Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ένα Ψάρι πάνω στα βουνά της Αρκαδίας!

Ένα Ψάρι πάνω στα βουνά της Αρκαδίας!
Ένα όμορφο μικρό χωριό που, μέσα στη κρίση, ενώνεται και δημιουργεί την Αρκαδιανή, πρότυπο κέντρο που διαδίδει την παράδοση και τις γεύσεις του τόπου.
Μια βιοτεχνία που παράγει εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα, ένα εστιατόριο που σερβίρει απλή, εποχιακή μαγειρική με αγνά υλικά από τον ιδιωτικό λαχανόκηπο καθώς κι ένα μουσείο με συλλογές παλιών βιβλίων και εργαλείων κουζίνας συνθέτουν τον πολυχώρο της Αρκαδιανής στο χωριό Ψάρι. Εμπνευστής του ο Μάκης Παπούλιας, που θέλησε να αναβιώσει τις αξίες του αρκαδικού τρόπου ζωής.



Σκαρφαλωμένη στα βουνά της Γορτυνίας, στο πιο όμορφο σημείο του χωριού Ψάρι, με θέα τον ανοιχτό ορίζοντα, το Λύκαιο Ορος και τη γραφική Καρύταινα, δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια ο πολυχώρος Αρκαδιανή. Εμπνευστής της, ο επιχειρηματίας Μάκης Παπούλιας, που συμμετέχει εθελοντικά, μαζί με μια ομάδα ατόμων που κατάγονται από το χωριό. «Η επιλογή του χώρου δεν ήταν απλά συναισθηματική», θα πει ο ίδιος. «Επιλέξαμε την Αρκαδία επειδή θελήσαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα του αρκαδικού τρόπου ζωής, ο οποίος στρέφεται στις απλές, ουσιαστικές χαρές της ζωής, τηρώντας πάντα την αρχή του μέτρου. Επιλέξαμε το χωριό μας όχι απλώς επειδή είναι φορτισμένο με τις αναμνήσεις των προγόνων μας και των παιδικών μας χρόνων, αλλά επειδή θελήσαμε η επιχειρηματική μας πρωτοβουλία να έχει το ξεχωριστό ύφος μιας μικρής οργανωμένης κοινωνίας που υποστηρίζει αυτές τις ιδέες».

Ένα Ψάρι πάνω στα βουνά της Αρκαδίας!

Ολα ξεκίνησαν από τις άκρως επιτυχημένες εκδηλώσεις «Οι νοστιμιές των γιαγιάδων», που διοργάνωνε ο αθηναϊκός σύλλογος μία φορά τον χρόνο. Εκεί μαγείρευε όλο το χωριό και πούλαγε σπιτικά προϊόντα σε 2.000 επισκέπτες. «Βλέποντας τον κόσμο να λατρεύει αυτά τα προϊόντα, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να μένουν τα παιδιά στον τόπο τους, και να αποπειραθούμε μια επιχειρηματική δραστηριότητα», αναφέρει ο κ. Παπούλιας. Αγόρασαν ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων και ξεκίνησαν να συγκροτούν τα κτίρια από πέτρα και ξύλο, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στο ύφος του χωριού.

Ένα Ψάρι πάνω στα βουνά της Αρκαδίας!

Ετσι δημιουργήθηκε η Αρκαδιανή, μια εταιρεία που αποτελείται από επτά νέους ανθρώπους, συντοπίτες, δίνοντας ζωή σε ένα έρημο μέχρι τότε χωριό, που περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες. Μια βιοτεχνία που παράγει γλυκά του κουταλιού με φρέσκα φρούτα, καρυδοκουραμπιέδες, σκαλτσουνάκια, ξερά σύκα με καρύδια, κουλούρια, τραχανά, ζυμαρικά, βότανα, ροφήματα, περίπου πενήντα είδη εξαιρετικών, αγνών προϊόντων, με πρώτες ύλες από τους παραγωγούς της περιοχής, εφαρμόζοντας παραδοσιακές συνταγές. Προϊόντα που, εκτός από το μικρό μαγαζάκι μέσα στο κτίριο, διανέμονται, σε πανέμορφες συσκευασίες, σε 100 μαγαζιά της Ελλάδας ή μέσω Διαδικτύου από την ιστοσελίδα www.arcadiani.gr.

Ενας μεγάλος όμορφος χώρος, με βεράντες και καταπληκτική θέα, φιλοξενεί το εστιατόριο «Οι νοστιμιές της γιαγιάς», όπου σερβίρεται σπιτικό φαγητό, με αγνά υλικά, που παράγονται, ανάλογα την εποχή, από το περιβόλι και τον λαχανόκηπο της Αρκαδιανής – έναν μεγάλο κήπο δυόμισι στρεμμάτων, περιτριγυρισμένο από δέντρα και παρτέρια με λουλούδια.

Ένα Ψάρι πάνω στα βουνά της Αρκαδίας!

Παράλληλα, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δημιουργήθηκε και η βιβλιοθήκη με 650 σπάνια βιβλία μαγειρικής του 19ου αιώνα και εκατοντάδες σχετικά έγγραφα και ντοκουμέντα, από το προσωπικό μεράκι και τη συλλογή του κ. Παπούλια, καθώς και 1.500 σύγχρονες εκδόσεις, όπως και ένας μουσειακός χώρος έκθεσης σκευών και μικροεργαλείων κουζίνας από το 1900 και μετά, ίσως η πλουσιότερη συλλογή που υπάρχει στο είδος της. «Αξιοποιώντας την παράδοση, χωρίς να παγιδευόμαστε σ’ αυτήν, αναβιώνουμε τις γεύσεις, τα ήθη, τα έθιμα του τόπου μας, παρουσιάζοντας στον επισκέπτη ένα ολοκληρωμένο κέντρο καταγραφής και ανάδειξης των παραδοσιακών αρκαδικών γεύσεων», σχολιάζει ο κ. Παπούλιας.

