Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αποκεντρωμένη | Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μονάδα ζωοτροφών στο Αθήναιο!

Αποκεντρωμένη | Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μονάδα ζωοτροφών στο Αθήναιο!

Ο Γενικός Διευθυντής Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτ. Ελλάδας – Ιονίου Δ. Παναγιωτόπουλος προχώρησε στην έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Π.Ο.) για το έργο «Μονάδα παραγωγής πρώτης ύλης ζωοτροφών – αδρανοποίησης ζωικών υποπροϊόντων και υλικών κατηγορίας 3 (rendering), στη θέση «Δημοσιά – Μπάστα», Τ.Κ. Αθήναιου, Δ. Τρίπολης, Π.Ε. Αρκαδίας».

Η απόφαση αναρτήθηκε στις 4.6.2021 στη Διαύγεια.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι μέχρι το πέρας της διαβούλευσης δεν είχαν γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, η ΠΕΧΩΠ Αρκαδίας και οι δασικές υπηρεσίες. Δεν αναφέρεται πάντως η αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίπολης που λήφθηκε εγκαίρως. 

Κατά της Απόφασης επιτρέπεται, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Νόμου 2503/1997 όπως ισχύει, προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών.

Επιπλέον, παρατίθενται έξι λόγοι που οδήγησαν στην έγκριση. Αυτοί είναι ... 

 Η δραστηριότητα αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής δημιουργεί σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος καθ’ ότι τα υποπροϊόντα από τα κρεοπωλεία, τυποποιητήρια κλπ. δεν θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων των Δήμων με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ΧΥΤΑ, τόσο σε όγκο αλλά κυρίως σε οργανικό φορτίο που περιέχουν αυτού του είδους τα απόβλητα.
 Ο συνδυασμός οικονομικών και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων καθιστά την τεχνολογία της αδρανοποίησης εξαιρετικά χρήσιμο τρόπο διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία σε υλικά που κατά κανόνα αποτελούν περιβαλλοντικό πρόβλημα.
 Μέσω της μετατροπής των ζωικών υποπροϊόντων σε λίπος και πρωτεΐνη αποφεύγεται η έκλυση αερίων που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ άχρηστα απόβλητα πλούσια σε άνθρακα και άζωτο μετατρέπονται σε χρήσιμα και εμπορεύσιμα προϊόντα. Ένα από αυτά είναι το κρεατάλευρο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λίπασμα αφού έχει περιεκτικότητα 20–30% σε φωσφορικά άλατα και επιπροσθέτως απελευθερώνει βραδέως τα θρεπτικά συστατικά του, καθιστώντας το κατάλληλο υποκατάστατο λιπάσματος. Με τη λογική αυτή αποφεύγονται τα βιομηχανικά, επιβλαβή για το περιβάλλον, λιπάσματα.
 Η επεξεργασία οργανικών υλικών χαμηλής / μηδενικής οικονομικής αξίας από την παραγωγή και επεξεργασία κρέατος, την επεξεργασία τροφίμων και τη βιομηχανία τροφίμων μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας μειώνει τον όγκο των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή σε χωματερές ή απορρίπτονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Επίσης η αδρανοποίηση των υποπροϊόντων σφαγής
μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ρύπανσης των υπόγειων αποδεκτών καθώς και της δημόσιας υγείας.
 Η δραστηριότητα αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής εξ αιτίας του είδους και του όγκου των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί, δημιουργεί οχλήσεις στο περιβάλλον κυρίως λόγω των δυσάρεστων οσμών που εκλύονται κατά την διαδικασία οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται όπως περιγράφεται στη ΜΠΕ και με την επιβολή των περιβαλλοντικών όρων που επιβάλλει η παρούσα.
 Τέλος με τη λειτουργία της μονάδας θα δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στο Δήμο λόγω της φύσης της δραστηριότητας (επιχειρήσεις καυσίμων, μεταφορών κλπ.).

