Menu
RSS
Πέμπτη, 02/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Στην Τρίπολη ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος | Σύσκεψη στην Περιφέρεια με Νίκα - Στο επίκεντρο οι ζημιές και στην Αρκαδία (vd)

Στην Τρίπολη ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος | Σύσκεψη στην Περιφέρεια με Νίκα - Στο επίκεντρο οι ζημιές και στην Αρκαδία (vd)

Μία σύσκεψη με την παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου έγινε στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου καλωσόρισε τον φίλο από τα παλιά Ανδρέα Λυκουρέντζο ως Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και του ευχήθηκε καλές επιτυχίες στο δύσκολο και απαιτητικό πόστο του.

Του προσέφερε ένα συμβολικό δώρο που είναι η σφραγίδα της Πελοποννησιακής Γερουσίας, καθώς και ένα βιβλίο για το ‘21. «Οι Καλτεζές ήταν η πρώτη Βουλή των Ελλήνων και με μια έννοια το Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελεί μια συνέχεια, είναι μεγάλη κουβέντα που λέω» είπε ο κ. Νίκας.

«Έχουμε προβλήματα σχεδόν κάθε τρίμηνο στην περιοχή μας. Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει μεγάλες καταστροφές. Ξέρουμε ότι ο Ανδρέας Λυκουρέντζος πορεύεται με ένα συγκεκριμένο κανονισμό και κάνει κάθε προσπάθεια για να αυξηθούν τα εισοδήματα των αγροτών. Χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά.»

Με τη σειρά του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος παρέλαβε συγκινημένος τα δώρα. «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τους τιμητικούς λόγους που με υποδεχτήκατε. Διέκρινα το ήθος σας και πάντοτε σας τιμώ για την ηθική και πολιτική σας ακεραιότητα και είναι ευτυχές ότι ηγείστε στην Περιφέρεια. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία. Aναζητούνται επιπλέον πόροι για τον ΕΛΓΑ, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στις δύο περιπτώσεις που είχαμε ζημιές στην Πελοπόννησο, οι εκθέσεις που απέστειλε η Περιφέρεια, ήταν εξαιρετικές, τέτοια δουλειά δεν έχουμε ξαναδεί. Αισθάνομαι την ανάγκη να σας επαινέσω όλους για αυτή τη σπουδαία δουλειά.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι και λόγω των συνθηκών, αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Έχουμε μπροστά μου ένα έγγραφο από την Ένωση που κάνει ειδική αναφορά στις ζημιές που έγιναν στο τέλος Μαρτίου από το παγετό, σε αχλάδια και κεράσια σε πολύ μεγάλο ποσοστό, σε Μαντινεία και Τεγέα. Την καστανιά θα την αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο και φέτος.

Επιστολή του ΑΚΣ Αρκαδιας για ζημιές από παγετό στην περιοχή της Αρκαδίας

Επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, Περιφέρεια Πελοποννήσου,Βουλευτές Νομού Αρκαδίας

Απο τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας εστάλη επιστολή με θέμα "Ζημιές από παγετό σε καλλιέργειες αχλαδιάς και κερασιάς στην περιοχή της Αρκαδίας." ως ακολούθως

Αξιότιμοι κύριοι,

σας γνωρίζουμε ότι στις 26 Μαρτίου 2021 σημειώθηκε παγετός σε περιοχές της Μαντινείας και της Τεγέας Αρκαδίας, ο οποίος προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες των αχλαδιών και των κερασιών, οι οποίες βρίσκονταν στο στάδιο πριν την άνθηση ή και στο στάδιο της άνθησης. 

Το αποτέλεσμα αυτού του παγετού είναι η αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή που μπορεί  να ξεπεράσει και το 90% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για πολλούς παραγωγούς της περιοχής μας το εισόδημα από τις αχλαδιές αποτελεί το βασικό τους έσοδο, ενώ το εισόδημα από τα κεράσια αποτελεί το πρώτο της καλλιεργητικής περιόδου, το οποίο στηρίζει τις υπόλοιπες καλοκαιρινές και φθινοπωρινές  καλλιέργειες.