Στον υπαίθριο χώρο, φτιάχτηκε ένα θέατρο τριακοσίων θέσεων, το οποίο θα εγκαινιαστεί το καλοκαίρι. Εκεί θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, βοηθώντας την ανάπτυξη του πολιτισμού στην περιοχή και προσελκύοντας επισκέπτες να γνωρίσουν και τα καλούδια της Αρκαδιανής. Πρόσφατα, η Αρκαδιανή ανέλαβε και το κτίριο του ανενεργού πλέον δημοτικού σχολείου, το οποίο ανακαίνισε ο δήμος, για να δημιουργήσει ένα Μουσείο Δημοτικού Σχολείου, καθώς και ένα παλαιοβιβλιοπωλείο, γεμάτο με παλιά βιβλία που έχουν συλλεχθεί από δωρεές και πωλούνται σε συμβολικές τιμές, στηρίζοντας έτσι ακόμη μία θέση εργασίας ?ώστε «να μην έχουμε ανάγκη το κράτος για να μας διατηρήσει το Μουσείο», όπως τονίζει ο κ. Παπούλιας.

Ένα Ψάρι πάνω στα βουνά της Αρκαδίας!

Κάθε αρχή και δύσκολη

«Ξεκινήσαμε πολύ δύσκολα. Η όλη ιστορία στοίχισε 1.350.000 ευρώ …η επιδότηση από τα προγράμματα Leader ήταν μόλις 280.000, βάλαμε χρήματα, πήραμε δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς, και σήμερα, στα πέντε χρόνια λειτουργίας, με 40.000 επισκέπτες, χρωστάμε το μισό, είμαστε στριμωγμένοι αλλά τα βγάζουμε πέρα. Με υπομονή και επιμονή, αισιοδοξούμε γιατί βλέπουμε ένα χωριό από το πουθενά να στηρίζεται στις δυνάμεις του, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να λειτουργεί ως πρότυπο… Δεν είμαστε οι σοφοί που προείδαμε την κρίση, απλώς τώρα ο κόσμος επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο την Αρκαδιανή προτιμώντας να αγοράζει ελληνικά προϊόντα. Εχουμε πολύ καλή παρουσία στα μαγαζιά και ανανεώνονται συνέχεια οι παραγγελίες. Οραμά μας είναι να γίνει ουσιαστικά βιώσιμη η Αρκαδιανή, να περάσουν τα προϊόντα μας σε όλη την Ελλάδα και να γίνονται εξαγωγές στο εξωτερικό».

Ένα Ψάρι πάνω στα βουνά της Αρκαδίας!

Η Αρκαδιανή λειτουργεί καθημερινά και δέχεται συχνά επισκέψεις από σχολεία, αφού προσφέρεται και ως χώρος γνώσης «για έναν πιο παλιό αλλά ίσως και πιο σοφό τρόπο ζωής», παρατηρεί ο κ. Παπούλιας, με τα παιδιά να μαθαίνουν να ψήνουν ψωμί στους ξυλόφουρνους, με περιβαλλοντικές ξεναγήσεις και «εκπαιδευτικά» σουπλά στα τραπέζια με μηνύματα για τη μεσογειακή διατροφή που προσφέρονται για συζητήσεις. «Η πρόταση της Αρκαδιανής είναι σύνθετη, είναι πρόταση πολιτισμού, οικολογίας, αλλά πάνω απ’ όλα ουσίας», τονίζει ο κ. Παπούλιας. «Είναι μια πρόταση για τη σωστή διατροφή, το αργό φαγητό, την υποστήριξη των μικροπαραγωγών και τη διέξοδο από την ερήμωση της υπαίθρου και των χωριών». Η πρόταση της Αρκαδιανής είναι μια πρόταση για τη σωστή διατροφή, το αργό φαγητό, την υποστήριξη των μικροπαραγωγών και τη διέξοδο από την ερήμωση της υπαίθρου».

«Η Αρκαδία είναι ένα συνειρμικό όνομα που επικράτησε παγκόσμια ως η αναπό-ληση μιας απλής και εφικτής ευδαιμονίας, που είναι συνυφασμένη με τις έννοιες της αρμονίας, της αθωότητας, της χαράς της ζωής, του μέτρου και της επιστροφής στην ουσία. Και εμείς, μια ομάδα ανθρώπων που αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο αυτή την κληρονομιά και κατάγονται από το ίδιο χωριό, δημιουργήσαμε την Αρκαδιανή θέλοντας να μεταφέρουμε αυτά τα μηνύματα. Παράλληλα, η τοποθεσία εμπνέει γαλήνη η θέα από ψηλά δίνει χώρο στα μάτια και στο μυαλό να ανασάνουν από τους ρυθμούς της καθημερινότητας, προσφέροντας έναν χώρο ελεύθερης σκέψης και μια τάση για πιο φιλοσοφική προσέγγιση των πραγμάτων».

Μυρσίνη Γρηγόρη

http://www.ypaithros.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...