9 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 10:57 Σύνδεσμος σχολίου

    ΝΤΡΟΠΗ ! ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑΣ ΝΙΚΑ - ΣΚΑΝΤΖΟΥ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ .........

  • local news
    local news Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 08:11 Σύνδεσμος σχολίου

    Νταμάρια, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, σκουπίδια και τώρα ζωοτροφές. Όλα στο δήθεν ηρωικό πρώην Δήμο Βαλτετσίου. Αναμένουμε το επόμενο που θα βυθίσει ακόμα περισσότερο, το άλλοτε όμορφο αρκαδικό τοπίο, στο πάτο της υποβάθμισης. Αναζητήστε τους ενόχους στους εαυτούς σας και στις επιλογές των εκάστοτε προσώπων που βάλατε διαχρονικά να σας εκπροσωπούν σε όλα τα επίπεδα εξουσίας. .

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 23:26 Σύνδεσμος σχολίου

    Αφού υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου, να ζητήσουν να γίνει ανάκληση της απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 23:02 Σύνδεσμος σχολίου

    ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 21:36 Σύνδεσμος σχολίου

    Χτυπιόταν ο Λαμπρόπουλος, ο Σκαντζός και βέβαια και ο Νίκας που μάλιστα ανέφερε ότι έχει δοθεί εντολή στον υπάλληλο της Περιφέρειας που συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή να μην δίνει έγκριση αν δεν γνωμοδοτεί το Περιφερειακό Συμβούλιο πρώτα, στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κρίμα που χάθηκε τόση ώρα για συζήτηση όταν είχε ληφθεί η απόφαση από την ΑΠοκεντρωμένη. Τελικά καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχει κανείς στην περιφερειακή αρχή. Μόνο να φωνάζουν ξέρουν και να το παίζουν δήθεν θιγμένοι και ενοχλημένοι από τις ανακοινώσεις άλλων. Είναι άσχετοι και επικίνδυνοι...

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 20:34 Σύνδεσμος σχολίου

    Τι έγινε Νίκα και οι άλλοι από την Αρκαδία, καλά τόσοι άνθρωποι και Περιφερειακοί Σύμβουλοι κιόλας, πώς και δεν είδατε την απόφαση της Αποκεντρωμένης; Eμ δεν έχετε και πολύ χρόνο, με τόσα πολλά έργα που σας άφησε ο Τατούλης, τρέχετε να εγκαινιάζετε και να κόβετε κορδέλες, που να το δείτε, δεν πειράζει αφήστε για τον επόμενο Περιφερειάρχη, τουλάχιστον θα γνωρίζει καλύτερα τα της Πελοποννήσου, γιατί με τον Νίκα "προκόψαμε".

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 20:26 Σύνδεσμος σχολίου

    Βρε λέτε να γνώριζε ο Νίκας και τα "παλληκαράκια" του από την Αρκαδία την απόφαση από την Αποκεντρωμένη και να μην είπαν κουβέντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δλδ κάνανε την "πάπια". ΠΩ ΠΩ ΠΩ λέτε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα, στην Περιφερειακή Αρχή του Νίκα. Έχω συγκλονιστεί τώρα

  • Πασχαλίτσα
    Πασχαλίτσα Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 19:55 Σύνδεσμος σχολίου

    Κατέστρεψαν την Αρκαδία ο Νίκας και η παρέα του! Να γίνει το εργοστάσιο στην Καλαμάτα κύριε Νίκα!

  • καυτερή πιπεριά
    καυτερή πιπεριά Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 19:35 Σύνδεσμος σχολίου

    ΩΠΑ! Χθες στο Περιφερειακό συμβούλιο η Νικολάκου ρώταγε επίμονα μαζί με το Γιαννακούρα εαν είχαν στείλει έγγραφο ο Σκαντζός και ο Νίκας στην αποκεντρωμένη για να μην αποφασίσει για τους όρους εαν δεν γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό συμβούλιο
    Ντροπή κύριε Νίκα ,κύριε Λαμπρόπουλε και κύριε Σκαντζέ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...