205 χρόνια από την Άλωση της Τριπολιτσάς | Η Τρίπολη τιμά την ιστορία της με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων (vd)
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ο Δήμος Τρίπολης τιμά φέτος την επέτειο των 205 χρόνων από την Άλωση της Τριπολιτσάς, συνδυάζοντας ιστορία, παράδοση, πολιτισμό, τέχνες και μουσική.
Το πρόγραμμα παρουσίασε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τρίπολης Μαρία Φράγκου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η μετάδοσή της στις επόμενες γενιές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα στις εκδηλώσεις της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του κορυφαίου θεσμού της χώρας σημαντική τιμή για την πόλη και με ιδιαίτερο συμβολισμό.
Παράλληλα, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου, με δεδομένη και την αδελφοποίηση του Δήμου Τρίπολης με τον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου από το 2012.
Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη βραδινή εκδήλωση ανήμερα της επετείου της Άλωσης, στις 23 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή συλλόγων της πόλης, με στόχο, όπως ανέφερε η κυρία Φράγκου, να καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου με τους αγώνες δρόμου «Νικηταράς 2026» και «Γιάννης Κούρος 2026», προς τιμήν του σπουδαίου υπερμαραθωνοδρόμου και συμπατριώτη μας Γιάννη Κούρου.
Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, στις 9.45 το πρωί, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του Νικηταρά, ενώ θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του ήρωα στην πλατεία Άρεως.
Το ίδιο βράδυ, στις 19.30, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, η Αρκαδική Εκκλησιαστική Χορωδία και ο Χορευτικός Σύλλογος «Αρκαδιανή» θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση «Οδός Παλινγενεσίας – Ηρώων Γη», συνδέοντας ιστορικά και πολιτισμικά την Τριπολιτσά με το Μεσολόγγι.
Η 23η Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη
Ανήμερα της επετείου, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, μαθητές των σχολείων της πόλης θα καταθέσουν στεφάνια στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Το βράδυ, στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μια μεγάλη κοινή πομπή με τη συμμετοχή μελών των χορευτικών συλλόγων της Τρίπολης. Η πομπή θα ξεκινήσει από το άγαλμα του Μανώλη Βουνάση, θα διασχίσει το ιστορικό κέντρο και τις πλατείες της πόλης και θα καταλήξει στην πλατεία Άρεως.
Εκεί, με τη συμμετοχή παραδοσιακής ορχήστρας, της Χορωδίας Παραδοσιακής Χορωδίας Τρίπολης και της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί.
Εκθέσεις, ιστορία και Μεσολόγγι
Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη «Φίλιππος Τσιχριτζής», θα εγκαινιαστεί η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Πυρούνια με τίτλο «Μνήμες από την Επανάσταση του 1821», η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Οκτωβρίου.
Στις 20.00, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Τριπολιτσά και ο Αγώνας του 1821», με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, εκπροσώπου της Μητρόπολης, της παιδικής χορωδίας του «Ορφέα» Τρίπολης και χορευτικών συλλόγων.
Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και παραδοσιακών χορών στο ιστορικό Λιμποβίσι.
Το βράδυ, στις 20.15, θα υποδεχθεί η πόλη τη λαμπαδηδρομία και στις 20.30 θα παρουσιαστεί στην πλατεία Άρεως η μουσικοθεατρική παράσταση «Προς την Ελευθερία», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Κυριακού, με αναφορές στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, βασισμένες και στα απομνημονεύματα αγωνιστών.
Η κορύφωση με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.
Στις 10.30 θα τελεστεί αρχιερατική δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου και στις 11.15 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων και στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Στις 11.45 θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση στην οδό Τάσου Σεχιώτη, με συμμετοχή σχολείων, σωμάτων ασφαλείας και αντιπροσωπειών συλλόγων.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, στις 20.30, στην πλατεία Άρεως, με τη μεγάλη επετειακή συναυλία «Άσματα Αθανασίας».
Στη σκηνή θα βρεθούν για πρώτη φορά στην Τρίπολη η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς, μαζί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη. Στη συναυλία θα συμμετέχουν επίσης οι χορωδίες «Ορφέας» Τρίπολης, Χορωδία Τρίπολης και η Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης.
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με πυροτεχνήματα και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική.
Η Μαρία Φράγκου έκλεισε την παρουσίαση ευχαριστώντας τους συλλόγους της πόλης για τη συμμετοχή τους και καλώντας «κάθε Τριπολίτη, κάθε Έλληνα, κάθε ελεύθερο άνθρωπο» να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις, ώστε η ιστορική μνήμη της Άλωσης της Τριπολιτσάς να παραμένει ζωντανή.
Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr
Tags:
Επέτειος Άλωσης Τριπολιτσάς, Δήμος Τρίπολης, Μαρία Φράγκου, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς,Σχετικά Άρθρα
- Όλες οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς!
- Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 1ο YK Yiannis Kouros Tripolis Run 2026
- Η συγκλονιστική δεύτερη ζωή της Βαρβάρας Πραντάλου – Από την Τρίπολη στην εκπομπή της Κατερίνας Λάσπα στο OPEN (vd)
- Μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων στην έξοδο του Λεωνιδίου προς Αθήνα
- Αθλητικές επιδείξεις Ολυμπιακού Kiteboarding & Freestyle στη Βόρεια Κυνουρία






