Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας: "Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στις διαδηλώσεις"

Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας: "Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στις διαδηλώσεις"

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα συλλαλητήρια, οι πορείες και οι διαδηλώσεις είναι βασικές μορφές των κοινωνικών και εργασιακών αγώνων. Το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο(άρθρο 11 Συντάγματος) και αποτελεί ουσιαστικά ένα κρίσιμο μέσο ελεύθερης έκφρασης, ειρηνικής διαμαρτυρίας, συνδικαλιστικής διεκδίκησης, ανάδειξης και προσβολής αιτημάτων.

   Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται μια κατάχρηση στην πραγματοποίηση διαδηλώσεων από ολιγομελείς ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που κλείνουν για «ψύλλου πήδημα» τους δρόμους ενώ πολλές φορές οι πορείες αυτές συνοδεύονται από επεισόδια, και καταστροφές. Η λογική «διαδήλωση για τη διαδήλωση», «πορεία για την πορεία» αποδυναμώνουν τη δυναμική των κινητοποιήσεων.

   Αυτή η κατάσταση, η ταλαιπωρία, το κοινωνικοοικονομικό κόστος, καθώς και η φθορά που προκαλείται στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία έχουν στρέψει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου ενάντια στις κινητοποιήσεις. Αντί, λοιπόν, για κοινωνική αλληλεγγύη έχουμε κοινωνικό αυτοματισμό. Ακόμη και δίκαια αιτήματα καταδικάζονται από την κοινή γνώμη λόγω αυτής της κόπωσης των πολιτών (εργαζόμενων και επιχειρηματιών).Είναι αναγκαία η διάκριση ανάμεσα σε αυτούς που διαδηλώνουν για να εκφράσουν τα δίκαια αιτήματά τους και τη διαμαρτυρία τους, και σε εκείνους που είτε παρεισφρέουν στις πορείες για να κάνουν επεισόδια, είτε το είναι κυριολεκτικά επαγγελματίες διαδηλωτές.

   Πολλά από τα σημεία του νέου Νομοσχεδίου είναι αυτονόητα αφού γίνονται, ήδη, από το οργανωμένο Συνδικαλιστικό Κίνημα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία). Υπάρχει νόμιμος εκπρόσωπος-οργανωτής, ενημερώνεται η αστυνομία για το χώρο συγκέντρωσης ή προσυγκέντρωσης και τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί.

   Τα Συνδικάτα, άλλωστε, έχουν αποδείξει έμπρακτα πως οι διαμαρτυρίες, οι κινητοποιήσεις και γενικότερα οι αγώνες τους δεν είχαν ποτέ στόχο τη διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Διατάξεις του Νομοσχεδίου περί:

  • ποινικών και αστικών ευθυνών του οργανωτή
  • αρμοδιότητας της αστυνομίας να κρίνει αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια πορεία

            ή όχι   

 είναι πέρα και έξω από κάθε λογική και σε αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να αποσυρθούν.      

   Οι διαδηλώσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να δίνουν εξετάσεις, ειδικά όταν είναι αποτέλεσμα μαζικών συλλογικών αποφάσεων. Επίσης, απαιτείται να προστατευθεί και το δικαίωμα των λιγότερο μαζικών/δημοφιλών ομάδων στη διαμαρτυρία μέσω συλλαλητηρίων και διαδηλώσεων. Όμως, αν υπάρχει μικρή προσέλευση ή συμμετοχή, δεν θα πρέπει να κλείνει όλος ο δρόμος αλλά μια λωρίδα. Η αυστηροποίηση του πλαισίου υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει φαινόμενα προβοκάτσια. Θα βρίσκονται πάντα στο μυαλό μας οι τρεις εργαζόμενοι της Marfin και το αγέννητο μωρό.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στις διαδηλώσεις στην ολότητά του είναι αδιαπραγμάτευτο για το οργανωμένο Συνδικαλιστικό Κίνημα και δεν μπορεί να αλλοιώνεται ή να περιορίζεται από την αδυναμία της πολιτείας να αποτρέψει τα επεισόδια των γνωστών αγνώστων, των μικρών εξτρεμιστικών ομάδων, της μικρής μειοψηφίας των «μπαχαλάκηδων».   

 

ΕΝΤΟΛΗ Δ.Σ.

 

 

Κοινοποίηση: M.M.E.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...