Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νυμφασία | Το χωριό της Αρκαδίας με το όνομα από την πηγή που οι Νύμφες έλουζαν τα μαλλιά τους!

Νυμφασία | Το χωριό της Αρκαδίας με το όνομα από την πηγή που οι Νύμφες έλουζαν τα μαλλιά τους!

Το χωριό Νυμφασία πήρε το όνομά του από την ομώνυ­μη πηγή «ΝΥΜΦΑΣΙΑ» (Προσίνικος) το 1926-7. Νωρίτερα, το χωριό λεγόταν Γρανίτσα που σημαίνει δεν­δρότοπος.

Βρίσκεται κατά μήκος του Μαινάλου, κοντά στη Βυτίνα και περίπου μία ώρα από την Τρίπολη.

Η μυθολογική παράδοση της Νυμφασίας στηρίζεται κυρίως στις νύμφες που κατέβαιναν από ψηλά του Μαινάλου στη Νυμφασία πηγή και έλουζαν τα μαλλιά τους. Αλλά εκεί τριγυρνούσε ο Πάνας ο Θεός των τσοπάνηδων άγρυπνος να ξεμοναχιάσει καμιά απ’ αυτές για τα ερωτικά του όργια. Μόλις τον αντίκριζαν έντρομες έτρεχαν να κρυφτούν στους δρυμούς και στα απόκρυφα και σκοτεινά μέρη του Μαινάλου.

Τις έπιανε κατά τη λαϊκή παράδοση πανικός κι ακριβώς η λέξη αυτή καθιερώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα από το γεγονός αυτό. Ο ορισμός της λέξης μεταφέρθηκε και στη μάχη του Μαραθώνα όπου οι Πέρσες κατασφαγμένοι από το στρατό του Μιλτιάδη εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης κι έντρομοι έσπευσαν προς τη θάλασσα στα πλοία τους. Τους έπιασε πανικός γιατί οι Αθηναίοι πίστεψαν πως βοήθησε ο Πάνας, γι αυτό προς τιμήν του και για να τον ευχαριστήσουν θυσίασαν 300 γίδες. . Έτσι η μυθολογία του χωριού μας συνδέεται άμεσα με τον Πάνα και τις νύμφες, Ας δούμε τι μέρος του λόγου ήταν αυτές οι δύο θεότητες.

Τα στοιχεία είναι από το www.nymfasia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...