Μάντρες ιδιωτικές και μπάζα στο δημόσιο δρόμο του χωριού Δόριζα
Κείμενο της Ελένης Γαλάνη (δημοσιογράφος) έφτασε στο emailτου kalimera-arkadia.grκαι αναφέρει: «Στο πλαίσιο του γενικότερου μαντρώματος και με ορίζοντα τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρχισαν
και εδώ, στην Αρκαδία, οι προετοιμασίες για την κάλπη του Μαϊου. Ο λόγος για το μικρό χωριό Δόριζα, ένα μέρος της οροσειράς του οποίου παραχωρήθηκε προ ετών σε επενδυτές ήπιας μορφής ενέργειας (βλ. ανεμογεννήτριες) και ως εκ τούτου έχει ανταποδοτικούς πόρους για την ανάπτυξη και τον καλλωπισμό του οικισμού. Μόνο που αυτό οι εκλεγμένοι διοικούντες το αντιλαμβάνονται ως παροχή υπηρεσιών προς τους ψηφοφόρους τους και εξυπηρετούν όχι δημόσια, αλλά ατομικά συμφέροντα τα οποία συνοψίζονται σε μια και μοναδική λέξη: μάντρα!
Το χωριό, λοιπόν, μαντρώνεται τα τελευταία χρόνια συστηματικά με χρηματοδότιση από τα ανταποδοτικά τέλη. Σπίτια που κατοικούνται, σπίτια ακατοίκιτα και ετοιμόροπα, περιβάλλονται από μάντρες, πέτρινες κατά προτίμιση, σε χρώμα γκρί, ρέματα σκεπάζονται, σοκάκια διανοίγονται ανάμεσα σε κήπους και θαμνώδεις περιοχές...Τις τελευταίες μέρες άρχισαν και πάλι εργασίες αποξήλωσης ξερολιθιάς σε δρόμο του χωριού στον οποίο τέσσεριες ιδιοκτησίες θα μαντρωθούν με σύγχρονα υλικά. Το έργο θα κοστίσει –σύμφωνα με πληροφορίες – 28.000 ευρώ και έγινε με απευθείας ανάθεση. Τα μπάζα από τις ξερολιθιές μεταφέρονται, από χτες, στις παρυφές του δημόσιου κεντρικού δρόμου-εισόδου του χωριού και στοιβάζονται εκεί δημιουργώντας μια νέα χωματερή. Διαμαρτυρίες και υποδείξεις, των κατοίκων προς την τοπική αρχή είχαν ως αποτέλεσμα την ακολουθη διευκρίνιση: τα μπάζα μεταφέρονται εκεί προσωρινά για να επιλεγούν στη συνέχεια οι πέτρες που θα χρησιμοποιηθούν στις μάντρες! Δηλαδή, πάμε τις πέτρες ένα χιλιόμετρο απόσταση με φορτηγό και μετά τις ξαναφέρνουμε πίσω!
Σήμερα οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά. Μόνο που όταν ο οδηγός του φορτηγού είδε τη φωτογραφική μηχανή να σηκώνεται, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να ρίξει τα μπάζα στο δημόσο χώρο, έφυγε εν ριπή οφθαλμού προς τον οικισμό. Για να επανέλθει αργότερα, αφού ο εργολάβος διευκρίνισε ότι θα τα μαζέψει μετά την αποπεράτωση των εργασιών και ότι έχει προσωρινή άδεια από τη δημοτική αρχή της Τρίπολης για τη ρίψη των μπαζών στο δημόσιο χώρο. Είναι έτσι;
(Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θ’ αλλάξει ποτέ...)»





