Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πυροσβεστική | Αποχώρησε από την Αρχηγία ο Αρκάς Βασίλης Ματθαιόπουλος | "Έζησα δύσκολες και καλές στιγμές"

Πυροσβεστική | Αποχώρησε από την Αρχηγία ο Αρκάς Βασίλης Ματθαιόπουλος | "Έζησα δύσκολες και καλές στιγμές"

Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα 10 Φεβρουαρίου, η τελετή παράδοσης - παραλαβής της Αρχηγίας του Πυροσβεστικού Σώματος, από τον απερχόμενο Αρχηγό του Π.Σ. Στρατηγό ΠΣ ε.α. Βασίλειο Ματθαιόπουλο (από την Αρκαδία), στον νέο Αρχηγό του Π.Σ. Αντιστράτηγο ΠΣ Στέφανο Κολοκούρη, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στην Κάτω Κηφισιά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος.

Κατά την ομιλία του ο απερχόμενος Αρχηγός του Π.Σ. Στρατηγός ΠΣ ε.α. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε:

« […] Στα τριάντα πέντε αυτά χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα έζησα δύσκολες και καλές στιγμές, αισθάνθηκα τεράστια ικανοποίηση, προσφέροντας στον συνάνθρωπο βγαίνοντας νικητής από τη μάχη με δεκάδες φυσικές καταστροφές, αλλά  βίωσα και ανείπωτη  θλίψη, όταν, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές μας, έχαναν τη ζωή τους συμπολίτες μας ή συνάδελφοι, στην εκτέλεση του καθήκοντος. Σε κάθε περίπτωση,  πορεύτηκα με πιστή στις αρχές μου, με αφοσίωση στο καθήκον, με αγάπη και αλληλεγγύη για το συνάνθρωπο, με συνέπεια, αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα και  διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτές τις προτεραιότητες πορεύτηκα και ως Αρχηγός του Σώματος, με σεβασμό στην Ιστορία του, έχοντας πλέον την ακλόνητη πεποίθηση ότι επιτέλεσα στο ακέραιο το καθήκον μου.

[…] Αποχωρώντας σήμερα από το ένδοξο Πυροσβεστικό Σώμα, θέλω να ευχαριστήσω, τους άξιους συνεργάτες μου, τους Επιτελείς και όλο το προσωπικό του Σώματος, μόνιμους – πενταετούς υποχρέωσης - εποχικούς – εθελοντές, για τους οποίους αισθάνομαι περήφανος που υπήρξα Αρχηγός τους. Ότι καταφέραμε ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Επιτρέψτε μου να τους συγχαρώ έναν – έναν για το έργο τους στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ενεπλάκησαν κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο.

[…] Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  στη δασοπυρόσβεση, την Πολεμική Αεροπορία, τους πιλότους των Canadair και PZL, τους πιλότους των ελικοπτέρων Chinook και Super Puma, τους πιλότους των ιδιόκτητων και μισθωμένων ελικοπτέρων που επιχείρησαν, τον Στρατό Ξηράς, την Ελληνική Αστυνομία, το  Λιμενικό Σώμα, την Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις πάντα αξιόμαχες εθελοντικές οργανώσεις που και φέτος μας συνέδραμαν με ανιδιοτέλεια.

 […] Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδίας μου, τη σύζυγό μου Γεωργία Νιάρρου και τα τρία μου παιδιά Σωτηρία, Κωνσταντίνο και Βασίλη, που, παρά το γεγονός ότι στερήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τον σύζυγο και πατέρα τους,  επέδειξαν αξιοθαύμαστη κατανόηση και μου παρείχαν πολύτιμη υποστήριξη για όλα τα χρόνια της θητείας μου και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι υποχρεώσεις μου στο Σώμα με εμπόδισαν να ζήσω πολύτιμες οικογενειακές στιγμές μαζί τους.

[…]Αρχηγέ, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για την επιλογή σου. Το έργο σου θα είναι δύσκολο και γεμάτο εμπόδια. Εντούτοις, γνωρίζοντας το ήθος και τις ικανότητες σου, αλλά και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που τίθεται υπό τις διαταγές σου, εκτιμώ ότι θα φέρεις εις πέρας με επιτυχία την δύσκολη αποστολή σου, πράγμα που στο εύχομαι ολόψυχα.

Κλείνοντας, θέλω να αποτίσω φόρο τιμής, σε όλους τους ηρωικούς συναδέλφους που θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος, για χάρη του κοινωνικού συνόλου. Η σκέψη μου θα είναι πάντοτε μαζί τους. Σας ευχαριστώ από καρδίας, εύχομαι, σε όλους σας, υγεία, τύχη  και δύναμη[…].».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Β. ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος γεννήθηκε το 1966, στην Καμενίτσα Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας.

Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1987 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1992 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Το 2006 φοίτησε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Πειραιά, στο Ανακριτικό Τμήμα της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά, στην 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, (ΕΜΑΚ), στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βυτίνας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης και επί σειρά ετών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιάτου.

Το 2011 τοποθετήθηκε ως Διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Tο 2012 τοποθετήθηκε ως Πύραρχος Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κορινθίας.

Το 2015 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας.

Το 2017 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και του ανατέθηκαν καθήκοντα Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Το 2018 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πάντα μάχιμος ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, έχει λάβει μέρος, διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων, αστικών, δασικών πυρκαγιών, εξειδικευμένων διασώσεων και συμβάντων μεγάλης έκτασης. Ειδικότερα κατά τα τελευταία έτη:

Ως Αρχιπύραρχος στις μεγάλες πυρκαγιές στην Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, το καλοκαίρι του 2015 και του 2016.

Ως Υποστράτηγος-Συντονιστής Επιχειρήσεων τέθηκε επικεφαλής στις μεγάλες πυρκαγιές της Ζακύνθου, Ζευγολατιού και Σοφικού Κορινθίας, στην 'Αρλα Αχαΐας, στο Κρανίδι Αργολίδας και στις πυρκαγιές της Λακωνίας κατά την αντιπυρική περίοδο του 2017.

Προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ' επιλογή και τιμήθηκε με διάφορα μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων, με τον ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα και το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.

Αρχηγός του Πυροεβστικού Σώματος ανέλαβε τον Αύγουστο του 2018 και αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2020.

Επιμέλεια κειμένου | www.kalimera-arkadia.gr

 

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...