυρία Ζαμπαθά και πρέπει να αυξηθεί το ποσό που πρέπει να δοθεί. Μιλήσματε με τον Δήμαρχο, ότι σε μια αναμόρφωση προσεχή θα λύσουμε το θέμα. Υπάρχουν κάποια χρέη του ΝΠΔΔ περίπου 120.00 ευρώ που προκύπτουν από τη μη επιχορήγηση προς το Νομικό. Ο Πρόεδρος θα έπρεπε να φύγει από τη στιγμή που δεν του έδιναν τα χρήματα, μόνο για αυτό τον κακολογώ. Η ανησυχία μου έχει συζητηθεί με τη διοίκηση του δήμου και έχω πάρει διαβεβαιώσεις. Αν δεν είναι έτσι, το σπίτι μου είναι Ρήγα Φεραίου 10.»

Η ΤΟΠΙΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο κ. Κώστας Τζιούμης είπε στην τοποθέτησή τού: «Ο προϋπολογισμός αποτυπώνεται τα χρήματα που έχει ο δήμος και μπορεί να διαχειριστεί. Δεν αποτυπώνει τις προσπάθειες που θα κάνει ο δήμος για να εξασφαλίσει επιπλέον χρήματα. Αυτό δεν μπορεί να αποτυπωθεί εκ των προτέρων. Έχουμε υποβάλει 4 προτάσεις και ελπίζουμε ότι θα εξασφαλίσουμε και τις τέσσερις. Σε λίγές ημέρες είναι πολύ πιθανό να ακουστεί ανακοινώσεις για δύο πολύ σοβαρές χρηματοδοτήσεις.

Εμείς βάλαμε τα 2.500.000 που εξασφαλίσαμε για τα αντιπλημμυρικά μέσω της ΔΕΥΑΤ.

Άρα μην μιλάτε για όραμα, αυτά τα χρήματα έχουμε να διαχειριστούμε, προς το παρόν.

Άκουσα πολλά για τον ηλεκτροφωτισμό, υπήρχε μια μελέτη της προηγουμένη δημοτικής αρχής για να γίνει καταγραφή, την έχουμε παραλάβει. Αυτή τη μελέτη θα επεξεργαστούμε, θα έρθει σύντομα στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι ένα θέμα που το τρέχουμε.

Άκουσα για ευρωπαϊκά προγράμματα, εμείς μέχρι 4 Φλεβάρη, θα έχουμε καταθέσει για δύο πολύ σοβαρά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αυτοί που χρέωσαν την ΚΕΔΗΤ με 1.000.000 ευρώ, κατηγορούν εμάς; Ή ότι δεν ισολογισμό από το 2012;

Για το Βοσυνιώτειο κατηγορούμαστε ότι από το 2011 ως το 2014 χρωστούν 300.000 ευρώ; Εγώ για τι κατηγορούμε;

Το Νομικό θα στηριχθεί από το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο και για τις παλιές του οφειλές.

Τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς έχουν μειωθεί πολύ. Εμείς για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα, για 8 παιδικούς σταθμούς θα γίνουν κατασκευές των εγκαταστάσεων. Αυτές τις ημέρες θα ανακοινώσουμε ότι θα μας δωρίσουν ένα λεωφορείο που θα εξυπηρετεί παιδικούς σταθμούς του δήμου. Αυτό θα μας το δωρίσουν και κοστίζει 100.000 ευρώ.

Ό,τι είχε ξεκινήσει προηγούμενη δημοτική αρχή, τα συνεχίζουμε. Δεν κόψαμε τίποτα.

Βλέπω ότι προϋπολογισμός θα ψηφιστεί. Το στοίχημα για εμάς είναι να εκτελέσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του τεχνικού προγράμματος.»

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 21:53 Σύνδεσμος σχολίου

    Τα βρηκε με Παυλη και Τσιαμουλο ο Τζιουμης?

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...