Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συστάθηκε "Επιτροπή αγώνα για την σωτηρία του Πάρνωνα"

Συστάθηκε "Επιτροπή αγώνα για την σωτηρία του Πάρνωνα"

Την Κυριακή 13 Ιούνη 2021 μέσα από μια πλατιά-ανοιχτή και μαζική συγκέντρωση στην πλατεία του Κοσμά, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας (ΕΚΑ) των Προέδρων και Κοινοτικών Συμβουλίων Κοσμά και Καρυών, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Πάρνωνα από την επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων των ΑΠΕ.

Την Επιτροπή Αγώνα που είναι ανοιχτή, σε όποιον συμφωνεί με το πλαίσιο και είναι διατεθειμένος να παλέψει συγκροτούν εκπρόσωποι του ΕΚΑ του Κοσμά των Καρυών των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Λακωνίας και Τρίπολης-Βόρειας Κυνουρίας των συνταξιουχικών οργανώσεων του συνδικάτου Οικοδόμων Αρκαδίας, της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ευρώτα και απλοί πολίτες.

Στη συγκέντρωση μαζεύτηκαν εκατοντάδες υπογραφές στο κείμενο με το πλαίσιο συσπείρωσης και αγώνα και αποφασίστηκε πλατιά εξόρμηση για τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υπογραφών, που θα είναι ένα γερό όπλο στις συναντήσεις-παραστάσεις σε κάθε αρμόδιο (Δήμους-Περιφέρεια-υπουργούς και κυβέρνηση).

Καλούμε τους Προέδρους και τα Κοινοτικά Συμβούλια όλων των χωριών, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, τους πολιτιστικούς-αθλητικούς-οικολογικούς και περιβαντολογικούς συλλόγους τα συντοπίτικα σωματεία όλους τους λαϊκούς φορείς να υπογράψουν αυτό το κείμενο, να ενώσουμε δυνάμεις για τη σωτηρία του Πάρνωνα και των άλλων ορεινών όγκων στη Πελοπόννησο.

Το επόμενο διάστημα θα ξετυλιχθεί μια πλατιά εξόρμηση με περιοδείες-συγκεντρώσεις-ομιλίες για ενημέρωση του λαού και οργάνωση του αγώνα.

Ας κατεβάσουμε το κείμενο υπογραφών από το διαδίκτυο και να μαζέψουμε υπογραφές.

Ας μην λείψει κανείς από αυτό το κάλεσμα.

Επιτροπή Αγώνα

για τη σωτηρία του Πάρνωνα

από την επέλαση των μονοπωλιακών

ομίλων των ΑΠΕ.   

Συνημμένα: κείμενο για υπογραφές, φωτογραφίες από την εκδήλωση στον Κοσμά.

Στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων των ΑΠΕ.

Ζούμε πλέον τις συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης». Πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν οι δυνάμεις τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Δεκάδες δις ευρώ θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια μέσα από τα ταμεία Ανάκαμψης – Δίκαιης Μετάβασης – ΕΣΠΑ – Π∆Ε και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα αποκαλούν.

Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί µε την μακροχρόνια και εγγυημένη κερδοφορία, από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το λίπασμα για να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στους ορεινούς όγκους.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι ζούμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Ενεργειακή φτώχεια για το λαό µε την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Υποσυντήρηση των δικτύων που συχνά πυκνά οδηγεί σε πυρκαγιές ή σε διακοπές ρεύματος. Καταστροφή του περιβάλλοντος όπου εγκαθίστανται αιολικά πάρκα. Κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη, µε απώλεια χιλιάδων θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς, µε αύξηση της ανεργίας και λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις στη περιοχή.

Με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο, θα δεσμευτούν και θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, θα προκληθούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο μικροκλίµα της περιοχής στη χλωρίδα και στη πανίδα.

Ο τεράστιος όγκος εκσκαφών - εκβραχισμών, τα εκατοντάδες χιλιάδες m3 μπετόν και σίδηρο και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών, θα μείνουν για πάντα στον Πάρνωνα και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο.

Η εκπομπή υποήχων θα επηρεάσει όχι µόνο την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, αλλά και την υγεία των ανθρώπων.

Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων  της  Ενέργειας στη περιοχή, δεν υπολογίζει δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλους, αρχαιολογικούς πολιτιστικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Θα πλήξει ιδιαίτερα οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση και στον τουρισμό.

Εμείς θεωρούμε ότι, ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των πλούσιων ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα µας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερά, αέρας, ήλιος κλπ) πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι.

Παλεύουμε για:

  • Καμία άδεια για ΑΠΕ στη περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών  πάρκων.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό µε δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, µε κατάργηση του «Πράσινου τέλους» και των άλλων «ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά–μικρούς επαγγελματίες–αγρότες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Να µην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη. Να µην ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, αντίθετα να προσληφθεί προσωπικό στον Α∆ΜΗΕ και ∆Ε∆ΗΕ για τη συντήρηση και λειτουργία τους.

Υπογράφουμε-Συστρατευόμαστε-Συντονιζόμαστε.

 Οι πρόεδροι των χωριών, τα εργατικά σωματεία, οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι, τα συντοπίτικα σωματεία, οι πολιτιστικοί-αθλητικοί-οικολογικοί σύλλογοι, οι κάτοικοι, υπογράφουμε αυτό το κείμενο, για τη σωτηρία των ορεινών όγκων στη Πελοπόννησο.

Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας - Πρόεδροι και Κοινοτικά Συμβούλια Καρυών και Κοσμά, οι Πρόεδροι Λεωνιδίου - Αγίου Βασιλείου – Κουνουπιάς – Πουλήθρων – Τσιταλίων, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γόντικας Νίκος, Πουλοκέφαλος Γεώργιος τα Σωματεία Ενέργειας Πελοποννήσου, Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αρκαδίας, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας και Τρίπολης-Βόρειας Κυνουρίας, τα Σωματεία Συνταξιούχων Αρκαδίας ΙΚΑ, Δημοσίων Υπαλλήλων, Επαγγελματιών και Εμπόρων, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΦΚΑ Λακωνίας, η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ευρώτα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...