Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λύκαιο Όρος: Συνεχίζει τις ανασκαφές η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών!

Λύκαιο Όρος: Συνεχίζει τις ανασκαφές η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών!

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, με απόφασή της, χορηγεί άδεια στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών για συνέχιση, κατά το 2017, της αρχαιολογικής έρευνας στο Λύκαιο Όρος σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2016-2020. Οι εργασίες κατά τη διάρκεια του πενταετούς προγράμματος περιλαμβάνουν ανασκαφική, γεωφυσική και επιφανειακή έρευνα, καθώς και συντήρηση και αποκατάσταση των ιστάμενων μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο.

Η έρευνα να βασίζεται στην αρχή της απόλυτης ισοτιμίας μεταξύ των φορέων της, δηλαδή την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, σε επιστημονικό επίπεδο.

Τη διεύθυνση της έρευνας να έχει η Δρ. Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αρκαδίας, ενώ επικεφαλής από αμερικανικής πλευράς να είναι οι Δρ. David Gilman Romano και Δρ. Mary Voyatzis. Πριν την έναρξη της έρευνας του 2017, θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας, στο οποίο να προσδιορίζονται οι ανασκαφικοί τομείς του κάθε φορέα, καθώς και επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη διενέργεια της έρευνας, όπως το θέμα των τελικών δημοσιεύσεων (έντυπων και ψηφιακών), αλλά και των κατ΄έτος ανακοινώσεων, των οικονομικών υποχρεώσεων κ.ά.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει ...

"Να ληφθεί μέριμνα για την κατάσταση διατήρησης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων και τα αίτια φθοράς τους, ώστε να παρθούν προληπτικά μέτρα συντήρησης κατά τη διενέργεια της ανασκαφικής έρευνας. Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής περιόδου να εκπονηθεί μελέτη συντήρησης, η οποία θα περιλαμβάνει καταγραφή, αποτύπωση και χαρτογράφηση της παθολογίας τους, καθώς και τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησής τους και προτάσεις προληπτικής συντήρησης για την ασφαλή διατήρησή τους.

Να περιοριστούν οι δοκιμαστικές τομές στο βωμό και να περιλαμβάνουν μόνο την ολοκλήρωση της τομής του 2016 στα νότια και ανατολικά. Η διενέργεια δοκιμαστικών τομών στο διοικητικό κτήριο να γίνει από το εργατοτεχνικό προσωπικό της ΕΦΑ Αρκαδίας, κατόπιν οδηγιών και πολιτικού μηχανικού. Στον ιππόδρομο να πραγματοποιηθεί μόνο η επέκταση της τομής S. Οποιαδήποτε σωστικού χαρακτήρα ανασκαφή προκύπτει στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκαίου Ορους, να διεξάγεται από την ΕΦΑ Αρκαδίας. Τα ευρήματα των ανασκαφών να αποθηκεύονται προσωρινά στο Πνευματικό Κέντρο των ΄Ανω Καρυών και μετά το πέρας της ανασκαφής, στην αποθήκη της ΑΣΚΣ στην Τρίπολη. Μετά το πέρας των εργασιών του 2017, να κατατεθεί στο αρχείο της ΕΦΑ Αρκαδίας, πλήρης σειρά σχεδίων, φωτογραφιών της ανασκαφής και των ευρημάτων, καθώς και κατάλογος των κινητών ευρημάτων που θα καταγραφούν και θα μελετηθούν.

Ομοίως, να κατατεθεί η πλήρης σειρά σχεδίων και φωτογραφιών της ανασκαφής και των ευρημάτων από την έρευνα του 2016, το οποίο προβλεπόταν στον όρο 8 της Υπουργικής Απόφασης του 2016, αλλά ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Επίσης, να κατατεθεί στη ΔΙΠΚΑ και τη ΔΒΜΑ αναλυτική έκθεση με εποπτικό υλικό (σχέδια και φωτογραφίες) των αποτελεσμάτων της τρέχουσας ερευνητικής περιόδου.

΄Οσον αφορά στην καταγραφή των κινητών ευρημάτων από την αμερικανική αποστολή, αυτή να γίνεται σε συνεννόηση με την ΕΦΑ Αρκαδίας και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπου θα προσδιορίζονται η χρονική περίοδος της καταγραφής και η ομάδα των ερευνητών. Η ως άνω εργασία να περιλαμβάνει και τα ευρήματα που τυχόν δεν έχουν καταγραφεί από το προηγούμενο ερευνητικό πρόγραμμα και να περιλαμβάνει την καταχώρησή τους στα επίσημα σταχωμένα ευρετήρια της Εφορείας. Να κατατεθεί στη ΔΙΠΚΑ και τη ΔΒΜΑ αντίγραφο οποιασδήποτε δημοσίευσης αφορά στα πορίσματα των ερευνών στον εν λόγω χώρο."

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...