Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νίκος Φλώρος: "Να εκλέγουμε σοβαρούς πολιτικούς και όχι ό,τι βλέπουμε στην τηλεόραση να τον κάνουμε υπουργό και ευρωβουλευτή"!

Νίκος Φλώρος: "Να εκλέγουμε σοβαρούς πολιτικούς και όχι ό,τι βλέπουμε στην τηλεόραση να τον κάνουμε υπουργό και ευρωβουλευτή"!
Ο εξαίρετος, βραβευμένος γλύπτης, κ. Νίκος Φλώρος, από την Τρίπολη, μιλά στη νέα στήλη του klik , #καλοκαίρι&covid-19.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή.

 

Τους τελευταίους μήνες μία είναι η κυρίαρχη έννοια όλων μας, παγκοσμίως... Covid-19. Ένας ιός που έχει φέρει στην κυριολεξία τα πάνω κάτω στις ζωές μας. 

Προσωπικά μιλώντας, οι εικόνες που είδα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τους αμέτρητους νεκρούς- θύματα του ιού, αλλά και οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε με το lockdown, την απομόνωση από αγαπημένα μας πρόσωπα, την ψυχαναγκαστική απολύμανση πριν αγγίξουμε οτιδήποτε, έχουν γράψει στη συνείδησή μου. Νομίζω ότι το φυσιολογικό θα ήταν όλοι μας να έχουμε πάρει ένα μάθημα από όλα αυτά που συμβαίνουν... Και όμως, τελικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμπεριφέρονται λες και ζουν σε παράλληλο σύμπαν. Σαν να μην συνέβη τίποτα και είτε ήταν όλα ένα ψέμα, είτε αφορούσαν αποκλειστικά άλλους ανθρώπους...Κι ενώ έχει γίνει άρση των  μέτρων κι ο τουρισμός ανοίγει, τις τελευταίες μέρες ο αριθμός κρουσμάτων επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοιός είναι ακόμα εδώ και καλό είναι να το συνειδητοποιήσουμε. Τα μέτρα προστασίας και οι αποστάσεις θα έπρεπε να έχουν γίνει τρόπος ζωής για όλους μας. Δεν είναι δυνατόν όσους κυκλοφορούμε με μάσκα και κρατάμε αποστάσεις από τους άλλους να μας θεωρούν περίεργους ή υπερβολικούς. Η συνετή συμπεριφορά θα έπρεπε να είναι ο κανόνας.

 

Δυστυχώς, αυτό το καλοκαίρι -εκτός από τα προβλήματα με την Τουρκία για την χώρα μας-  θα έχει και Covid-19. Tο τί θα συμβεί δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τις απόψεις σημαντικών προσώπων από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους.

Δυστυχώς, αυτό το καλοκαίρι -εκτός από τα προβλήματα με την Τουρκία για την χώρα μας-  θα έχει και Covid-19. Tο τί θα συμβεί δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τις απόψεις σημαντικών προσώπων από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους.

Σε αυτή την στήλη φιλοξενείται o κ. Νίκος Φλώρος.


Φωτογράφος εξωφύλλου - Πέτρος Λυμπερόπουλους

Τι κάνετε άνετα και τι φοβάστε να κάνετε τώρα που τέλειωσε η καραντίνα και κυκλοφορούμε έξω;

Εγώ προσωπικά δεν έχω τελειώσει την καραντίνα. Είναι στάση ζωής, λόγω του ότι περνώ πολύ καιρό δουλεύοντας στο εργαστήριο μου για να δημιουργήσω καινούργια έργα. `Ετσι δεν έχω την πολυτέλεια χρόνου να πίνω καφέδες γυρνώντας σε παραλίες  με ένα πλαστικό ποτήρι στο χέρι! Αυτό που φοβάμαι είναι ο χρόνος, γιατί δεν έχουμε αρκετό στην ζωή μας να τον σπαταλάμε! 

 

Ανήκετε στη μερίδα του πληθυσμού που πιστεύει ότι ο κορωνοιός αποτελεί παρελθόν στην Ελλάδα; Αν όχι, τι θα θέλατε να πείτε σε εκείνους που έχουν αυτήν την πεποίθηση ;

Σίγουρα το πρόβλημα του κορονοιου δεν έχει τελειώσει. Είναι σαν την Δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας. Τώρα το πώς θα εξελιχθεί, κάνεις δεν το ξέρει όλο αυτό! Είμαστε τυχεροί που δεν ζήσαμε και ούτε ευχομαι να ζήσουμε αυτό που ζουν στο εξωτερικό. Ειδικά στην Αμερική εγώ, ζώντας στην Νέα Υόρκη, έχασα πολλούς γνωστούς μου από αυτήν την πανδημία,  είμαι τυχερός που έμεινα Ελλάδα. Παγιδεύτηκα εδώ και όχι εκεί! Τώρα όσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει όλο αυτό, μακάρι να ήταν έτσι! Ας προσέξουμε λίγο δεν θα μας βλάψει!

