Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παπαηλιού: «Πηγή εισοδήματος και πλούτου η ελιά για την Αρκαδία»

Παπαηλιού: «Πηγή εισοδήματος και πλούτου η ελιά για την Αρκαδία»
Ομιλία-χαιρετισμός του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Η. Παπαηλιού έγινε κατά την ημερίδα για το ελαιόλαδο στην Αρκαδία στο πλαίσιο του 7 oυ «φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς».
Ειδικότερα, είπε: «Η ελιά αποτελεί για την Αρκαδία πηγή εισοδήματος και πλούτου.
Ιδίως περιοχές, όπως η Γορτυνία και η Κυνουρία, λόγω εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών, παράγουν εκτός από τον καρπό της και ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.
Οι ποικιλίες που έχουν αναπτυχθεί στην Αρκαδία παράγουν ελαιόλαδο που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να διατεθεί εκτός από την εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό. Αυτές οι προϋποθέσεις συνδέονται με την ανάγκη τυποποίησης και πιστοποίησης του, ως ελαιολάδου, προερχόμενου από τις συγκεκριμένες περιοχές.
Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, παρά μόνον μεμονωμένα, με αποτέλεσμα το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο της Αρκαδίας να διατίθεται «χύμα» και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ξένες χώρες και παραγωγούς που αναλαμβάνουν την αξιοποίησή του, ως δικού τους.
Η συλλογική δράση, μέσω συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ όρο για την αξιοποίηση του πλούτου, που συνιστά το ελαιόλαδο για την Αρκαδία.
Εξάλλου, είναι απαραίτητο, η αξιοποίησή του να γίνεται με τρόπο ολοκληρωμένο και επαγγελματικό, δηλαδή με επιστημονική τεκμηρίωση και στήριξη, εμπορική οργάνωση, διαφημιστική προβολή και αποτελεσματική προώθηση.
Ενδεικτικά, ένα σημαντικό στοιχείο για την ποιότητα του ελαιολάδου ορισμένων περιοχών της Αρκαδίας :
Είναι γνωστό, ότι, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, το ελαιόλαδο της Γορτυνίας και της Ολυμπίας περιέχει αυξημένη περιεκτικότητα σε φαινόλες και ελαιοκανθάλη, ουσίες που του προσδίδουν μεν πικρή γεύση, όμως ταυτόχρονα το καθιστούν ισχυρά αντιοξειδοτικό. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο που, λόγω της πικρής γεύσης, χαρακτηρίστηκε από πολλούς χαμηλής ποιότητας, αποδεικνύεται ότι συνιστά φάρμακο, το οποίο λειτουργεί προληπτικά για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.
Οι ιδιότητες του συγκεκριμένου ελαιολάδου αν και εφόσον προβληθούν κατάλληλα, μπορούν να το καταστήσουν εμπορεύσιμο και τις συγκεκριμένες περιοχές, χώρους αγροτικής δημιουργίας, και όχι μόνον.
Εν προκειμένω, το λάδι ή το «χρυσό υγρό», κατά τον Όμηρο, δεν είναι απλά μία τροφή, είναι και φάρμακο, σύμβολο υγείας και δύναμης.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο, η ελαιοκομία είναι μία από τις βάσεις του συνδυασμού αγροτικών και ειδικών μορφών τουριστικών δραστηριοτήτων, ο οποίος αποτελεί τον κεντρικό άξονα ανάπτυξης και προόδου της Αρκαδίας.
Αυτές οι δραστηριότητες συνδέονται με την ανάδειξη των στοιχείων, τα οποία συνιστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν και διαφοροποιούν την περιοχή και τα οποία συνδυαστικά μπορούν να μετασχηματισθούν σε αιχμές ανάπτυξης (το παρθένο έδαφος, το φυσικό κάλλος και περιβάλλον, η μυθολογία, η ιστορία, η λαϊκή παράδοση, ο λαϊκός πολιτισμός και βέβαια τα ποιοτικά τοπικά αρκαδικά προϊόντα, με τις ελιές και το λάδι στην πρώτη γραμμή).
Συμπερασματικά, τo αντικείμενο συζήτησης της ημερίδας «ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας», στο πλαίσιο του 7 ου «φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς», μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω συνέργεια όλων των κρίκων στην αλυσίδα παραγωγής ελαιολάδου και ελιάς (παραγωγή, τυποποίηση, πιστοποίηση, μεταποίηση, προώθηση, διάθεση), με απώτερο σκοπό ένα τελικό προϊόν (αλλά και άλλα παράγωγα προϊόντα αυτών), που θα λειτουργήσουν ως μοχλός για την αναζωογόνηση της τοπικής αρκαδικής οικονομίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται, εκτός των άλλων, η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με τη συμμετοχή του στα εν εξελίξει προγράμματα και η συνεργασία της πολιτείας, σε κεντρικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, με τους απασχολούμενους στον κλάδο, που να οδηγεί σε συντονισμένες δράσεις. Η συνέπεια και η συνέχεια της προσπάθειας όλων θα κρίνουν το αποτέλεσμα, ώστε η Αρκαδία να γίνει περιοχή δημιουργίας και προόδου.
Και πάντως ας μη λησμονείται, ότι για το λαό μας η ελιά και βέβαια το λάδι είναι κάτι παραπάνω. Είναι ρίζες, μυθολογία, ιστορία, παράδοση και ταυτότητα. Είναι σήμα κατατεθέν και σύμβολο ειρήνης. Είναι οι στεφανίτες Ολυμπιακοί Αγώνες (όχι οι χρηματίτες σύγχρονες Ολυμπιάδες).
Ας θυμηθούμε τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη : «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει : με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...