Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρίπολη | Εκδηλώσεις μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία (vd)

Τρίπολη | Εκδηλώσεις μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία (vd)

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στην Τρίπολη από το Σύλλογο Ποντίων Αρκαδίας για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το πρόγραμμα των λιτών εκδηλώσεων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων, περιλάμβανε επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Σοφία Χατζημιχαηλίδου και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων.

Για την ημέρα και το μήνυμά της -μήνυμα ενότητας, μήνυμα επαγρύπνησης και υπενθύμισης των γεγονότων- μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αρκαδίας Πάνος Στυλίδης.

Να σημειώσουμε πως η Βουλή των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει επίσημα από το 1994 την Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου και έχει καθιερώσει ως Ημέρα Μνήμης τηνν 19η Μαΐου.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών Συμμάχων (Αγγλογάλλων, Ιταλών και Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας.

Από ένα σύνολο 750.000 περίπου Ελληνοποντίων, υπολογίζονται σε 200.000 έως 350.000 εκείνοι που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεοτούρκους κατά την περίοδο 1916-1923.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις εκδηλώσεις στην Τρίπολη.

www.drt915.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...