Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Τρίπολη - Το "ευχαριστώ" στον Νίκο Τσιαμούλο

Εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Τρίπολη - Το "ευχαριστώ" στον Νίκο Τσιαμούλο

Το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών ΚΕΔΜΟΠ – “Χάρισε Ζωή” απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή προς την παράταξη “Τρίπολη – Αλλάζουμε τα δεδομένα” για την εξαιρετική εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει στις 16 Δεκεμβρίου 2015, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών.

xarise zoi

Παρακάτω, θυμηθείτε το ρεπορτάζ του "Καλημέρα Αρκαδία" από εκείνη την επιτυχημένη εκδήλωση. 

Σε μια κατάμεστη, από κόσμο, αμφιθεατρική αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (16 Δεκεμβρίου), η εκδήλωση «Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών: Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν».


Η Δημοτική Παράταξη «Τρίπολη – αλλάζουμε τα δεδομένα» σε συνεργασία με τα μέλη του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) απεύθυναν κάλεσμα στους κατοίκους, σε μια εκδήλωση με σκοπό να «χαρίσουν ζωή».

Τη βραδιά άνοιξε ο Πρόεδρος ΔΕΠΕ του Δήμου Τρίπολης, Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος μιας και ήταν ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως σήμερα στην καρδιά της Πελοποννήσου χτυπάει η καρδιά του εθελοντισμού, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας, προσφοράς και αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στο βήμα αμέσως μετά ανέβηκε ο Νίκος Τσιαμούλος, επικεφαλής της παράταξης «Τρίπολη – αλλάζουμε τα δεδομένα», ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για τη μεγάλη συμμετοχή του είπε πως υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας που ενώ είναι απλές και ανθρώπινες έχουν την δύναμη να αλλάξουν το πώς βλέπουμε την θέση μας στο κόσμο.

«Μια τέτοια στιγμή είναι αυτή της απόφασης να γίνουμε δότες του μυελού των οστών, χαρίζοντας ελπίδα» τόνισε.

Την ευχή της Εκκλησίας για την όλη προσπάθεια, αλλά και ένα σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε σε όλους τους παρευρισκόμενους ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, Αλέξανδρος.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι δυο κεντρικοί ομιλητές της βραδιάς ο Διευθυντής του ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» & της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του ΠΓΝΠ, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, και ο Διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ιωάννης Αδαμόπουλος.

Μεταξύ άλλων εξήγησαν ότι ο εθελοντής δότης μυελού των οστών «Χαρίζει Ζωή» στους συνανθρώπους του που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις.

Πρέπει να είναι μεταξύ 18-50 χρονών, σε καλή κατάσταση υγείας και επισήμαναν ότι η ένταξή μας στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η εγγραφή Ελλήνων στο αρχείο δοτών είναι σημαντική γιατί λόγω ομοιοτήτων μεταξύ ομοεθνών είναι πολύ πιθανότερο να βρεθεί συμβατός δότης για έναν Ελληνικής καταγωγής ασθενή στην Ελληνική δεξαμενή δοτών, τόνισαν.

Έχει υπολογιστεί με στατιστικά μοντέλα ότι μια χώρα με περίπου 10.000.000 ομοεθνών, όπως η Ελλάδα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια πιθανότητα εύρεσης συμβατού δότη για έναν ασθενή της τάξεως του 60-80% στην δικιά της δεξαμενή, αν διέθετε περίπου 150.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

Για αυτό τον λόγο είναι καθοριστικό να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών, που σήμερα είναι λιγότεροι από 45.000.

Λίγο πριν το τέλος, τιμητικές πλακέτες δόθηκαν στην Ελένη Λιάκου για το δώρο «ζωής» που προσέφερε, στην Χριστίνα Καρακωνσταντή για το παράδειγμα ζωής που δείχνει με την στάση της ,στον Ιωάννη Αδαμόπουλο, Διευθυντή της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για την πρόσφορα του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και την συμμετοχή του στην εκδήλωση και τέλος στον Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη, καθηγητή αιματολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για το έργο ζωής που προσφέρει στους συνανθρώπους μας.

Στο χώρο της εκδήλωσης του «Χάρισε Ζωή» οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για το πώς μπορούν να γίνουν δοτές, συμπλήρωσαν την αίτηση εγγραφής δότη μυελού των οστών και προχώρησαν στην λήψη επιχρίσματος από το στόμα (δείγμα σάλιου με μπατονέτα) στο ειδικά διαμορφωμένο stand το οποίο βρισκόταν λίγο πριν την είσοδο του αμφιθεάτρου.

Τέλος, για όσους θέλουν να γίνουν εθελοντές μπορούν να στείλουν με email στο Χάρισε Ζωή (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) το όνομα τους, την πλήρη διεύθυνσή τους και το τηλέφωνο τους, και στην συνέχεια θα τους σταλεί φάκελος που θα περιέχει: Ενημερωτικό έντυπο για τη δωρεά μυελού των οστών, την αίτηση εγγραφής δότη μυελού των οστών, υλικά για να συλλέξουν μόνοι τους το δείγμα τους, μαζί με οδηγίες και τέλος θα στείλουν το φάκελο με το δείγμα τους πίσω στο Χάρισε Ζωή.

Μπορεί και εσύ να διαδώσεις το μήνυμα και να «Χαρίσεις Ζωή»
Δείτε εικόνες και βίντεο.

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 21:00 Σύνδεσμος σχολίου

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΖΩΗΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΑΚΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...