Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οδηγίες για τη σωστή χρήση του διαδικτύου έδωσε ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Οδηγίες για τη σωστή χρήση του διαδικτύου έδωσε ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία πλήθους κόσμου  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ μια ημερίδα στο Στάδιο Τεγέας  στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος « Μιχαήλ Στασινόπουλος- Βιοχάλκο»  με τίτλο «Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου». Ομιλητές ήταν ο Διευθυντής  της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχος Εμμανουήλ  Σφακιανάκης και στελέχη της δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 
 
Στην εισαγωγή του ο Κος Σφακιανάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης του διαδικτύου λέγοντας χαρακτηριστικά «όσοι δεν έχετε ιντερνετ να βάλετε» προέτρεψε τους γονείς να έρθουν κοντά στα παιδιά τους και να μην είναι ξένοι στο ίδιο τους το σπίτι όπως και να μην έχουν παιδιά εκτός πραγματικότητας απαγορεύοντας τους το ιντερνετ. Το Διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου τόνισε χαρακτηριστικά. Δίνει σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση σε πληροφορία, γνώση αλλά και ψυχαγωγία. Θέλει προσοχή όμως γιατί οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα έγκυρες.
Το ηλεκτρονικό έγκλημα όμως έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
 
Στην συνέχεια παρουσίασε όλες τις περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος τις οποίες και σας αναφέρουμε συνοπτικά.
Μορφές εγκληματικότητας
Παιδική πορνογραφία
Απάτες μέσω διαδικτύου
Πειρατεία λογισμικού
Προσωπικά Δεδομένα/ Κοινωνική Δικτύωση
Cyber Bulling
 
Αποστολή κειμένων e-mail, με προσβλητικό περιεχόμενο, κακόβουλη δημοσίευση φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης-ιστολόγια, διάδοση ψευδών γεγονότων. Ανώνυμες κλήσεις και μηνύματα με σκοπό τον φόβο και την ταραχή.
 
Παιδική πορνογραφία
 
«Αρπακτικά» άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, μορφωμένοι, οικονομικά ευκατάστατοι ακόμα και με δική τους οικογένεια, φιλήσυχοι, ευυπόληπτοι πχ επιστήμονες, δάσκαλοι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τη θέση και τη σχέση τους για να ικανοποιήσουν το αρρωστημένο πάθος τους.
 
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος προσέρχονται καθημερινά θύματα των οποίων τα προσωπικά δεδομένα έχουν δημοσιοποιηθεί παρανόμως σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook-hi5) με μοναδικό σκοπό τον εξευτελισμό, την απειλή η τον εξαναγκασμό παρανόμως σε πράξη-παράλειψη
 
Απάτες μέσω διαδικτύου
 
Social Engineering
Phishing
Νιγηριανές απάτες
Ισπανικό λόττο
 
Social engineering
 
Αυτές οι επιθέσεις χρησιμοποιούν email και διάφορα websites ώστε να αποκτήσουν πληροφορίες των θυμάτων. Ο επιτιθέμενος στέλνει email υποστηρίζοντας ότι είναι μια τράπεζα η ένας οικονομικός οργανισμός και ζητεί τραπεζικούς κωδικούς λογω ύπαρξης κάποιου προβλήματος. Το θύμα πολλές φορές στέλνει τα προσωπικά του στοιχεία.
 
Phishing
 
Διαδεδομένη είναι η μορφή του «ψαρέματος» τραπεζικών δεδομένων μέσα από ιστοσελίδες με εμφάνιση όμοια με την επίσημη τραπεζική ιστοσελίδα.
Η τράπεζα ποτέ δεν θα σου ζητήσει επιβεβαίωση προσωπικού κωδικού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
Νιγηριανές απάτες
Με τον όρο «νιγηριανή απάτη» περιγράφουμε την περίπτωση στην οποία αποστέλλονται mail τα οποία ενημερώνουν τον χρήστη είτε ότι είναι αποδέκτης κάποιας μεγάλης κληρονομιάς είτε ότι μπορεί να γίνει συνεργάτης κάποιας ξένης εταιρείας για την μεταφορά κεφαλαίων.
Από τον χρήστη ζητούνται τα προσωπικά τραπεζικά στοιχεία τα οποία και στην συνέχεια χρησιμοποιούνται από τους επιτήδειους.
 
Ισπανικό Λόττο
 
Ο χρήστης λαμβάνει email ότι κέρδισε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό σε μια διεθνή λοταρία και ότι για να πάρει τα κέρδη πρέπει να δώσει κάποια χρήματα για να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς των χρημάτων.
Έδωσε μεγάλη προσοχή στον εθισμό των νέων και πρότεινε στους γονείς τα παιδιά τους να ασχολούνται στο ιντερνέτ για 1.5 ώρα το πολύ.
 
Επίσης αναφέρθηκε και στον ηλεκτρονικό τζόγο που αυτή τη στιγμή είναι αρκετά διαδεδομένος στους νέους
Πρότεινε την σύναψη έγγραφου συμβολαίου χρήσης μεταξύ παιδιών και γονέων για την σωστή χρήση του ιντερνετ
Μεγάλη προσοχή στις παραγγελίες από το Διαδίκτυο συνέστησε ο Κος Σφακιανακης λογω του κινδύνου οι αριθμοί των πιστωτικών καρτών να πέσουν σε χέρια απατεώνων. Πρότεινε οι αγορές να γίνονται μόνο μέσω προπληρωμένων πιστωτικών καρτών.
 
Στο ιντερνετ δεν υπάρχει ανωνυμία τόνισε όπως και δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα αυτών που δημοσιεύουν κάτι.
Επίσης ανέφερε ότι από το διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ τίποτε και επέστησε την προσοχή για αυτά που δημοσιεύουν οι νέοι μήπως και χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε βάρος τους, και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: Λέμε ΝΑΙ στο διαδίκτυο.
 
Γιάννης Πετσέλης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...