Menu
RSS
Πέμπτη, 16/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι λογαριασμοί εκκαθάρισης της πρώην ΚΕΔΗΤ

Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι λογαριασμοί εκκαθάρισης της πρώην ΚΕΔΗΤ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης συζήτησε περί έγκρισης των λογαριασμών εκκαθάρισης της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης με την επωνυμία «Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τρίπολης» και απαλλαγή των εκκαθαριστών από κάθε ευθύνη.

Ο ορκωτός λογιστής κ. Μακρής προχώρησε μια αναλυτική ενημέρωση με συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Τζιούμης  είπε ότι «σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία εκκαθάρισης της πρώην ΚΕΔΗΤ. Μιας επιχείρηση που ουσιαστικά δεν λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια. Υπήρχε ως όνομα και αύξανε καθημερινά τα χρέη της. Οι υπάλληλοι ταλαιπωρήθηκαν.

Πήραμε μια απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο να κλείσουμε την ΚΕΔΗΤ και ακούσαμε για εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, για δομές που δεν θα λειτουργούσαν. Σήμερα, μπορώ να πω ότι όλες οι δομές λειτουργούν πλήρως και κανονικά. Έχουν πετρέλαιο, βενζίνη το Βοήθεια στο Σπίτι. Οι υπάλληλοι από τον Μάρτιο – Απρίλιο πληρώνονται κάθε μήνα στην ώρα και έχουν μια εργασιακή ασφάλεια που δεν την είχαν. Τα σπήλαια Κάψια λειτουργούν κι υπάρχει αύξηση των επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ θα πάρουν τα οφειλόμενα και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς το επόμενο διάστημα θα λάβουν κι εκείνοι τα οφειλόμενα. Το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία θα το αντιμετωπίσει ο Δήμος. Η απόφαση μας ήταν σωστή. Ο Δήμος θα εξετάσει και το νομικό τρόπο να διεκδικήσει τα χρήματα της υπεξαίρεσης.»

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «για 85.000 υπεξαίρεση φτάσαμε σε ένα άνοιγμα 1.300.000 ευρώ που ένα 40% έγινε επί ημερών του. Αυτή η γαρνιτούρα ότι θα προστατεύσουμε τις θέσεις δεν προσφέρει τίποτα. Κάνατε 2,5 χρόνια να ακουμπήσετε το πρόβλημα. Μακριά από μένα ότι τώρα οι υπάλληλοι βιώνουν μια σταθερότητα. Επί δικής μας θητείας, παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε 300.000 ευρώ χρέη από την προηγούμενη διοίκηση, δεν υπήρχε κανένας υπάλληλος που να καθυστέρησε να πληρωθεί.»

Ο Δήμαρχος είπε ότι «εμείς προτείναμε από την πρώτη μέρα τη λύση της επιχείρησης κι εσείς κύριε Σμυρνιώτη αρνηθήκατε και προτείνατε άλλες λύσεις. Αν είχαμε την πλειοψηφία θα το είχαμε κάνει εξαρχής. Αν είχατε συναινέσει από την αρχή, θα είχε τελειώσει το θέμα από τότε. Εσείς θα πρέπει να πείτε γιατί καθυστερήσατε δύο χρόνια να βοηθήσατε στη λύση.»

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «θα μπορούσατε να έρθετε στη δική μας λύση. Δεν ξέρω τι εξυπηρετούσατε τότε».

Ακολούθησε ένταση ανάμεσα στον νυν και στον πρώην Δήμαρχο σε υψηλούς τόνους.

