Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Γιώργος Παπαηλιού για το βιβλίο «Λαογραφικά Πελοποννήσου»

Ο Γιώργος Παπαηλιού για το βιβλίο «Λαογραφικά Πελοποννήσου»
Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού ήταν παρών κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ασημακόπουλου «Λαογραφικά Πελοποννήσου» (Ίσιωμα Καρυών, 26 Αυγούστου 2016).
Μεταξύ άλλων, είπε ... «Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ασημακόπουλου «Λαογραφικά Πελοποννήσου» έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για το αντικείμενο του βιβλίου, όσο και για τον ίδιο το συγγραφέα.
Το πόνημα του Γιάννη Ασημακόπουλου αναφέρεται στα «λαογραφικά», στη λαογραφία, της Πελοποννήσου. Σε ένα αντικείμενο, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της «ταυτότητας» της συγκεκριμένης περιοχής, αφού συνδέεται με τη ζωή και τις δραστηριότητες (καθημερινές, επαγγελματικές, κοινωνικές, πολιτιστικές κ.α.), τα ήθη και έθιμα, τον πολιτισμό των απλών ανθρώπων του λαού, στο παρελθόν αλλά και, ως συνέχεια αυτού, στο παρόν.
Αυτό το στοιχείο, μετασχηματιζόμενο σε συγκριτικό πλεονέκτημα, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και άξονα ανάδειξης της Πελοποννήσου, μαζί με τη μυθολογία και την ιστορία και συνδυαστικά με το φυσικό κάλλος, την παρθένα φύση, τη λαϊκή παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής.
Όσον αφορά το συγγραφέα, η ιδιότητα που τον χαρακτηρίζει κυρίως, είναι αυτή του ενεργού πολίτη. Αυτού που ασχολείται με τα κοινά και μάλιστα όχι προς ίδιον όφελος, αλλά για το γενικό «καλό», έτσι όπως ο ίδιος ανιδιοτελώς το αντιλαμβάνεται. Μία ιδιότητα που στην εποχή μας, «σήμα κατατεθέν» της οποίας είναι ο ατομισμός και η έλλειψη συλλογικότητας, αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...