Ποιον θεωρείτε μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτό το καλοκαίρι και γιατί :1) Τον κορωνοϊό  2) Τα οικονομικά προβλήματα και 3) Τα προβλήματα με την Τουρκία. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Οικονομία που προκάλεσε ο ιός αυτό. Δεν ξέρω πώς θα  το αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο!

Πολλές ασθένειες υπάρχουν που ο κόσμος πεθαίνει,  αλλά να μην έχεις να φας,  τότε είναι λιμος μεγαλύτερο πρόβλημα και από την Πανδημία!

Το ότι ανοίγουν τα αεροδρόμια στην Ελλάδα με το εξωτερικό το βρίσκω λάθος αυτή την στιγμή. εύχομαι να μην το πληρώσουμε ακριβά ναι και τεστ πρέπει να γίνουν και όλα αλλιώς ποιος ο. Λόγος τις καραντίνας που κάναμε! Λυπάμαι που η βιομηχανία της Ελλάδας ή οικονομία της πια στηρίζεται στην εστίαση δηλαδή στα καφέ σουβλατζιδικα φούρνους και ξενοδοχεία. Πως μπορούμε να είμαστε σοβαρό κράτος που εξαρτιομαστε από τον τουρίστα αν είναι δυνατόν!

Ερημοσανε τα χωριά μας οι καλλιέργειες βιοτεχνίες και περιμένουμε τα καφέ να ανακάμψουμε ως οικονομία!

 

Το lock down ήταν ένα καλό μάθημα για όλους να δούμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στην ζωή και ήρθαμε αντιμέτωποι με τον ευτο μας. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να κάνεις παρέα με τον ευτο σου και τους φόβους σου!

Εύχομαι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι μέσα από όλο αυτό γιατί όπως το βλέπω είναι σαν ένα τεστ για τα πιο δύσκολα που έρχονται ας είμαστε έτοιμοι και υποψιασμένοι στα γεγονότα και όχι να πάμε ως αμνοι προς σφαγή! Η εποχή των εικόνων αρχίζει να ξεφταει, τα σελφι να γίνονται καθρέφτης τις απόγνωσης μας για λίγη αγάπη! Η αθωότητα είναι στον συνάνθρωπο μας που μοιραζόμαστε το ίδιο οξυγόνο χωρίς να περιμένουμε τίποτα από αυτόν. Ανιδιοτέλεια στην σκέψη μας είναι η λύση για να είμαστε ευτυχισμένοι! Τα υπολοιπα περιττά στην σύντομη ζωή μας!

 

Τι γνώμη έχετε για εκείνους  που συνωστίζονται σε διάφορα μέρη όπως στις πλατείες, στις παραλίες και τις εκκλησίες;

Αλγινή εντύπωση μου προκάλεσε το θράσος των ανθρώπων που δεν έχουν την ατομική ευθύνη  και δεν σέβονται τον συνάνθρωπο τους αδιαφορώντας για όλα. Εύχομαι να μην δούμε το άσχημο σενάριο και να το προσπεράσουμε ελαφρά! Το λέω γιατί δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει! Εγώ έχασα γνωστούς μου στην Νέα Υόρκη και είμαι τυχερός που δεν βρισκόμουν στο σπίτι μου εκεί, αλλά έτυχε να είμαι στο πατρικό μου στην Αρκαδία!  Με αυτό που βλέπω την χαλάρωση όλων σε σχέση με τον ιό  μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ αν δεν προσέξουμε! 

 

Ποια πράγματα θα θέλατε να αλλάξουμε στην καινούργια "κανονικότητα" σε σχέση με το παρελθόν;

Τον φόβο,  αυτό θα ήθελα να αλλάξω,  γενικά τον φόβο που κυριαρχεί στην ζωή μας σε όλες τις εκφάνσεις του. 

