Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Καρύταινα: Ποιος την χαρακτήρισε "Τολέδο της Ελλάδας";

Καρύταινα: Ποιος την χαρακτήρισε "Τολέδο της Ελλάδας";

Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας. Ο λόγος για την Καρύταινα η οποία είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο και έχει ανακηρυχθεί ως «παραδοσιακός οικισμός».

Διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας, ενώ το κύριο αξιοθέατο είναι το κάστρο της, που έχει μήκος που ξεπερνά τα 110 μέτρα και πλάτος που ξεπερνά τα 40. Κοντά στην Καρύταινα ρέει ο ποταμός Αλφειός, ο οποίος σχηματίζει στα δυτικά της Καρύταινας μεγάλο φαράγγι.

Η Καρύταινα είναι γνωστή και ως το Τολέδο της Ελλάδας. Ποιος της έχει δώσει αυτό τον χαρακτηρισμό; Ο Νίκος Καζαντζάκης ο οποίος έγραψε στο «Ταξιδεύοντας στο Μοριά».

«Η Καρύταινα είναι αληθινά το Τολέδο της Ελλάδας... τα κάστρο έρημο, σταχτόμαυρο σα γεράκι, σηκώνεται στην κορφή και βιγλίζει...... τα σύννεφα είχαν πληθύνει και περνούσαν γρήγορα, ρίχνοντας τεράστιους ίσκιους απάνω στα βουνά και κάτω στον κάμπο. Κι όταν αντικρίσαμε πάνω από το λόφο το ξακουστό κάστρο της Καρύταινας, νιώσαμε πως σήμερα, σε τέτοιο ανήσυχο φωτισμό και με τέτοιες σύγχρονες έγνοιες, το κάστρο τούτο το άγριο, το πολεμικό, το απότομο, διατυπώνει πιστότερα από κάθε ελληνικό ναό το τοπίο γύρα μας και μέσα μας».

To Τολέδο είναι πόλη και δημοτικό διαμέρισμα της Ισπανίαςπρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, καθώς και της αυτόνομης κοινότητας Καστίλη-Λα Μάντσα. Στα αξιοθέατά του είναι το περίφημο οχυρό του Αλκάθαρ γνωστότερο και ως Αλκαζάρ, τετράγωνο οικοδόμημα με πύργους σε κάθε γωνία που δεσπόζει από λόφου στην πόλη. Παλαιότερα το οχυρό αυτό αποτελούσε το ανάκτορο των Βασιλέων της Καστίλλης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...