Ζητάμε λοιπόν, σαν Συλλογική Οργάνωση παραγωγών της Αρκαδίας να προχωρήσει άμεσα ο ΕΛΓΑ Τρίπολης σε αναγγελίες ζημιάς στις αχλαδιές και στις κερασιές στις πληγείσες περιοχές, ώστε να αποζημιωθούν δίκαια οι παραγωγοί από τον παγετό και να μπορέσουν να επιβιώσουν εν μέσω των δύσκολών οικονομικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει και η πανδημία του κορωνοϊού.  

Με εκτίμηση,

Για τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ»

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Τσιοτίνας

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ε. Νίκα, του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς και στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων και των δύο πλευρών.

Η σύσκεψη κράτησε περί τις δύο ώρες και κατά τη διάρκειά της, τέθηκαν ζητήματα που συνδέονται με καταστροφές φυτικού κεφαλαίου σε περιοχές της Πελοποννήσου.
Από πλευράς Περιφέρειας, ζ ητήθηκε η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, γιατί είναι ξεπερασμένος και χρειάζεται νέος κανονισμός, συμβατός με τις νέες συνθήκες και τις ανάγκες που δημιουργούνται, δεδομένων των προβλημάτων που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Ζητήθηκε, επίσης, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ εκτιμητών και παραγωγών. Τέλος, ειδικά από την Κορινθία, ζητήθηκε οι παραγωγοί της Κορινθίας να ενταχθούν στην ευθύνη της Πελοποννήσου και όχι στην ευθύνη Πατρών/Δυτικής Ελλάδος.

Από τον Πρόεδρο κ. Λυκουρέντζο και τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, δόθηκαν απαντήσεις, ενώ τονίστηκε κυρίως το θέμα των οικονομικών δυσκολιών του ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει μοναδική πηγή χρηματοδότησης τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες πλέον απαιτήσεις.
Στη σύσκεψη, από την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν οι 5 χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της Πελοποννήσου, Γιάννης Μαλτέζος, Χρήστος Λαμπρόπουλος, Τάσος Γκιολής, Θεόδωρος Βερούτης, Στάθης Αναστασόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκωνας Τζινιέρης, καθώς και οι διευθυντές των ΔΑΟΚ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου.

Β.Γ.

4 σχόλια

  • ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ
    ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 19:02 Σύνδεσμος σχολίου

    Άνθρακας ο θησαυρός..Ο Αντρέας το είπε ξεκάθαρα! Δεν γίνεται
    να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ! Δηλαδή δεν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Τριφυλίας από το χαλάζι..
    Τις φωτογραφίες γιατί τις βγάζετε?? Για να μας δείξετε ότι δεν υπολογίζετε τα μέτρα προστασίας ?? Οι αρμόδιοι φορείς δεν τα βλέπουν αυτά??

  • Πασχαλίτσα
    Πασχαλίτσα Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 18:52 Σύνδεσμος σχολίου

    ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ! ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ???

  • Κακός  Λύκος
    Κακός Λύκος Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 18:50 Σύνδεσμος σχολίου

    ΜΕΤΈΤΡΕΨΕ Ο ΝΙΚΑΣ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ! ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΕ ,ΤΟ ΕΒΑΨΕ ,ΕΔΙΩΞΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ! ΚΟΚΚΙΝΑ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΠΛΩΣΗ...ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ...ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ

  • καυτερή πιπεριά
    καυτερή πιπεριά Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 18:48 Σύνδεσμος σχολίου

    Ωραίες φωτογραφίες!!! Τι έγινε με τα μέτρα κατά του covid!!!!
    Πέταξαν από το κτίριο την οικονομική επιτροπή και το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ γιατί επιτρέπονται λέει μόνο επτά (7) άτομα!! χαχα τους δουλεύει ο Νίκας ψιλό γαζί!!!!Ο Τατούλης πως το δέχεται αυτό??? ΈΧΟΥΝ ΜΑΛΛΟΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...