Πολλοί λένε ότι η εμπειρία της καραντίνας μετά από δέκα χρονια κρίσης μας άλλαξε και μας έκανε ωριμοτερους. Όχι ίσως όλους αλλα αρκετούς για να δημιουργηθεί ένα καινούργιο κοινωνικό ρεύμα με πιο υπεύθυνους πολίτες για να προχωρήσουμε στο μέλλον . Εσείς τι νομίζετε ; 

Δυστυχώς ο άνθρωπος ξέχνα πολύ γρήγορα. Το έχει δείξει όλη η ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας,  γι`αυτό υπάρχουν ακόμα πόλεμοι, πείνα εκμετάλλευση του ανθρώπου. Τι έχει αλλάξει εδώ και 2000 χρόνια; Τίποτα. Στην ουσία  μας εξουσιαζουν οι θρησκείες, οι τράπεζες  κλπ

Όπως πάντα τώρα εμάς αν μας βοηθήσει να γίνουμε πιο σκεπτόμενοι άνθρωποι  και να εκλέγουμε σοβαρούς πολιτικούς και όχι ό,τι βλέπουμε στην τηλεόραση να τον κάνουμε υπουργό και ευρωβουλευτές! Εύχομαι μέσα από αυτό να βρούμε τον εαυτό μας. Εκεί είναι το στοίχημα. Το δύσκολο με την καραντίνα δεν ήταν η απομόνωση, αλλά ότι είδαμε γυμνό τον εαυτό μας και τρομάξαμε τί τέρας έχουμε  δημιουργήσει που δεν μπορούμε ούτε μια ώρα να καθίσουμε μαζί του  να κάνουμε μια αυτοκριτική ! 

Ο καλλιτεχνικός χώρος δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα αυτήν την περίοδο εξαιτίας των μέτρων. Πώς θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να αντιμετωπιστεί αυτό τόσο από την πολιτεία όσο και από τους καλλιτέχνες ;

Οι καλλιτέχνες ειδικά για την ελληνική κοινωνία και υπουργεία είναι διασκεδαστές. Είμαστε άτομα που δεν τους δίνεται η πρέπουσα σοβαρότητα ειδικά σε μια χώρα που γεννήθηκε ο Πολιτισμός! 

Θέλω να κλείσετε τα μάτια σας και να σκεφτείτε μια ανθρωπότητα χωρίς τέχνη, πολιτισμό. Να δούμε τι θα μείνει στο τέλος.  Κάνετε αυτή την σκέψη όλοι να δείτε πως γυρνάμε σε μια άγρια κατάσταση ! Ο άνθρωπος είναι πνευματικό ον, μην το ξεχνάμε και η τέχνη είναι η  πνευματική τροφή του  για να μπορεί να υπάρχει κοινωνια! 

Τωρα εγώ δεν περιμένω τίποτα σοβαρό για την υποστήριξή των καλλιτεχνών 

Όπως τόσα χρόνια μοναχική η πορεία του καλλιτέχνη ! Μόνο αν  η τέχνη ξεπλύνει χρήμα ή είναι στρατευμένη  για πολιτικά συμφέροντα είναι  αγαπημένοι οι καλλιτέχνες! 

Ας κάνει το Υπουργείο πολιτισμού μια έντιμη προσπάθεια να υποστηρίξει τους καλλιτέχνες και όχι να τους φακελώσει   με σειρά προτεραιότητας! 

Χωρίς να είστε μάγος κάντε μια πρόβλεψη για το μέλλον . Που νομίζετε θα είσαστε στις 15 Αυγούστου ;

Το μέλλον δεν μας ανήκει μόνο το παρόν. Έχουμε και αυτό πρέπει να καταλάβουμε η ζωή είναι ένα δώρο που. Μας δίνεται κάθε μέρα αλλά χωρίς  να είναι δεδομένο, έτσι τι να προβλέψω μην φάω και την δουλειά των αστρολόγων ! Εγώ θα βρίσκομαι στο εργαστήριο μου όλο το καλοκαίρι να φτιάχνω τα έργα μου. Ας είμαστε καλά με υγεία 

1 σχόλιο

  • ΑΝΩΝΥΜΟΙ
    ΑΝΩΝΥΜΟΙ Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 10:07 Σύνδεσμος σχολίου

    "Να εκλέγουμε σοβαρούς πολιτικούς και όχι ό,τι βλέπουμε στην τηλεόραση να τον κάνουμε υπουργό και ευρωβουλευτή"! Συμφωνούμε και επαυξάνουμε μαζί σας κ.κ. Φλώρο !

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...