Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ερημώνουν τα χωριά της Αρκαδίας | Πρόταση για κίνητρα και χαμηλότοκα δάνεια σε νέους ανθρώπους

Ερημώνουν τα χωριά της Αρκαδίας | Πρόταση για κίνητρα και χαμηλότοκα δάνεια σε νέους ανθρώπους
Την αγωνία του για την ερήμωση των χωριών της Αρκαδίας εκφράζει με δημόσια παρέμαβσή του ο Συντονιστής της ομάδας, Σύνδεσμος των εν Λονδίνω Γορτυνίων - Αρκάδων και λοιπών Πελοποννησίων Νίκος Μπατάλης από το Λονδίνο.

"Αγαπημένοι μου συμπατριώτες. 

Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στον τόπο μας , αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η μάστιγα της ερήμωσης της υπαίθρου...
Πριν χρόνια θυμάμαι να αναφέρονται δυσοίωνες προβλέψεις για τα επόμενα 50 χρόνια... Τώρα τα χρόνια πέρασαν, και μιλάμε ήδη για χωριά με κατοίκους μετρημένους στο ενα χέρι!
Δεν υπάρχει  χρονικό   περιθώριο για χάσιμο χρόνου,πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις εδώ και τώρα!
Οι δήμοι πρέπει να καταστήσουν επιτροπές άμεσα που θα ασχοληθεί με την εκπόνηση σχεδίων τα οποία θα πρέπει να παρουσιαστούν στα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξει η ανάλογη κρατική υποστήριξη.  Η ύπαιθρος ερημώνει, η Ελλάδα γερνάει, τα χωριά της Αρκαδίας είναι ίσως τα πρώτα που θα χτυπηθούν από την ερήμωση. Δεν νομίζετε ότι είναι άδικο, ο τόπος που είναι η μήτρα που γέννησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, 200 χρόνια μετά να σβήνει  από τον χάρτη; 
Η πολιτεία οφείλει να ξεπληρώσει το χρέος της σε αυτόν τον ηρωικό τόπο και να υποστηρίξει με γενναίες πρωτοβουλίες την αναγέννηση του!
Όμως για να είμαστε ειλικρινείς,  η πολιτεία είμαστε εμείς,  και όλα από εμάς αρχίζουν... Και οι δήμοι μας διαχρονικά έχουν αναλογική ευθύνη για την παρούσα κατάσταση φυσικά, ακόμα και εμείς οι κάτοικοι σε κάποιες περιπτώσεις!
Όμως τα λόγια δεν αλλάζουν κάτι, μόνο τα έργα .
 Πρέπει άμεσα οι δήμοι να δώσουν κίνητρα σε νέους, σε παραγωγική ηλικία, να εγκατασταθούν και να επιστρέψουν στις πατρικές του περιουσίες. 
Να δοθούν  οικονομικά κίνητρα όπως, 100% επιδότηση επισκευής παραδοσιακής κατοικίας,  δωρεάν παραχώρηση δημοτικής γης για καλλιέργεια,  παραχώρηση δημοτικών χόρων , όπως πχ παλιών  σχολείων προς εκμετάλλευση σε όσους θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους και την μετατροπή τους παράδειγμα σε χώρους εστίασης,ξενώνες κτλ.
Να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια με κρατική εγγύηση σε νέους επαγγελματίες, μόνιμους κατοίκους ορεινών χωριών, απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους σε αυτά, να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας,  να επιδοτηθεί η γέννηση παιδιών από ζευγάρια που κατοικούν μόνιμα στα χωριά, και ίσως η παροχή ενός οικονομικού βοηθήματος ελάχιστου ποσού κοινωνικής διαβίωσης στα πρότυπα της Φιλανδίας. 
Επιπλέον να ανοίξουν θέσεις εργασίας στους δήμους μας, για  μια ειδική κατηγορία εργαζομένων, που θα προσλαμβάνονται μόνο οι νέοι οι οποίο θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης των χωριών.
Όλο αυτό χρειάζεται μια ολοκληρωμένη οικονομοτεχνικη μελέτη από τους δήμους ,την περιφέρεια ,με σκοπό την οργάνωση  και την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων για αυτό τον σκοπό... 
Φίλοι και συμπατριώτες δεν υπάρχει πλέον χρονικό περιθώριο για αναλύσεις, μόνο για άμεσα έργα εδώ και τώρα. 
Η ύπαιθρος πεθαίνει και μαζί της ο πολιτισμός μας...
Εύχομαι σε όλους τους φίλους και συμπατριώτες  ολόψυχα καλό δεκαπενταύγουστο. 
 
Η τώρα ή ποτέ!
 
Νίκος Μπατάλης
Λονδίνο 
Επικοινωνιολόγος Α.Ε.Ι.Ι.Ν.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
 
Συντονιστής της ομάδας, Σύνδεσμος των εν Λονδίνω Γορτυνίων - Αρκάδων και λοιπών Πελοποννησίων"

1 σχόλιο

  • Θεοδώρα Δρούλια ε.τ. Σχολική Σύμβουλος, π.Διευθύντρια Σπουδών ΥΠΕΠΘ
    Θεοδώρα Δρούλια ε.τ. Σχολική Σύμβουλος, π.Διευθύντρια Σπουδών ΥΠΕΠΘ Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 15:42 Σύνδεσμος σχολίου

    Να προσθέσω σε όσα, τόσο εύστοχα, προτείνετε να γίνουν πριν να είναι πολύ αργά για αυτόν τον ευλογημένο τόπο, να γίνουν δρόμοι που δίνουν την δυνατότητα στους ανθρώπους να κινούνται γρήγορα και με ασφάλεια για να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι παντού. Ποιος πάει να φτιάξει τη ζωή του σε ένα χωριό που είναι απομονωμένο και θέλει μια ημέρα να ταξιδέψει για να φτάσει στο κέντρο του Νομού; Οι δρόμοι φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, τους δημιουργούν ασφάλεια για την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, (Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός) και δίνουν τη δυνατότητα σε όσους συντοπίτες ζουν μακριά να επιστρέφουν συχνά στους τόπους τους. Όπως θα είδατε 8 σχολεία κλείνουν γιατί δεν έχουν παιδιά. Διαβάζοντας δε το φύλλο της εφημερίδας Γορτυνία_ Ιούνιος - Ιούλιος 2020, στη στήλη των κοινωνικών οι θάνατοι είναι 53 και οι γεννήσεις 6. Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε και να απαιτήσουμε το αυτονόητο από την Πολιτεία, προτού όλα σβήσουν οριστικά και η Γορτυνία θα πάψει να υπάρχει . Εύχομαι, κύριε Μπτατάλη, Καλό Δεκαπενταύγουστο σε ολους μας!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...