Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αισιόδοξα μηνύματα για τις Κολλίνες – Γράφει ο Παναγιώτης Καραφωτιάς

Αισιόδοξα μηνύματα για τις Κολλίνες – Γράφει ο Παναγιώτης Καραφωτιάς

Μετά τη λίαν επιτυχή εκδήλωση του Συλλόγου Κολλινιατών Αθηνών τον περασμένο μήνα στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ, όπου τιμήθηκαν οι Ευεργέτες Δημήτρης Μοιράγιας και Δημήτρης Μπάκος, Διονύσης Δήμος, Γεώργιος Συκαράς, Νίκος Κακλέας, και παραβρέθηκαν Αρκάδες επίσημοι και εκατοντάδες κόσμου, δημιουργήθηκαν αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη του χωριού, που τις τελευταίες δεκαετίες παρακμάζει δραματικά, εκτός από την παρουσία της Βιολογικής Φάρμας Μπάκου-Καϋμενάκη, η οποία ήδη προσφέρει και μπορεί να προσφέρει πολλά για την ανέλιξη του χωριού το οποίο παλιά ήταν ένα από τα σημαντικότερα χωριά της Αρκαδίας με Χρυσό Βραβείο από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για το λάδι του, και αργυρό για το κρασί του! Τη δεκαετία του 1950, είχε περίπου 2500 κατοίκους, ένα εξατάξιο Δημοτικό, σημαντικό εμπόριο λαδιού, κρασιού κ.ά. προϊόντων συμπεριλαμβανομένων κτηνοτροφικών, τοπικό λεωφορείο και φορτηγό κ.λπ. Επίσης, είχε περίπου 60 χιλ. γιδοπρόβαρα. Όμως, αργότερα, με την ανέλεγκτη μετανάστευση, τον κοινωνικό κατακερματισμό και την εγκληματική αδιαφορία του κράτους, το χωριό παρήκμασε και σήμερα συγκρατεί περίπου 200 μόνιμους κατοίκους. Βέβαια, στη Φάρμα εργάζονται περίπου 70 Αλβανοί και μερικοί με τις οικογένειές τους. Όμως, ελάχιστοι συμπατριώτες εργάζονται στη Φάρμα.

Σκεφθήκαμε λοιπόν, με τη συμπαράσταση και του Συλλόγου Κολλινιατών Σικάγου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Μπάκου και Καϋμενάκη, καθώς και όλων όσων θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν, να προτείνουμε την υλοποίηση των εξής έργων που θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των Κολλινών, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλα χωριά (π.χ. Αγιος Πέτρος, Λεβίδι, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βαλτεσινίκο, Γεωργίτσι, Καστόριο κ.λπ.) Σημειωτέον, τα έργα αυτά θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί πριν πολλά χρόνια, όμως, η αδιαφορία, ασυναρτησία, ανακολουθία και οι κομματικές και παρα-κομματικές διαπλοκές στάθηκαν εμπόδιο με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα. Τα προτεινόμενα έργα:

1)Ολοκλήρωση της Ασφαλτόστρωσης του δρόμου Κολλινών-Ευρώτα- Πελλάνας με προορισμό τα χωριά του Ταύγετου και τη Σπάρτη.

2) Διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του δρόμου Κολλινών-Μονοδεντρίου ώστε οι προορισμοί Τρίπολη, Σπάρτη να είναι πολύ συντομότεροι. Πέραν του ότι ο δρόμος αυτός αποτελεί τη μοναδική διέξοδο σε περίπτωση θεομηνίας!

3) Διάνοιξη και ασφαλτόστρωση των αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε εξωκκλήσια π.χ. Προφήτης Ελισσαίος, Προφήτης Ηλίας, Αγία Παρασκευή, Αγία Μαρίνα, Αγία Ειρήνη, με σύνδεση για το δρόμο για την Ι.Μ.Καλτεζών, καθώς και σε δάση όπως του Σταματόπουλου και Ψύχα στην Ομαλιά, Πλατιώρο, Κούρπα, Λιμπίτοβα κ.λπ.

Αναδασμός σε περιοχές που προσφέρονται για καλλιέργεια διαφόρων σημαντικών προϊόντων.

Παρέμβαση στη Δασική Υπηρεσία σχετικά με τους Δασικούς Χάρτες, που αυθαίρετα χαρακτηρίζουν «δασικές περιοχές» κτήματα για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχυσαν αίμα και ιδρώτα για να τ’ αποκτήσουν και καλλιεργήσουν, και τώρα, επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να τα καλλιεργήσουν λόγω ηλικίας κ.λπ. και τα παιδιά τους λείπουν στην ξενιτιά κ.α., τα «κατάσχουν» επειδή στο μεταξύ φύτρωσαν κάποια δέντρα. Σκάνδαλο!

Συντόμευση του δρόμου Βλαχοκερασιάς-Κολλινών.

Ολοκλήρωση και αξιοποίηση του Ξενώνα για πολλαπλές χρήσεις.

Η υλοποίηση των παραπάνω έργων, πέραν από την καλύτερη και συντομότερη διακίνηση ανθρώπων, υπηρεσιών, αγαθών κ.ά., θα ανοίξει το δρόμο για την τουριστική ανάπτυξη (αγροτουρισμός, θρησκευτικός, αθλητικός, περιβαλλοντικός).

Συστηματική καλλιέργεια αμπελιών, ελιών, καστανιών και μελισσοκομίας, και τυποποίηση των προϊόντων τους και για εξαγωγή λόγω της άριστης ποιότητάς τους.

Οσον αφορά τα κτηνοτροφικά προϊόντα, η Φάρμα έχει ήδη ανοίξει το δρόμο. Επίσης έχει αξιοποιήσει για πολλαπλές χρήσεις το λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου!

Δημιουργία Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου στα πρότυπα εκείνου που είχε δημιουργήσει ο αείμνηστος σπουδαίος Καθηγητής Φιλοσοφίας και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος στη Βλαχέρνα όπου έρχονταν διαπρεπείς Καθηγητές από εδώ και το εξωτερικό και δίδασκαν διάφορα σημαντικά φιλοσοφικά θέματα. Στις Κολλίνες θα μπορούσαν να διδάσκουν πληθώρα θεμάτων που άπτονται των σύγχρονων πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών κ.λπ. εξελίξεων. Το Πανεπιστήμιο θα μπορεί να λειτουργεί είτε στον Ξενώνα είτε στη Φάρμα.

Διερεύνηση δυνατότητας ιχθυοκαλλιέργειας στον Ευρώτα.

Πρόσληψη από τη Φάρμα νέων από το χωριό ή όσων εργάζονται σε άλλα μέρη αλλά θέλουν να επιστρέψουν και εργασθούν στο χωριό. Επίσης, αναβίωση του σπουδαίου θεσμού προσωπικής εργασίας!

Παναγιώτης Ι.Καραφωτιάς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...