Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εύη Τατούλη: Αρκαδία, μια ζωντανή κυψέλη πολιτισμού, κουλτούρας και εθίμων

Εύη Τατούλη: Αρκαδία, μια ζωντανή κυψέλη πολιτισμού, κουλτούρας και εθίμων
Το φετινό καλοκαίρι που ημερολογιακά ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, είχα την ευκαιρία να βρεθώ κοντά σας τόσο σε τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις, όσο και μέσα από τις προσωπικές επαφές που είχα μαζί σας.

Ξέρω κάθε χωριό της Αρκαδίας και είχα αυτό το καλοκαίρι την ευκαιρία να επισκεφτώ τα περισσότερα και να συνδεθώ με τους συμπατριώτες μου που μένουν σε αυτά, αλλά και όλους αυτούς που επιστρέφουν από τους τόπους διαμονής τους και τα επισκέπτονται την καλοκαιρινή περίοδο.

Από τη Γιορτή Σκόρδου στα Λιθοβούνια, στο Διαγωνισμό Τραγουδιού στα Λαγκάδια, στη Γιορτή Σαρδέλας και στο Διαγωνισμό Μουστακιού στο Βελημάχι, στη Γιορτή των Γορτυνίων Αγίων στη Δήμητρα, στη Γιορτή Κρασιού στα Πελετά, στην 46η Έκθεση της Τεγέας, στη γιορτή του Ψαρά στον Τυρό, είχα την ευκαιρία να βρεθώ με πολλούς φίλους και φίλες καθώς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης

Με βαθύ σεβασμό όμως προσήλθα την περίοδο αυτή και σε πολλές θρησκευτικές εκδηλώσεις Ιερών Μονών και Ναών της Αρκαδίας, παρακολουθώντας με κατάνυξη τις Ακολουθίες από ιερωμένους που κρατούν ψηλά την πίστη και το ηθικό των συμπατριωτών μου αυτές τις δύσκολες περιόδους. Από το Καστρί και στο Μεθύδριο παραμονή και ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονος, στα Άνω Βέρβεναπαραμονή της Κοίμησης της Αγίας Άννας, παραμονή του Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη, στο Νεοχώρι και στο χωριό Τζίβα, παραμονή της Αγίας Μαρίνας στο Ξηροπήγαδο και στον Τυρόστη Δημητσάνα παραμονή της Αγίας Κυριακής, παραμονή της εορτής των Αγίων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας έως τα τα ξωκλήσια της Αγίας Παρασκευης Μαγούλας, Παλλάντιου, Τριπόταμου Μεγαλόπολης.

Παράλληλα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μικρά και μεγάλα χωριά της Αρκαδίας, να συνομιλήσω με τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες, να αφουγκραστώ  τις σκέψεις και τις αγωνίες τους και να καταγράψω τα  προβλήματά τους.

Στην Γορτυνία επισκέφτηκα τα κεφαλοχώρια Δημητσάνα, Βυτίνα, ΣτεμνίτσαΛαγκάδια, Τρόπαια, Κοντοβάζαινα, αλλά και πολλά μικρά χωριά κυρίως της Κάτω Γορτυνίας, όπωςΔήμητραΒελημάχι, Βούτσι, Βυδιάκι, Μοναστηράκι, ΠερδικονέριΔόξα, Μπουλιάρι,Παλούμπα, Σαρακίνι, Λυσσαρέα, Βλόγγο κ.α.

Επίσης βρέθηκα στου Ράφτη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκεί, με όλους τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Ηραίας και ενημερώθηκα για τα θέματα που τους απασχολούν.

Στους δήμους Μεγαλόπολης αλλά και σε Βόρεια και Νότια Κυνουρία επισκέφτηκα τηνΚαρύταινα, το Λεωνίδιο, το Άστρος και το Παράλιο Άστρος, τα  Δολιανά, το Ροεινό, τοΧωρέμη, το Παλαιοχώρι, το Πλατανάκι, τη Μέλανα, το Καστανοχώρι, την Κουρουνιού, τον Τυρό, τον Άγιο Ανδρέα, το Κορακοβούνι, την Καστανίτσα, τον  Κοσμά, το Αρκαδικό χωριό, το Λιβάδι κ.α.

Έχοντας συναναστραφεί όλες αυτές τις ημέρες με τους συμπατριώτες μου Αρκάδες και τους ενεργούς πολίτες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που παραβρέθηκα, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τις τοπικές αρχές, όσο και τους Πολιτιστικούς συλλόγους και φορείςπου παρά τις δυσκολίες και την στενότητα της οικονομικής κρίσης εργάστηκαν σκληρά και συνέβαλαν καθοριστικά, προκειμένου να διατηρήσουν την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Με αυτή τους τη συμβολή προσέφεραν ψυχαγωγία στους κατοίκους, αλλά και στους ξενιτεμένους Αρκάδες, που πάντα αυτές τις ημέρες αποζητούν έστω και λίγο τη θαλπωρή της πατρικής τους γης. Χάρη στις προσπάθειες όλων και κυρίως των εθελοντών, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις στα χωριά μας, που προσέφεραν κέφι και ζωντάνια και μας έδωσαν δύναμη και θετική διάθεση να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα αλλά και τις νέες προκλήσεις.

