Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι μεγάλες γιορτές – εκδηλώσεις για το φετινό καλοκαίρι στην Αρκαδία!

Οι μεγάλες γιορτές – εκδηλώσεις για το φετινό καλοκαίρι στην Αρκαδία!
Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ, για την υλοποίηση της πρότασης της ΠΕ Αρκαδίας «ET IN ARCADIA EGO: Παράδοση, Πολιτισμός, Αθλητισμός» ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται μεγάλες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν σε πολλά μέρη της Αρκαδίας.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ανάδειξη των προϊόντων του καλαθιού της Πελοποννήσου, τις παραδόσεις, τα έθιμα κάθε τόπου και την ενίσχυση του αθλητικού ιδεώδους πρόκειται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει εκδηλώσεις για 3η συνεχόμενη χρονιά που θα προβάλλουν την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας ως προορισμό μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών και συνεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων οι οποίοι παραμένουν κύριοι πυλώνες Αειφορικής Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο.
Το «Καλημέρα Αρκαδία» παρουσιάζει όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις του καλοκαιριού (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2017) στην Αρκαδία!
 

Γιορτή της μελιτζάνας στο Λεωνίδιο

Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας με τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα διοργανώσει τον Αύγουστο στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου τη "γιορτή της μελιτζάνας". Η γιορτή περιλαμβάνει τον καθιερωμένο διαγωνισμό της μελιτζάνας και δίνει την ευκαιρία σε όλους όσους παρευρίσκονται εκείνη τη μέρα στο Λεωνίδιο να απολαύσουν ένα γευστικότατο πιάτο μελιτζάνας φτιαγμένο από τις γυναίκες της περιοχής. Ακολουθεί η βράβευση του καλύτερου πιάτου από επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς. Επίσης, οι επισκέπτες έχουν τη ευκαιρία να παρακολουθήσουν μουσικά δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς από τοπικά συγκροτήματα. Η βραβευμένη ως ΠΟΠ προϊόν τσακώνικη μελιτζάνα, χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική, με ευρέως φημισμένο το γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι.
Για το 2017, η γιορτή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
 

Γιορτή Ντομάτας στη Κανδήλα

Για 7η συνεχή χρονιά, μετά από 6 χρόνια συνεχούς επιτυχίας προγραμματίζεται το Σεπτέμβριο, από τους ντοματοπαραγωγούς της περιοχής η διοργάνωση της Γιορτής Ντομάτας στη Κανδήλα. Η γιορτή αυτή αποτελεί θεσμό αφού μέσω αυτής αναδεικνύονται και προβάλλονται τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής καθώς επίσης και μεταδίδονται η παραδοσιακή και βιολογική τέχνη καλλιέργειας της ντομάτας στις νεότερες γενιές.
 

Γιορτή του Κρασιού στο Ζευγολατιό

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλοδένδρων Ζευγολατιού με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τρίπολης διοργανώνει τη Γιορτή Κρασιού στο Ζευγολατιό στις Αρχές Σεπτέμβρη κάθε έτους.
Στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι αφενός η προβολή και η ανάδειξη της τοπικής παράδοσης της περιοχής και αφετέρου της τοπικής ποικιλίας κρασιού Μοσχοφίλερο, που αποτελεί μία από τις 4 ποικιλίες –πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. Η αναγνωρισιμότητα της αμπελουργικής ζώνης της Αρκαδίας οφείλεται στην αυτόχθονη ποικιλία κρασιού Μοσχοφίλερο για το οποίο γίνονται αναφορές σε εκθέσεις και παρουσιάσεις που αφορά την Αμπελοκαλλιέργεια στο οροπέδιο της Μαντινείας.
Η εκδήλωση η οποία στέφεται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία, πλαισιώνεται από έκθεση με εμφιαλωμένα κρασιά από όλους σχεδόν τους Αμπελοκαλλιεργητές της Μαντινείας.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μουσικές εκδηλώσεις και να γευτούν εδέσματα της περιοχής.
 

Γιορτή του Ψαρά, της Θάλασσας και των Ναυτικών στον Τυρό

Ο Αλιευτικός Σύλλογος της περιοχής κάθε τέλος Αυγούστου διοργανώνει στον Τυρό Αρκαδίας τη γιορτή των Ναυτικών και των ψαράδων για να τιμηθούν όλοι αυτοί που εργάστηκαν – εργάζονται και έδωσαν την ζωή τους ασκώντας το ναυτικό επάγγελμα.
Στόχος της εκδήλωσης αυτής, που σημειώνει κάθε χρόνο τεράστια επιτυχία, είναι να τιμηθούν για την προσφορά τους στον τόπο αλιείς και ναυτικοί και να προβληθεί παράλληλα ο παραδοσιακός τόπος της Αρκαδίας ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής.
 

