Menu
RSS
Κυριακή, 20/09/2020
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 400 πρόσφυγες στην Τρίπολη ...

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 400 πρόσφυγες στην Τρίπολη ...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΙΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Α.Ε. Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Πρόσφατα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε την έξοδο όλων των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές στέγασης του προγράμματος “ESTIA”. Με το απαράδεκτο αυτό μέτρο κόβονται το πρόγραμμα στέγασης, καθώς και το μηνιαίο ποσό ενίσχυσης των προσφύγων.

Στο Δήμο Τρίπολης εδώ και 2,5 χρόνια αυτό το πρόγραμμα εξυπηρετεί περίπου 400 πρόσφυγες (κυρίως οικογένειες με πολλά παιδιά). Το πρόγραμμα το διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία «Πάρνωνας» και απασχολεί για αυτό το σκοπό 30 εργαζόμενους.

Το νέο πρόγραμμα που προτείνεται “ESTIA II” έχει αλλαγές στη χρηματοδότηση, τους όρους ένταξης και τους όρους εργασίας των εργαζόμενων στο πρόγραμμα και δεν είναι σίγουρο ότι οι μέχρι τώρα φορείς διαχείρισης θα συνεχίσουν με το νέο πρόγραμμα. Έτσι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα 400 πρόσφυγες κυρίως παιδιά, που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο με σοβαρές σωματικές και ψυχικές ασθένειες και αντιμέτωποι με την εξαθλίωση. Επίσης απειλείται το εργασιακό μέλλον 30 εργαζόμενων στο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση επικαλείται τη δυνατότητα των προσφύγων να εγγραφούν στο πρόγραμμα "HELIOS" και κατηγορεί τους πρόσφυγες που δεν γράφτηκαν σε αυτό, παρόλο που γνωρίζει ότι για να λάβουν υποστήριξη για στέγαση, θα πρέπει να είναι κάτοχοι ΑΦΜ, τραπεζικού λογαριασμού και συμβολαίου ενοικίου, δηλαδή να αντιμετωπίσουν μια σειρά γραφειοκρατικά εμπόδια, με το επιπλέον εμπόδιο ότι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και τις διαδικασίες και όλα αυτά μέσα σε ένα μήνα από όταν πάρουν το άσυλο, τη στιγμή που το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει πολύ μικρό αριθμό προσφύγων!!!

Όλοι οι πρόσφυγες έχουν δηλώσει ως τόπο προορισμού χώρα εκτός Ελλάδας και περιμένουν να πάρουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για να φύγουν.

Το σωματείο μας στέκεται αλληλέγγυο στην προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν αξιοπρεπώς έως ότου μπορέσουν να πάνε στη χώρα προορισμού τους. Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού Αρκαδίας να συλλέξουν τρόφιμα μακράς διαρκείας και να επικοινωνούν μαζί μας έως τις 20/08/2020 στα τηλέφωνα 6974430637 και 6973045890.

Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες εκμετάλλευσης που γίνονται από ορισμένους εργοδότες σε αυτούς τους εργαζόμενους. Διεκδικούμε:

 • Να μην πεταχτεί στο δρόμο κανένας πρόσφυγας που έχει λάβει άσυλο. Την παράταση του προγράμματος στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα και να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο.
 • Την κατάργηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» και άμεση παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες ώστε να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Άμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.
 • Τη λήψη άμεσων μέτρων από το κράτος για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, για την ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία, με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.
 • Καμία απόλυση εργαζομένων. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στα προγράμματα στέγασης με τη μετάβασή τους στον εκάστοτε νέο φορέα υλοποίησης του ίδιου προγράμματος.
 • Όσες οργανώσεις δεν συνεχίζουν την υλοποίηση του προγράμματος «ESTIA» αλλά υλοποιούν παράλληλα άλλα προγράμματα, να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

4 σχόλια

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 23:41 Σύνδεσμος σχολίου

  "Ελεύθερε Έλληνα" σαν να ακούω τον Βελόπουλο. Πείσε με ότι κι εσύ δεν νοικιάζεις σπίτι και δεν παίρνεις 12 μηνιάτικα μπροστά από τον ΠΑΡΝΩΝΑ για να στεγάσεις "λαθρο" όπως τους ονομάζεις. Οσο για τους ελληνες που κοιμούνται στα παγκάκια, πώς και δεν φιλοξενείς έναν κι εσύ στο σπιτικό σου? Καλή η κριτική αλλά η υποκρισία σου σπάει καρύδια

 • Ελεύθερος Έλληνας
  Ελεύθερος Έλληνας Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 22:44 Σύνδεσμος σχολίου

  Σαν να ακούω τους ζαιους είναι!!!!Χεστηκαμε για τους Έλληνες (έτσι και αλλιώς τους τα τρώμε) να μείνουν όλοι οι λαθρο ντεμεκ πρόσφυγες στη Χαβουζα που λέγεται Ελλάδα!!!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 18:28 Σύνδεσμος σχολίου

  να ψοφησει και η κατσίκα του γείτονα,όχι να μπορέσω να πάρω κι εγώ κατσίκα,η σκατοψυχιά σας θολώνει την λογική (άν έχετε)

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 07:39 Σύνδεσμος σχολίου

  Φυσικά και πρέπει να πεταχτούν στο δρόμο. Μόνο οι Έλληνες πρέπει να έχουν ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούυς για κατασχέσεις???? Για τους Έλληνες που κοιμούνται στα παγκάκια και δεν έχουν φαγητό και βοήθεια από πουθενά δεν σας είδα να κωπτεστε. Στο δρόμο και έξω από την χώρα τώρ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...