Εύη Τατούλη,

Νομικός, Πολιτευτής Αρκαδίας, Πολύτεκνη μητέρα

Περισσότερες φωτογραφίες - http://evitatouli.gr/

8 σχόλια

  • Γορτυνιακος
    Γορτυνιακος Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 05:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Φυσικά η κα Τατουλη δεν εκφράζει την ΝΔ,αλλά ψαρεύει στα γαλαζοπράσινα θολά νερά κάτι μεταξύ των: Τατουλη,Γαννακουρα,Γιαννόπουλου,Σφυρη,Διαμαντοπούλου,Κουλη......Νομίζω Ότι μέρος από το επιτελείο,του νέου σχήματος,σαςτο μαρτυρησα....Και αρκετοι άλλοι πρόθυμοι,από το οχυρό της Δημητσανας,αλλα και της απομερης Γορτυνιας!!!!! Θυμηθείτε τους!

  • Ροϊνιώτης
    Ροϊνιώτης Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 09:46 Σύνδεσμος σχολίου

    Εμενα να μου το θυμηθείτε αυτό κοριτσι μια μερα θα φτασει πολύ ψηλα αλιμονο από τους Αρκάδες που θα την εμπιστευτούν μας θεωρει ολους ζωντανα που τρωμε φαγνα !
    Η μηπως δεν ειμαστε που ψηφίζουμε ολους αυτούς τους αυτόκλητους σωτηρες
    η κοπέλα εχει παρει αμπαριζα όλα τα χωρια για να δείξει ότι είναι κοντα στο κοσμο αλλα τους κοροιδευει ολους
    να ξυπνησει ο κοσμος και να τους σαλαϊξει ολους αυτούς τους γλυκομίλητους
    οσο για τον μπαμπα δεν τον βλεπω να μας εξαπαει και τριτη φορα

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 22:55 Σύνδεσμος σχολίου

    Παιδί του πατέρα της είναι, γιατί να είναι διαφορετική;;;;;;;;;;;;; Θυμηθείτε τον νεοεμφανιζόμενο πολιτικό που πηδούσε τους φράχτες και τις μάντρες στα χωριά, για να χαιρετήσει την γιαγιά και τον παππού που βοσκούσαν τις γίδες τους!!!!!! Είδατε πως μετεξελίχθηκε!!!!!!!! Αφού έκανε την δουλειά του, σημασία δεν δινει σε αυτούς που τον ανέδειξαν. Τους βλέπει και κρύβεται ή αλλάζει δρόμο. Πολύ λυπηρό!!!!!!!!!!!!

  • απλός  Νεοδημοκράτης
    απλός Νεοδημοκράτης Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 12:27 Σύνδεσμος σχολίου

    Νομίζεις κυρία τατούλη ότι ο κόσμος μασάει κουτόχορτο? Γιατί περί αυτού πρόκειται. Η αυτοπροβολή σας είναι προκλητική. Η υποτίμηση του ψηφοφόρου θα σας κοστίσει στο μέλλον. Για τον Καραμανλή έχετε να μας ΄πείτε κάτι ? Εκείνος έχει σίγουρα να πει για τα του 2008. Δεν ξεχνάμε κυρία τατούλη εύκολα οι νεοδημοκράτες και κυρίως πληρώνουμε τοις μετρητοίς και με το ίδιο νόμισμα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ
    ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 00:46 Σύνδεσμος σχολίου

    ΚΟΠΕΛΙΑ ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΕΙ.
    ΤΟΣΗ ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΠΙΑ ΟΥΤΕ Ο ΠΑΤΗΡ ΣΟΥ Ο ΑΓΙΟΚΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
    ΚΑΙ ΠΟΥ ' ΣΑΙ ;
    ΕΔΩ ΣΤΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΙΤΣΙ, ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ ΣΑΝΟ ΠΙΑ.
    ΜΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΤΑΡΑΜΑ ΚΑΙ ΦΤΥΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ .

  • ΑΝΩΝΥΜΟΣ
    ΑΝΩΝΥΜΟΣ Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 20:33 Σύνδεσμος σχολίου

    ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ,Η ΚΥΡΙΑ ΤΑΤΟΥΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ;ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΘΑ ΖΗΛΕΥΕ.ΠΙΟ ΤΑΠΕΙΝΑ ΕΥΗ ,ΠΑΡΕ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΟΝΟ.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΟΥ ΤΗ ΖΩΗ,ΤΑΠΕΙΝΑ.....

  • Mnimoniamexrinapagosioilios
    Mnimoniamexrinapagosioilios Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016 19:16 Σύνδεσμος σχολίου

    Διαβάζοντας αυτά σίγουρα στις επόμενες εκλογές θα σας ψηφίσω, ευτυχώς γιατί εάν δεν έβλεπα αυτό το καταπληκτικό κείμενο θα ήμουν αναποφάσιστος. Σας ευχαριστώ.

  • ΑΡΚΑΣ
    ΑΡΚΑΣ Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016 17:30 Σύνδεσμος σχολίου

    ειλικρινά αισθάνομαι δέος και συγκίνηση με το δελτίο αυτοπροβολής σας.
    ΑΡΚΑΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...