Γιορτή Μελιού στα Πέρα Μέλανα Κυνουρίας

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού "η Τσακωνιά" διοργανώνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο τη γιορτή μελιού στα Πέρα Μέλανα Κυνουρίας.
Η γιορτή αυτή διεξάγεται στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου του χωριού και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα με βάση το μέλι το οποίο προσφέρουν απλόχερα οι μελισσοκόμοι της περιοχής και να ενημερωθούν αφενός για τον τρόπο παρασκευής του μελιού και αφετέρου για τις ευεργετικές ιδιότητές του.
Τη βραδιά συνοδεύει παραδοσιακή μουσική.
 

Δρώμενα στο Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης, στο Θέατρο Παράλιου Άστρους και στο Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας

Τρία χιλιόμετρα έξω από τη σημερινή Μεγαλόπολη, κοντά στο δρόμο που οδηγεί από τη Μεγαλόπολη στην Καρύταινα, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Μεγάλης Πόλεως, μίας από τις λαμπρότερες πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας, που όμως δεν κατάφερε να επιβιώσει πλέον των δύο αιώνων. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει λείψανα της αρχαίας Αγοράς, το Θερσίλειο Βουλευτήριο στη βόρεια πλευρά, με χωρητικότητα περίπου 16.000 ατόμων, καθώς και το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο της Αρχαίας Ελλάδας, που βρισκόταν απέναντι από την αγορά και συνδεόταν μαζί της με γέφυρα. Το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης είναι ενταγμένο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την UNESCO. Σκοπός είναι να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες αναστηλωτικές εργασίες, που θα αναδείξουν περεταίρω τη σπουδαιότητα του αρχαίου αυτού μνημείου.
Μετά από δεκαετίες και με την σύμφωνη γνώμη της εφορίας αρχαιοτήτων, το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015 φιλοξενώντας μία ορχηστρική παράσταση με την παρουσία καταξιωμένου υψίφωνου.
Πέρυσι στα τέλη Αυγούστου φιλοξενήθηκε θεατρική παράσταση σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης.
Το αρχαίο Θέατρο της Μαντινείας δεσπόζει στο δυτικό άκρο της Αγοράς. Είναι από τα λίγα θέατρα που έχουν κατασκευαστεί σε επίπεδο έδαφος και όχι σε λόφο. Γι’ αυτό και έχει ισχυρό αναλημματικό τοίχο που συγκρατεί την τεχνητή επίχωση. Η σκηνή του διατηρείται ανέπαφη σχεδόν, επιτρέποντας και στις ημέρες μας το ανέβασμα παραστάσεων. Το ίδιο ακέραια είναι η ορχήστρα του και οι πρώτες σειρές των εδωλίων του κοίλου.
Το δημοτικό θέατρο του Παράλιου Άστρους βρίσκεται στο Λιμανάκι του Παράλιου Άστρους. Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες.
Φέτος, θα πραγματοποιηθούν μία σειρά εκδηλώσεων με χορό, ποίηση και μουσική το τριήμερο 23- 24-25 Ιουνίου οι οποίες θα λάβουν χώρα στο αρχαίο Θέατρο Μαντινείας, στο δημοτικό Θέατρο του Παράλιου Άστρους και στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης αντίστοιχα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιλίου, τον Δήμο Μεγαλόπολης, τον Δήμο Γορτυνίας, τον Σύλλογο Αρκάδων Ιλίου, το Μουσικό σχολείο Ιλίου, το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, τη Χορωδία Τρίπολης και τη Χορωδία Ορφέας.
 