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι «κύριε Δήμαρχε, όταν αναλάβατε είχατε λυσσάξει να την κλείσετε. Έχει δίκιο ο κ. Σμυρνιώτης. Τον ένα χρόνο και κάτι μήνες ευθύνεσαι εσύ κύριε Δήμαρχε. Οι οφειλές δεν είναι όλες της προηγουμένης δημοτικής αρχής καθυστέρησες και διογκώθηκαν. Οι υπάλληλοι της ΚΕΔΗΤ ακόμα είναι απλήρωτοι. Εσείς είχατε πει ότι οι προμηθευτές θα πληρώνονταν μετά την εκκαθάριση. Δεν ήξεραν ότι πρέπει να πάνε στα δικαστήρια για να τα πάρουν τα λεφτά τους. Και θα τα πάρουν εντόκως. Η τοποθέτησή μου είναι καθαρά πολιτική. Με τα σπήλαια Κάψια ασχοληθήκατε ποτέ; Δεν μπορούσαν να πάρετε ένα τηλέφωνο κάποιους επιχειρηματίες και να βγάλουμε ένα φυλλάδιο να τα διαφημίσουμε; Καθυστερήσατε στην ΚΕΔΗΤ επειδή φοβάστε μην χάσετε την καρέκλα σας. Είσαστε ευθυνόφοβος. Όταν θες να λύσεις θέματα, μπαίνεις μπροστά. Σήμερα, μόνο λάβαρο δεν κρατάτε και πανηγυρίζατε. Σήμερα, η διοίκηση του δήμου ζητούν από εργαζομένους της ΚΕΔΗΤ για να επιστρέψουν 7.000 ευρώ αύριο; Και το ζητάτε σε εργαζόμενους που είναι επί 11 μήνες απλήρωτους. Τελειώνει η σύμβασή τους. Πως θα υπογράψουν σήμερα ότι θα τα δίνουν με το 10% του μισθού τους, αν δεν ανανεωθεί η σύμβασή τους;»

Ο Δήμαρχος είπε ότι «εμείς σήμερα πανηγυρίζουμε διότι λύσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα του Δήμου Τρίπολης. Έχετε την αποκλειστική ευθύνη που δεν είχατε συμφωνήσει, κύριε Τσιαμούλο.»

(Στο σημείο εκείνο υπήρξε μεγάλη ένταση ανάμεσα στον Κώστα Τζιούμη και τον Νίκο Τσιαμούλο)

Για να προχωρήσει ο Δήμαρχος ότι «τα σπήλαια Κάψια έχουν συνεχώς ανοδική επισκεψιμότητα. Πως θα λειτουργήσει μια δομή χωρίς προϋπολογισμό; Εδώ υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα που το έκαναν και οι προηγούμενες διοικήσεις κι εμείς, ότι πληρώνονταν περισσότερα από όσα προβλεπόταν. Αυτό εντοπίστηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου, όταν μεταφέρθηκαν οι εργαζόμενοι. Να σταματήσει ο λαϊκισμός. Αν κάποιος θέλει να χαριστούν τα χρήματα κι ας το ψηφίσει. Και να αναλάβει την ευθύνη. Από εδώ και πέρα μπαίνει μια σειρά και μια τάξη. Ο Δήμος θα ρυθμίσει και θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους πρώτα και μετά στα ταμεία.»

Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «μικρομάγαζα της πόλης μας έχασαν τα λεφτά τους, επειδή έχουν παραγραφεί αυτές οι οφειλές. Για μένα αυτές οι οφειλές πρέπει να εξοφληθούν. Όπως πρέπει να εξοφληθούν και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους που τους ζητάτε να φέρουν χρήματα πίσω θα φέρω θέμα και θα κουβεντιάσουμε αναλυτικά. Υπερψηφίζω για τη λύση της επιχείρησης, κρατάω επιφυλάξεις για τα σπήλαια και τη διαχείρισή τους».

Ο Αντώνης Τσαγκαρέλης είπε ότι «κύριε Σμυρνιώτη, ένιωθα ότι βρίσκατε δικαιολογίες να μην προχωρήσει η λύση. Ευθύνες έχουμε όλοι μας που πέρασαν δύο χρόνια. Κάποια στιγμή, πρέπει να σέβεστε την άποψη των οικονομολόγων. Λαϊκισμός κύριε Δήμαρχε είναι και τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης να μην τους ονοματίζουμε. Υπήρχαν και κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που υπέγραφαν αυτά τα εντάλματα πληρωμής. Μπορεί να ακούγεται σκληρό να ζητάμε πίσω λεφτά από υπαλλήλους, αλλά εγώ θεωρώ ότι πρέπει να ζητηθούν πίσω τα λεφτά.»

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...