Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ): Ενστάσεις για ΒΙΠΕ – «Ευθύνη για να βρεθεί χώρος έχουν Περιφέρεια και Δήμος»

Σε νέα δήλωση προχώρησε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Η. Παπαηλιού, για τη φιλοξενία προσφύγων στην Πελοπόννησο.
Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει: «Η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Βίτσα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το δήμαρχο Τρίπολης, τους προέδρους του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και του ΣΕΒΙΠΕΤ, που πραγματοποιήθηκε την 1.6.2016, επιβεβαιώνει, όσα είχαν αναφερθεί στην από 25.5.2016 επιστολή μου προς τον ΣΕΒΙΠΕΤ και στη δήλωσή μου προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Δ η λ α δ ή
ό τ ι η Πελοπόννησος θα φιλοξενήσει αριθμό προσφύγων, ανάλογα με τις δυνατότητές της, 2000 πρόσφυγες. Στην Αρκαδία αναλογούν 500-600 περίπου
ό τ ι εξ αντικειμένου η ευθύνη διερεύνησης και εξεύρεσης τέτοιων χώρων, με τρόπο σοβαρό και διαφανή, ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού.
Μετά τη συνάντηση της 27.4.2016 μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης υπέβαλε προς τον κ. Δ. Βίτσα κατάσταση με τους προτεινόμενους-διατιθέμενους χώρους, μεταξύ των οποίων και βιομηχανική μονάδα της ΒΙΠΕ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά τη συνάντηση της 1.6.2016, στο αίτημα να εξευρεθεί χώρος εκτός ΒΙΠΕ, ανταποκρίθηκε, θέτοντας χρονικό περιθώριο μέχρι την 6.6.2016, ώστε να προταθεί άλλος κατάλληλος χώρος. Επομένως, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την ευθύνη της σχετικής πρότασης.
Συμπερασματικά, οι προς διάθεση χώροι πρέπει να επιλεγούν με προσοχή και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στους πολίτες και προσκόμματα στις δραστηριότητές τους. Συγχρόνως δε, να συγκεντρώνουν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των ενδιαφερομένων. Αυτά δεν υπηρετούνται με την εγκατάσταση χώρου φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙΠΕ.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά και υπεύθυνα, όλα όσα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες είναι εκ του πονηρού. Εντάσσονται στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και στην άσκηση αντικυβερνητικής προπαγάνδας.»