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση στη Γορτυνία. Ο Διαγωνισμός , που είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου στα Λαγκάδια, κοντά στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής.
Ο θεσμός αυτός ιδρύθηκε το 1973 από τον λαγκαδινό λογοτέχνη Χρήστο Νικήτα, τον επονομαζόμενο Στρατολάτη ο οποίος είχε ως στόχο να τιμηθεί η πολιτιστική κληρονομιά και να ενισχυθεί η διάδοση της λαϊκής μουσικής παράδοσης.
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μη επαγγελματίες ερμηνευτές δημοτικών τραγουδιών, αλλά και μουσικούς, σολίστες παραδοσιακών οργάνων και μουσικά σύνολα. Η Κριτική Επιτροπή, που απαρτίζεται από προσωπικότητες του χώρου των γραμμάτων, των τεχνών και της μουσικής, αξιολογεί όλους τους συμμετέχοντες και απονέμει στους νικητές χρηματικά βραβεία.
Αμέσως μετά το Διαγωνισμό ακολουθεί γλέντι στην πλατεία του χωριού, με αυθεντική παραδοσιακή μουσική
 

Γιορτή Σκόρδου στα Λιθοβούνια

Για 22η χρονιά πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τον Αγροτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Λιθοβουνίων η γιορτή Σκόρδου στα Λιθοβούνια την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.
Το σκόρδο είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν προϊόντα των Λιθοβουνίων και η ποιότητά του είναι εξαιρετική. Σκοπός της γιορτής είναι η ανάδειξη, προβολή και η αναγνώριση της προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως του τοπικού προϊόντος. Κατά τη διάρκεια της γιορτής γίνονται δημοτικοί χοροί με συνοδεία οργάνων, προσφέρεται στους παρευρισκόμενους πιάτο με σκορδαλιά και διοργανώνεται διαγωνισμός της καλύτερης πλεξούδας σκόρδων.
Για το 2017 η γιορτή προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου.
 

Γιορτή Πατάτας στο Νεοχώρι

Στα τέλη Αυγούστου διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρίου η γιορτή πατάτας στο Νεοχώρι Μαντινείας.
Οι επισκέπτες πρόκειται να γευτούν τα σπιτικά εδέσματα με βάση την πατάτα τα οποία φτιάχνουν και προσφέρουν οι νοικοκυρές του χωριού με τη συνοδεία ζωντανής λαϊκής ορχήστρας.
 

«Άνθη της Πέτρας» στα Λαγκάδια

Η Κίνηση Πολιτών «Άνθη της Πέτρας» στο πλαίσιο των καθιερωμένων θερινών εκδηλώσεων διοργανώνει «ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΕ ΠΕΤΡΑΣ 2017» στα Λαγκάδια το διάστημα 1-5 Αυγούστου. Οι γιορτές
θα ξαναζωντανέψουν αφενός την τέχνη της πέτρας με ένα εργαστήρι της Πέτρας και αφετέρου τις μνήμες με μια κοινωνική ακτινογραφία της ευρύτερης περιοχής όπως αυτή αναδύεται από τη ματιά ενός σημαντικού περιηγητή του 19ου αιώνα, του Χρήστου Κορύλλου.
Τις πρώτες 4 μέρες θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές για τους μαθητές και για το ευρύ κοινό οι οποίοι θα συμμετέχουν και στις άλλες δράσεις του εργαστηρίου. Ομάδες μαθητευόμενων θα «δουλέψουνε» τη πέτρα κάτω από τα μάτια των παλιών μαστόρων σε επιλεγμένα παλιά κτίσματα των Λαγκαδινών από τον Μανόλη Κορρέ και τον Αργύρη Πετρονώτη.
Επίσης, οι μαθητευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν πρακτική άσκηση λιθοτεχνίας και κατασκευής λιθοδομών υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες παλιών μαστόρων, την εποπτεία των ομιλητών και την επικουρία Γλύπτη και Πολιτικού Μηχανικού.
Το Σάββατο 5 Αυγούστου 2017 θα παρουσιαστεί ένα μουσικό-θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο ταξιδιωτικό βιβλίο του Χ.Π. Κορύλλου με θέμα «Πεζοπορία από Πατρών εις Τρίπολη» με τη συμμετοχή του σπουδαίου ηθοποιού Γιώργου Μιχαλακόπουλου και γνωστού συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού.
Αθλητικό δρώμενο του Γυμναστικού Συλλόγου Μεγαλόπολης-Λύκαια στη Μεγαλόπολη
Στα τέλη Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα 2ημερών εκδηλώσεων στη Μεγαλόπολη με τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μεγαλόπολης.
Την πρώτη μέρα θα διεξαχθούν αγώνες στίβου δημοτικών σχολείων της περιοχής του Δήμου στο ανοικτό γήπεδο Μεγαλόπολης. Τη δεύτερη μέρα θα διεξαχθεί αναπτυξιακός αγώνας βόλεϊ δημοτικών σχολείων της περιοχής στο κλειστό γήπεδο Μεγαλόπολης.
Τέλος, πρόκειται να διενεργηθεί ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση των γονέων και των παιδιών για τα ευεργετικά αποτελέσματα του αθλητισμού.
 

«Πύρρια 2017» στη Γορτυνία

Τα «Πύρρια 2017» είναι ένας θεσμός που περιλαμβάνει εδώ και 32 χρόνια ένα σύνολο εκδηλώσεων όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Αρκαδία τον μήνα Αύγουστο.
Οι εκδηλώσεις αυτές υπηρετούν σωστά τη παράδοση και έχουν κινητοποιήσει ως προς την οργάνωση και τους νέους του χωριού. Το γνήσιο δημοτικό τραγούδι και το παραδοσιακό γλέντι κάνουν τη περιοχή να είναι ο ιδανικός προορισμός.
Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του πνευματικού κέντρου.
 

Γιορτή «ΛΥΚΑΙΑ 2017»

Το Λύκαιο Όρος ήταν το ιερό βουνό των Αρκάδων αφού εκεί πίστευαν ότι γεννήθηκε ο Δίας. Οι αρχαίοι Αρκάδες το αποκαλούσαν και Όλυμπο ή ιερό βουνό. Τα αρχαία Λύκαια ήταν αθλητικοί και μουσικοί αγώνες του Αρκαδικού λαού, αφιερωμένοι στον Λύκαιο Δία και τον Πάνα και καθιερώθηκαν από τον μυθικό Λυκάονα, ο οποίος βασίλεψε μετά τον Πελασγό.
Τα σύγχρονα Λύκαια αναβίωσαν το 1973 από τον Σύλλογο Ανω Καρυωτών και την τότε Κοινότητα Ανω Καρυών Αρκαδίας. Έκτοτε οι αγώνες και οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζουν να διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Έχουν επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκαίου όρους και σαν λίκνο τους την ιερή για τους Αρκάδες κορυφή του βουνού.
Φέτος πρόκειται να διεξαχθεί μία μουσικοθεατρική παράσταση αλλά και να πραγματοποιηθούν αθλητικοί αγώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου τελούνταν τα τελευταία χρόνια.
 

Δρώμενα στο Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού

Το θέατρο του Ορχομενού είναι από τα πλέον μεγάλα του αρχαίου κόσμου χτισμένο στους ελληνιστικούς χρόνους. Στο χώρο εκτός από παραστάσεις λάμβαναν χώρα και αγώνες προς τιμήν του θεού Διονύσου.
Τον Ιούνιο του 2015 άνοιξε και έγινε επισκέψιμος για το κοινό, ο αρχαιολογικός χώρος του Αρκαδικού Ορχομενού με μια πολιτιστική περιήγηση, που πραγματοποιήθηκε στα μονοπάτια του αρχαίου Ορχομενού, την οποία οργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης, το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, το Σύλλογο Εκδρομέων Τρίπολης
και το Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης.
Φέτος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα φιλοξενηθεί θεατρική παράσταση.
 

17ο Παμπελοποννησιακο Οδοντιατρικό Συνέδριο για το 2017 στην Τρίπολη

Το 17ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο για το 2017 θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη, με διοργανωτή τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας και συν-διοργανωτές όλους τους Συλλόγους Πελοποννήσου και Αιτωλοακαρνανίας.
 

Γιορτή Κτηνοτρόφων στο Παλαιοχώρι Νότιας Κυνουρίας

Η Κοινότητα και ο Σύλλογος Παλαιοχωρίου Μέλισσα με τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου πρόκειται να διοργανώσουν τη Δευτέρα 31 Ιουλίου τη Γιορτή Κτηνοτρόφων στο Παλαιοχώρι Νότιας Κυνουρίας.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν εδέσματα και να διασκεδάσουν με παραδοσιακούς χορούς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο μπάσκετ του Παλαιχωρίου Νότιας Κυνουρίας.
 

Γιορτή του Αι Γιάννη του Ριγανά στην Τρίπολη

Η 23η Ιουνίου είναι μία από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, αφού η γιορτή του Αι Γιάννη του Ριγανά ( ή Κλίδονα ή Ριζικάρη) συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές.
Πάνω στις φωτιές ρίχνουν και τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς ή το στεφάνι του Αϊ-Γιάννη της περασμένης χρονιάς. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...